Peste 40.000 de oameni, dintre care aproape 2.000 din Vrancea, au participat ieri, în Piața Victoriei, la mitingul organizat de cele cinci confederații sindicale, în semn de protest față de scăderea salariilor și pensiilor. „Ne-ați ciuruit, vă ciuruim”, „Ne ciuruiți cu 25%, vă decapităm 100%!”, „Vă dăm 25% din salarii dacă plecați”, „Să transformăm această Piață în Câmpia Libertății”, „Dați-vă afară întâi pe voi și clanurile voastre și apoi să vă atingeți de părinții noștri”, „Plecați, jos comuniștii!” sunt doar câteva dintre lozincile strigate de oamenii aduși în pragul disperării de pedeliști, în frunte cu Boc.
Mitingul de protest a început în jurul orei 11.00, fiind prezente aproximativ 40 de mii de persoane venite din toate colțurile țării. Din Vrancea au participat la protest aproape 2 mii de oameni. Liderii sindicaliștilor au strigat către participanții la miting să aibă grijă: „Å¢ineți mâna pe portofele, Guvernul e aproape și atentează la portofelul dumneavoastră”. Protestatarii au afișat bannere, pe care scria „Ne-ați ciuruit, vă ciuruim”, „Vă informăm: gradul de suportabilitate a atins apogeul”, „România, ultimul episod”, „Vouă vă dăm 25% din salarii dacă plecați” , „Voi trăiți bine, noi nu, ne-ați ciuruit” și „Nu scapă unul”, pe acesta din urmă fiind și o poză cu președintele Traian Băsescu ce ține în mâini o mitralieră și țintește spre câțiva oameni. Sindicaliștii au huiduit, fluierat și au strigat: „Să transformăm această Piață în Câmpia Libertății”, „Dați-vă afară întâi pe voi și clanurile voastre și apoi să vă atingeți de părinții noștri”, „Plecați, jos comuniștii!”. Ei au amenajat în fața scenei, amplasate în Piața Victoriei, o masă pe care au împărțit-o în două: jumătate a săracilor, iar cealaltă jumătate a bogaților. Meniul pentru bogați avea la felul I – terenuri, vile, păduri la discreție, la felul II – contracte prin încredințare directă și neplata contribuției la stat, la felul III – achiziții publice la prețuri de zece ori mai mici și la desert – evaziuni fiscale fără număr. În schimb, meniul pentru săraci cuprindea la felul I – venituri cu 25% mai mici, la felul II – micșorare de pensii cu 15%, asezonat cu diminuare de indemnizații pentru copii, la felul III – pierderea drepturilor avute și anularea ajutoarelor de handicap și la desert – șomeri pe bandă rulantă și interzicerea înființării locurilor de muncă.
Aproape 2 mii de vrânceni, în Piața Victoriei
Aproape 2 mii de sindicaliști vrânceni au participat, ieri, la cel mai mare miting organizat după 1990 pentru a protesta față de măsurile anunțate de guvernanți de reducere a salariilor, pensiilor, alocațiilor și indemnizațiilor. La miting au participat sindicaliști vrânceni membri ai CNSLR Frăția, Cartel Alfa, BNS, Federația Sindicatului Liber din Învățământ, Federația Educației Naționale, Sanitas, dar și de la Direcția Generală pentru Protecția Copilului. Printre instituțiile și societățile reprezentate la miting s-au aflat ENET, Poșta Română, Incom Vranco, Societatea de Transport Local sau Serviciul Județean de Ambulanță.
Polițiștii sindicaliști, primiți cu aplauze
Câteva sute de polițiști protestatari au fost primiți în Piața Victoriei cu aplauze de restul manifestanților. Polițiștii sindicaliști au purtat scuturi din carton pe care scria „Prolex în acțiune” și erau dotați cu fluiere și trompete. Din județul Vrancea au parti-cipat 150 de polițiști, membri ai Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), și de la Sindicatului Pro Lex, dar și 10 angajați ai Penitenciarului Focșani. Polițiștii spun că au protestat pentru că au ajuns la limita suportabilității. Aceștia spun că nu ei sunt cei care au dus țara în criză economică și nici nu au amplificat-o. Tot ei mai susțin că statul le este dator lor, nu ei statului și că tot el, statul, este autorul deciziilor pripite și proaste, dar afirmate cu tupeu drept soluții. Vicepreședintele SNPPC Vrancea, Ciprian Grosu, a precizat că dacă nu vor fi luate măsuri, polițiștii știu ce au de făcut. „La mitingul sindical din Piața Victoriei au participat 100 de polițiști vrânceni afiliați la SNPPC. Dacă nu vor fi luate măsuri, polițiștii vor continua formele de protest așa cum știu ei. Dacă nu vom primi hârtie și pix nu vom mai scrie, posturile de poliție vor fi închise la ora 16.00 și așa mai departe”, a declarat Ciprian Grosu.
