Ingrediente:
Blat:
200g făină
4 linguri zahăr
1 linguriță coajă de lămâie rasă
100g unt sau margarină
1 ou, 1 plic zahăr vanilat
o priză sare
Crema:
3 plicuri gelatină pudră fină
400g brânză ricotta(sau dulce)
2 ouă
100g zahăr
3 linguri smântână
250ml frișcă lichidă
500g căpșuni
sucul de la 1Ë lămâie
Mod de preparare:
Mai întâi se frământă aluatul din ingredientele menționate, se formează o bilă și se dă la frigider pentru 30-40 de minute. Se încinge cuptorul la 200 grade. Apoi se unge o formă de tort cu diametru de 24-26 cm. Se întinde aluatul în foaie rotundă, se așează în formă și se presează ușor pe marginile formei. Blatul se acoperă cu o folie de aluminiu în care se așează boabe de fasole. Se lasă la cuptor 15 minute, apoi se scoate folia cu fasole și se mai lasă încă 10-15 minute până s-a rumenit.
Crema: Se înmoaie gelatina în apă rece conform instrucțiunilor de pe pachet.Căpșunile se curăță, se spălă bine, se taie în jumătăți și se pun la foc cu 4 linguri de zahăr până ce se topește zahărul, iar căpșunile s-au înmuiat,apoi le pasăm bine cu blenderul. Brânza se bate bine cu smântâna, gălbenușurile și zahărul, apoi se adaugă zeama de lămâie și se înglobează bine căpșunile pasate.Se adaugă apoi gelatina dizolvată la foc moale și se dă la frigider. Când crema începe să se întărească,se înglobează albușurile bătute spumă tare și frișca bătută. (Dacă folosiți frișcă naturală adăugați 1 lingură de zahăr când o bateți). Se toarnă cremas în blatul răcit și se lasă la frigider până ce s-a întărit bine, (circa 3 ore) să poată fi ornat. Se ornează cu fructe proaspete și frișcă.