Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a solicitat, la lucrările Comitetului de Monitorizare a Programului Operațional Regional, ca autoritățile locale să primească 50% din fondurile europene și nu doar 20%, procentul alocat de Executiv în prezent. Marian Oprișan a participat la lucrările Comitetului în calitate de președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională al Regiunii de Dezvoltare Sud-Est. Lucrările Comitetului de Monitorizare s-au desfășurat în perioada 19-20 mai 2010, în municipiul Piatra Neamț.
Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Județean, președintele Marian Oprișan a avut mai multe intervenții în care a semnalat numeroasele probleme cu care se confruntă administrațiile locale în implementarea programelor europene, dar a oferit și o serie de soluții pentru remedierea acestora. Åeful administrației județene a arătat celor prezenți că a sesizat Comisia Europeană și pe președintele Jose Manuel Barroso fiind nemulțumit de faptul că Executivul a alocat 80% din fondurile europene ministerelor, pentru a le gestiona prin Programe Operaționale Sectoriale și doar 20% către autoritățile locale, pentru dezvoltare regională.
„Am afirmat, de când mă știu, că viitorul este al regiunilor și al comunităților locale! Cei care cunosc cel mai bine prioritățile de dezvoltare ale unei comunități, ale unui județ sau ale unei regiuni sunt cei care lucrează în administrație, cei care gândesc strategiile de dezvoltare! În aceste condiții este inadmisibil ca fondurile europene să fie gestionate de ministere în procent de 80%. Aceste proceduri trebuie mo-dificate, în sensul că regiunile trebuie să primească 50% din fondurile europene”, a cerut președintele Marian Oprișan în intervenția sa.
Referindu-se la proiectele europene și la implementarea acestora de către autorități, președintele Consiliului Ju-dețean a propus ca proiectele care nu pot fi implementate de ministere, prin Programele Operaționale Sectoriale (POS), să fie transferate la nivelul regiunilor de dezvoltare pentru a fi implementate de către acestea. Președintele Marian Oprișan a făcut referire, în special, la fondurile Programului Operațional Sectorial-Transport (POST) de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – fonduri care ar putea fi transferate la regiuni pentru a se putea realiza investiții în infrastructura rutieră și feroviară până în 2013, astfel încât să nu se piardă acești bani.
„Cel mai bine mă pricep la aducerea fondurilor europene la mine în județ. Acum voi încerca să fac acest lucru la nivelul județelor din cadrul Regiunii de Dezvoltare Sud-Est. Dacă vom obține banii necesari pentru dezvoltarea infrastructurii vom coopera cu restul regiunilor de dezvoltare în așa fel încât banii europeni alocați României pe POST să nu se piardă, iar regiunile să beneficieze de căi de acces realizate la standardele Uniunii Europene. Dacă Ministerul Transporturilor și Infrastruc-turii nu poate să cheltuiască banii din POST atunci să îi aloce regiunilor pentru că noi vom ști ce avem de făcut pentru a dezvolta infrastructura, în folosul cetățenilor fiecărui județ în parte”, a solicitat Marian Oprișan.
În calitate de președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională al Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, Marian Oprișan a atras atenția membrilor Comitetului de Monitorizare a Programului Operațional Regional că toți ar trebui să se gândească la o planificare strategică a alocațiilor bugetare din mandatul financiar viitor al Uniunii Europene – respectiv 2014-2020 – dar și la o planificare strategică a proiectelor, în așa fel încât acestea să nu genereze discrepanțe între județe și regiuni ci să ducă la o dezvoltare cât mai unitară a României, printr-o alocare echilibrată a resurselor financiare. Comitetul de Monitorizare a Programului Operațional Regional este o structură cu rol decizional și strategic în procesul de implementare a Programului Operațional Regional 2007-2013. La întâlnirea Comitetu-lui de la Piatra Neamț au luat parte președinții Consiliilor pentru Dezvoltare Regională, secretarul de stat Răzvan Murgeanu – cel care coordonează Programul Opera-țional Regional, directorii Agențiilor de Dezvoltare regională, Eduardo Baretto, director general în cadrul Delegației Comisiei Europene la București, Aura Răducu, coordonatorul Programelor de Dezvoltare Regională în cadrul Delegației Comisiei Europene la București, reprezentanți ai societății civile etc.