Grevă generală pe 31 mai
Sindicaliștii au amenințat că pe 31 mai vor intra în grevă generală și se vor aduna din nou în Piața Victoriei, pe care nu o vor mai părăsi dacă guvernanții nu înțeleg semnalul dat de ei ieri și nu-și dau demisia. „Le reamintim azi, guvernanților, că atunci când cetățenii mor de foame sunt îndreptățiți să-și mănânce conducătorii, dacă nu sunt în stare să conducă, să plece. Jos Guvernul!”, a spus președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Președintele CNSLR Frăția, Marius Petcu, a rupt în fața oamenilor o copie a scrisorii de intenție către FMI cu măsurile de austeritate, dar și ordonanța de urgență pe care a pregătit-o Guvernul Boc privind măsurile ce urmează a fi luate. „Luați act azi că refuzăm categoric scrisoarea de intenție și ordonanța de urgență nerușinată pe care le supun avizului dumneavoastră. Vă rog să le priviți și să vă ștergeți cu ele la fund”, a spus Petcu.
Președintele executiv al Federației din Învățământ „Spiru Haret”, Marius Nistor, a susținut în fața manifestanților, că dacă sindicaliștii se opresc aici, nu se rezolvă nimic, propunând intrarea în grevă gene-rală din 31 mai. „Într-o țară în care conducătorii își concediază părinții, își omoară copiii și pensionarii, nu mai există altă soluție decât greva generală”, a spus Nistor.
„Jos Guvernul și Băsescu Că-s mai răi ca Ceaușescu”
Peste 200 de profesori vrânceni au protestat împotriva intenției Guvernului de a reduce salariile cu 25 % și pensiile cu 15 %. Aceștia au avut mai multe pancarte cu mesaje antiguvernamentale. „Jos Băsescu Dictatorul!”, „Urmașul lui Ceaușescu, Măcelarul de Băsescu”, „Jos Guvernul și Băsescu, Că-s mai răi ca Ceaușescu”, „Murim noi, muriți și voi, Urlă foamea-n noi!”, „Ați furat ca-n codru, vă cântăm prohodul/ pentru ce ați făcut cu noi, la Târgoviște cu voi!”, sunt doar câteva dintre mesajele scandate de protestatarii vrânceni.
Vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ(FSLI) Vrancea, Dragomir Constantin, spune că a fost impresionat de marea de oameni prezentă la mitingul din Piața Victoriei. „Am rămas uimit când am văzut că au participat la miting peste 30 de mii de oameni, de la cei mai tineri angajați din sistemul bugetar, până la pensionari, pe care îi vedeai și te întrebai cu ce sunt vinovați… Amărâții aceștia au venit să își ceară drepturile pe care și le-au plătit o viață întreagă. M-a impresionat mulțimea de oameni. Se putea citi pe fețele oamenilor dorința lor de răzbunare pe actualul sistem. S-a atras atenția atât la legea salarizării, cât și asupra legii învățământului. În baza referendumului din școli, vom fi în grevă generală pe 31 mai”, a declarat Dragomir Constantin, vicepreședinte FSLI Vrancea.
Sanitas vrea respectarea drepturilor deja obținute
Potrivit reprezentanților „Sanitas”, membrii acestui sindicat sunt nemulțumiți de măsurile salariale pe care le-a anunțat Guvernul Boc. Cornelia Miron, vicepreședintele „Sanitas” Vrancea, a declarat că cei prezenți la miting au cerut respectarea drepturilor pe care deja le-au obținut. „Am fost o sută de persoane și cred că de 14 ani de când sunt vicepreședinte Sanitas, nu am văzut o mișcare sindicală de atâta amploare. Lumea este disperată și au fost acolo toate păturile sociale, bugetari din toate domeniile de activitate, care și-au strigat neputința și disperarea. Piața Victoriei a fost neîncăpătoare. Au fost oameni care s-au întors din drum pentru că pur și simplu nu au mai încăput în piață. Totul a fost foarte pașnic, singurele probleme au fost cu oamenii care s-au simțit rău și care au fost scoși cu greu din mulțime de echipajele SMURD”, a declarat Cornelia Miron, vicepreședintele „Sanitas” Vrancea.
