Consumul zilnic de cârnaţi creşte riscul de maladii cardiovasculare

0
168


Persoanele care consumă zilnic carne procesată – hot dog, cârnați, salam – prezintă cu 42% mai multe riscuri de a dezvolta maladii cardiovasculare, potrivit unui studiu făcut la Harvard. Studiul este o analiză a 1.600 de cercetări realizate pe un total de peste 1,2 milioane de subiecți în zece țări. Potrivit studiului, o cantitate de minimum 50 de grame de carne procesată, fie într-un hot dog, fie în câteva felii mortadella sau de costiță afumată, crește cu 42% riscul de a avea o boală cardiovasculară și cu 19% riscul de a dezvolta diabet. „Dacă ne uităm la elementele nutritive din carnea roșie proaspătă și din cea procesată în SUA, găsim aceeași proporție de grăsime saturată și de colesterol”, spune unul din autorii studiului, Renata Micha. „În schimb, în carnea procesată găsim de patru ori mai multă sare și cu 50% mai mulți nitrați”, a adăugat cercetătoarea.
Astfel, mai degrabă diferența în conținutul de sare și de conservanți, decât în cel de grăsime explică riscul crescut de boli cardiovasculare și diabet dat de consumul de carne procesată în dauna celei proaspete, au constatat autorii studiului. Totodată, ei au sugerat să fie făcute mai multe studii privind consumul de carne și efectele sale asupra sănătății, în special asupra riscurilor de îmbolnăvire de cancer de colon, însă separat pentru carnea proaspătă și cea procesată. „Pentru a scădea riscurile de atac cardiac și de diabet, oamenii ar trebui să fie atenți la ce tip de carne mănâncă. Produse precum costița, salamul, cârnații ar trebui evitate”, concluzionează Renata Micha.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here