Ediția: Luni 31 martie 2025 Nr. 6846

Cheltuielile cu salariile bugetarilor s-au dublat în ultimii cinci ani


Cheltuielile cu salariile funcționarilor publici s-au dublat în ultimii cinci ani, mult peste creșterea economiei, bugetele de personal ale instituțiilor publice majorându-se în medie cu 2,7% chiar și în 2009, când economia s-a contractat cu 7,1%, arată o analiză realizată de Ziarul Financiar. „Cele mai mari cheltuieli cu personalul le are Ministerul Administrației și Internelor, de 1,38 miliarde de euro, în timp ce pentru salariile medicilor și profesorilor sunt alocați 680 de milioane de euro. Analiștii spun că guvernanții ar fi trebuit să adopte o politică salarială mai prudentă în anii de creștere economică, dar că există domenii – cum este cel sanitar sau sistemul de învățământ – unde creșterea salariilor a fost justificată. ZF a avertizat din 2005 încoace constant asupra anomaliei creșterii salariilor bugetarilor, total ruptă de evoluția economiei”, se arată într-un articol publicat în ediția de miercuri a ZF. Cheltuielile cu salariile funcționarilor publici au ajuns anul trecut la 46,8 miliarde de lei (11 mld. euro) comparativ cu 21,3 miliarde de lei (5,9 mld. euro) în 2005, ceea ce înseamnă o creștere anuală medie de aproximativ 22%, mult peste avansul economiei, arată datele Ministerului de Finanțe.
Între 2005 și 2008, Produsul Intern Brut a avut o creștere medie anuală reală, adică fără inflație, de 6,5%. Chiar și în 2008, când economia s-a contractat cu 7,1%, cheltuielile cu personalul din instituțiile de stat au crescut cu circa 2,7%. „Era nevoie de o politică salarială mai prudentă din partea Guvernului, având în vedere că această creștere a cheltuielilor a fost necorelată cu avansul economic. Unele creșteri de cheltuieli au avut justificare, cum au fost cele din sănătate și parțial cele din educație, dar creșterea numărului funcționarilor publici și a salariilor acestora nu a avut nicio justificare”, apreciază Dragoș Cabat, managing partner la Financial View. Numărul funcționarilor publici a crescut de la 160.000 la începutul lui 2005 la peste 230.000 anul trecut, ceea ce înseamnă un avans de 45%. Abia la începutul acestui an, Guvernul a reușit să aducă numărul salariaților din administrația publică sub 230.000 de persoane.
În primul trimestru, cheltuielile de personal au scăzut cu 8,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 11,8 miliarde de lei (2,9 mld. euro), în condițiile în care Executivul se află sub presiunea condițiilor de reducere a deficitului bugetar impuse de Fondul Monetar Internațional. În ultimii cinci ani, cea mai mare creștere a cheltuielilor cu salariile, de 290%, a fost consemnată în cazul Ministerului Agriculturii, unde cheltuielile de personal au urcat de la 31,5 milioane de euro la 125 de milioane de euro. Cele mai mari cheltuieli cu salariile sunt înregistrate de Ministerul Administrației și Internelor, acestea ajungând anul trecut la 1,38 miliarde de euro față de 480 de milioane de euro în 2005. Ministerele Muncii și Justiției și-au dublat cheltuielile cu salariile în ultimii cinci ani, până la 22,9 milioane de euro respectiv 219 milioane de euro, în timp ce la Educație sumele cheltuite cu personalul au crescut de patru ori. Åži bugetul de salarii al Administrației  Prezidențiale   s-a dublat în acest interval, până la 3,2 milioane de euro.
Salariul mediu net în admi-nistrația publică și apărare ajungea în martie la 2.200 de lei, cu aproape 700 de lei peste nivelul salariului mediu net în economie. Diferența dintre salariul mediu net câștigat de funcționari și salariul mediu net din economie a crescut de aproape zece ori în ultimul deceniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?