Liderii de sindicat vrânceni vor grevă generală
Sindicatele vrâncene vor absenta de la ședința Comisiei de Dialog Social anunțată pentru astăzi, la Prefectură. Este o decizie comună a confederațiilor sindicale și face parte din protestul declanșat față de măsurile de austeritate și lipsa de dialog a guvernanților. Liderul Cartel Alfa din Vrancea, Emil Răvoiu, a declarat că se așteaptă rezultatul discuțiilor cu guvernanții de ieri seară, înainte de a stabili calendarul mișcărilor de protest. Liderul sindical a arătat că una dintre revendicările zecilor de mii de sindicaliști prezenți în Piața Victoriei a fost demisia guvernului din cauza incompetenței de care dă dovadă. „Dacă nu au soluții, atunci să lase locul altora. Noi am propus soluții și nu suntem de acord ca doar cei mai săraci să strângă cureaua. Să se ia de sus în jos, nu așa cum au făcut ei. Sunt alte soluții. Se pot tăia bani de la administrația Prezidențială, de la Guvern, să mai reducă din secretarii de stat”, a afirmat Emil Răvoiu.
Liderul BNS, Dumitru Adam, a anunțat că vor fi strânse semnături pentru declanșarea grevei generale. Dacă soli-citările sindicaliștilor nu vor fi aprobate, cel mai probabil, greva va fi declanșată pe 31 mai. „Trebuie să respectăm procedurile legale și pasul următor pentru declanșarea conflictului, este strângerea de semnături pentru greva generală. Noi lucrăm în sectorul energetic și sunt anumite condiții pe care trebuie să le respectăm”, a precizat Dumitru Adam.
Revendicările românilor….
Românii care au participat la mitingul de protest de ieri susțin că, după ce că prin noua lege de salarizare le-au scăzut salariile cu un procent de 15-50 %, nu mai pot fi de acord ca guvernanții să-și bată joc de ei prin reducerea cu alte 25% a salariilor, începând cu 1 iunie 2010. Ei nu sunt de acord nici cu reducerea cu 15% a tuturor prestațiilor sociale, inclusiv a pensiilor și alocațiilor de șomaj, impozitarea tichetelor de masă, a veniturilor din câștigurile de capital, inclusiv dobânzile la depozitele bancare și plățile compensatorii și eliminarea scutirilor de la impozitul de venit acordate programatorilor din domeniul IT. Sindicaliștii cer renegocierea măsurilor de austeritate stabilite cu FMI și găsirea de soluții pentru ca populația să depășească această criză economică.
„Doar hoția mai funcți onează, în rest nimic”
Profesorii spun că au participat la cel mai mare miting organizat în ultimii ani. Sunt nemulțumiți că li se vor reduce salariile, dar și de legea învățământului, recent adoptată în Parlament, care, spun ei, nu este în interesul sistemului educațional. În mai multe localități s-a încercat scindarea mișcării sindicale. Un exemplu este comuna Dumitrești.
Tabac Dumitru, Grup Åcolar Dumitrești
„Am participat la cel mai mare mi-ting, la care au fost prezente toate ca-tegoriile sociale și de vârste, nemulțumite de deciziile aberante ale guvernanților. Am văzut oameni triști, pe chipul cărora citeai dezamăgirea și lipsa unui trai decent. Când noi aveam nevoie de unitate, FEN și-a trimis reprezentanți în teritoriu pentru a scinda puterea sindicală. Au mers prin școli cu reprezentanții pedeleului pentru a-și înființa organizații. La Dumitrești au venit cu promisiuni, împreună cu membri PDL. Oamenii serioși au stat liniștiți și nu i-au băgat în seamă.”
