Farmaciile au epuizat, la 1 mai, bugetul alocat în 2010 pentru medicamente compensate și gratuite. „Unde sunt banii noștri cu care am contribuit atâția ani în care am fost salariați”, i-au întrebat pensionarii pe reprezentanții Guvernului prezenți la ședința de ieri a Comitetului consultativ pentru persoane vârstnice.
Situația dificilă din sistemul sanitar vrâncean a fost analizată de reprezentanții pensionarilor care s-au aflat față în față cu farmaciștii, reprezentanții medicilor și ai Casei de Asigurări de Sănătate, cea care asigură fondurile. Pensionarii vrânceni au cerut explicații pentru banii plătiți către bugetul de stat în condițiile în care nu mai beneficiază de medicamente, de consultarea medicilor și, culmea, li se vor reduce și veniturile prin măsurile de austeritate anunțate de Guvern. „Unde sunt banii noștri cu care am contribuit atâția ani în care am fost salariați”, au întrebat pensionarii. Ei sunt nemulțumiți și de regula celor 20 de pacienți impusă medicilor de familie. Al 21-lea pacient este obligat să plătească consultația la medic, chiar dacă aceasta are loc în timpul programului. De fapt este un efect aberant al coplății introduse de guvernanți pentru serviciile medicale.
„Abia a patra zi după ce am făcut programarea am reușit să intru la medicul de familie”, a afirmat președintele Uniunii Pensionarilor, Vasile Vîlcu. Pensionarii au solicitat și descentralizarea unităților spitalicești. Președintele Asociației Sindicatului Pensionarilor, Nicolae Zamfir, a arătat că această măsură este necesară pentru a se asigura și o transparență mai mare în cheltuirea banilor publici în sistemul de sănătate.
Nemulțumirile pensionarilor au izbucnit după ce președintele Colegiului Farmaciștilor, Fevronia Stoica, a afirmat că, pentru prima dată în ultimii ani, farmaciile au rămas fără fonduri pentru medicamentele compensate și gratuite. Ea a precizat că, în anii trecuți, fondurile ajungeau până în lunile septembrie, octombrie sau noiembrie.
„Este pentru prima dată când fondurile ajung doar până în luna mai. Contractul cu Casa de Sănătate a fost semnat dar nu este prevăzută nicio sumă. Deoarece Casa nu garantează decontarea, farmaciile independente nu mai eliberează medicamente compensate. Doar farmaciile care fac parte dintr-un lanț național se bazează pe distribuitori, importatori, mai eliberează medicamente compensate”, a afirmat președintele Colegiului. Fevronia Stoica a cerut subprefectului Sorin Hornea o garanție că pro-blemele ridicate de farmaciști vor fi transmise către Guvern astfel încât să fie găsită și o soluție. „Să nu facem psihoterapie reciprocă”, a spus Fevronia Stoica.
În schimb, președintele Casei de Asigurări de Sănătate, Mihai Copaci, a văzut în roz situația din sistemul de sănătate. Parcă preocupat mai mult de postul de președinte, Mihai Copaci a vorbit despre numărul mare de contracte încheiate cu furnizorii de servicii medicale. Totuși, el a recunoscut că există o subfinanțare în sistemul de sănătate. El a precizat că, în acest an, au fost alocate sume mai mici pentru farmacii și asistență spita-licească dar că se speră o rezolvare la următoarea rectificare bugetară.