Nicu Damian, Åcoala Vulturu
„Am participat la cel mai mare miting din ultimii 21 de ani, cu toți bugetarii din țară, foarte numeroși în comparație cu alte acțiuni de protest de până acum. Am protestat din cauza condițiilor mizerabile ale învățământului românesc. Salariile sunt ciunțite fără motiv de conducerea țării, învățământul este prost plătit. Citeam în «Tribuna Învățământului» că, din toamnă, elevii vor avea un singur manual, la 8 lei. Vă dați seama de calitate! Interesul pentru învățământ a scăzut, deoarece pe guvernanți nu-i interesează calitatea învățământului, subfinanțându-l din toate puterile. Ei încurajează abandonul școlar, încurajează tâlhăriile. Ce fac ei sunt acțiuni distrugătoare pentru populația țării. Elevii nu mai sunt interesați de școală, iar conducerea nu finanțează nici baza materială de instruire a elevilor. Nu credem că se va realiza mare lucru în urma mitingului, ținând cont de poziția Guvernului, care va duce la o scădere a economiei țării până la Dumnezeu. Doar hoția mai funcționează, în rest nimic.”
Marin Mircea, Åcoala 7 Focșani
„Sunt nemulțumit total de faptul că guvernanții își permit multe lucruri, fără să ne consulte. Nu ne-au acordat cei 33,7 la sută la salariu, conform legii din 2008, iar acum am ajuns îngenunchiați. Ne-au luat din salarii. Prin legea unitară a salarizării am pierdut salariul de merit, sporuri, în total vreo 80 de lei până acum. La mi-ting, am văzut mai multe pancarte și am prins curaj și am scandat și eu. Niciodată guvernanții nu au ieșit să stea de vorbă cu noi, în afară de Ecaterina Andronescu și alți câțiva, printre care George Pruteanu. Nu sunt naționalist, dar vreau să închei cu următoarea frază: «Pentru ce ați făcut cu noi, la Târgoviște cu voi».
Ionescu Constantin, Åcoala Garoafa
„A fost un moment foarte important pentru noi, manifestarea care a avut loc astăzi m-a impresionat prin dimensiunea ei. Din cele 5 mitinguri la care am participat în ultimii ani, acesta a fost cel mai mare ca număr de participanți și cred că acest lucru îi va determina pe guvernanții actuali să schimbe într-un fel lucrurile, în ceea ce privește diminuările de salarii. Noi, profesorii, întotdeauna am fost vitregiți în pri-vința salariilor și nimeni nu se gândește că în învățământ, de 2 ani, au loc diminuări de personal. Am 12 milioane (lei vechi-n.r.) salariu, care se va diminua cu vreo 2,5 sau chiar 3 milioane. Cu 9 milioane nu mă pot descurca. Sunt familist și am un copil, soția este tot bugetară. Veniturile vor fi diminuate, iar familia mea va suferi de două ori”.
Dogaru Valentin, Liceul Emil Botta Adjud, lider sindical
„Am participat la această activitate deoarece nu suntem mulțumiți de modul în care actuala guvernare gestionează problemele specifice învățământului românesc. Proiectul de lege a învățământului nu are nici în clin, nici în mânecă cu tradiția școlii românești care, în decursul timpului, a oferit oameni de o înaltă probitate științifică și calitate morală. Suntem nemulțumiți de curba de sacrificiu pe care guvernanții ne-o impun, deși noi nu avem nicio vină pentru modul defectuos în care ei gestionează pro-blemele țării. Sunt, personal, mulțumit de faptul că la acest miting au participat foarte mulți oameni, aparținând unor federații sindicale diferite și acest lucru demonstrează încă o dată că avem conștiința valorii și a rolului nostru în actualul context.”
Elena Fântâneru, Åcoala „Alexandru Vlahuță” Focșani
„Sunt membru de sindicat și a fost firesc să fiu acolo. Motivele au fost foarte clare: reducerea salariilor cu 25 la sută și legea învățământului, care a fost promovată în formula agreată de guvern și nu de cadrele didactice. Am 30 de ani vechime, sunt profesor grad I, am un copil de întreținut și sunt singură. Se justifica în aceste condiții prezența mea la București. Este inechitabil ce face Guvernul, nu se justifică ce face. Eu mi-am pierdut încrederea în Guvern și în președintele țării. Deși i-am votat, ei nu ne mai reprezintă”.