Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Sărăcia a scumpit meditaţiile


Profesorii s-au speriat atât de tare la aflarea veștii că salariile le vor scădea cu 25 %  încât au decis peste noapte să majoreze tarifele pentru meditații. În prezent, în județul nostru, două ore de meditații la obiectele care sunt probe la Examenul de Bacalaureat costă între 40 și 50 lei. Dacă profesorii vor primi lefurile mai mici cu 25% meditațiile vor costa mai mult. Deși până la urmă nu au nicio vină pentru situația jalnică din țară, copiii dar mai ales părinții au cel mai mult de suferit de pe urma acestor neajunsuri în care profesorii spun că au ajuns.

„Sunt profesor de Limba Română și predau de mulți ani în Focșani. Salariul meu este de 1.500 de lei și am toate gradele date. Cum mă pot descurca cu doi copii dacă mi se micșorează salariul cu 25% ?  Cu si-guranță mă voi gândi să îmi suplimentez venitul prin mărirea prețului meditațiilor. Dacă acum iau pentru două ore de lucru cu un elev suma de 40 lei mă gândesc să urc prețul la 50”, a declarat o profesoară din Focșani. Părinții sunt aproape în pragul disperării pentru că nu vor mai avea bani cu ce să le asigure copiilor meditațiile dat fiind că mulți dintre ei sunt la rândul lor bugetari. Elevii spun că trebuie să se pregătească pentru a obține note cât mai mari la Bacalaureat, notele contând la admiterea la facultate. Oamenii spun că este nedrept ca profesorii să își recupereze pierderile pe spinarea lor. Părinții sunt revoltați de atitudinea profesorilor în condițiile în care, mai afirmă ei, aceștia nu se spetesc foarte mult cu pregătirea elevilor la școală de vreme ce îi îndeamnă pe aceștia la meditații contra cost, ba chiar mai mult, meditațiile au devenit o cale de a promova mai ușor la disciplina în cauză. „Nu mi se pare corect să se majoreze tariful me-ditațiilor. Åži așa erau destul de scumpe, acum va trebui să strângem și mai tare cureaua dacă vrem să fie pregătiți co-respunzător copiii. La ore nu prea se face școală. Toți profesorii mizează că în acest fel, copiii vor face meditație iar în cazul părinților care chiar nu au bani se fac unele presiuni la notare și nu numai. Să se gândească și ei că nu avem așa mulți bani încât să îi întoarcem cu lopata. Muncim ca și ei pentru aceiași bani și dacă li se vor reduce salariile, noi și copiii noștri chiar nu avem nicio vină. Consider că toate aceste probleme ar trebui rezolvate cu autoritățile, nu cu noi, părinții”, a spus Mioara M., mama unei eleve de clasa a XII-a. Alți părinți spun că nu pot accepta aceste majorări nejustificate ale profesorilor care, practic, obțin un venit suplimentar fără însă a oferi și o explicație concretă. Părinții spun că profesorii se îngrijesc prea puțin de o documentare suplimentară și investesc foarte puține resurse financiare în cărți de specialitate și manuale. De toate acestea se îngrijesc tot părinții a căror buzunare par că se golesc, pe zi ce trece, tot mai mult. „Cu ce bani să mai plătim noi aceste meditații?! Profesorii ne cer tot mai mult însă până la urmă ar trebui să își facă și datoria la catedră pentru că încasează totuși un salariu lunar pentru asta. Ori, dacă vrei să aibă copilul performanțe și șanse reale de a reuși la o facultate bună, trebuie să investești foarte mulți bani în pregătirea suplimentară. Nu mai vorbim de manuale și celelalte cărți și culegeri pe care trebuie să le cumpărăm și care costă o groază de bani. Dacă vor continua cu aceste majorări de tarife probabil ne vom retrage copiii de la meditații și se vor pregăti singuri acasă”, a precizat la rândul său Tudor , părintele unei eleve de liceu.

Meditațiile reprezintă o sursă de venit necuvenită și imorală

Chiar dacă meditațiile sunt la mare modă printre copii, mai ales pentru cei de bani gata dar și pentru cei care își doresc performanță, părinții sunt nemulțumiți de această practică a profesorilor pe care ei o consideră nu doar ilegală ci și imorală. Ei nu înțeleg rostul orelor de curs dacă pentru rezultate ceva mai bune trebuie să investească bani grei în meditații. Supărați nevoie mare la aflarea neplăcutei vești că vor trebui să scoată mai mult din buzunar pentru a suporta aceste meditații, părinții cred că profesorii dau, până la urmă, dovadă de proastă creștere. Asta pentru că pentru cele câteva ore zilnice de muncă și banii grei obținuți din me-sditații, reducerea salariului cu 25 %  nu ar trebui să îi lovească chiar așa de tare precum arată. „Nu înțeleg de ce era nevoie de această majorare a tarifelor aplicate pentru meditație. Lucrez dublu în comparație cu un profesor și poate pe aceiași bani. Eu nu pot face meditații și alt venit suplimentar nu obțin. Profesorii câștigă binișor din aceste meditații. Ceea ce vor să facă acum este o sfidare la adresa bunului simț. Oricum, câștigă în plus față de salariul de bază. Trăim vremuri grele, ar trebui să se gândească și la sărăcia noastră nu numai la înavuțirea lor. Să îi pregătească pe elevi la ore, asta le este până la urmă datoria pe care o au față de societate. Meditațiile reprezintă o sursă de venit necuvenită și imorală”, declarat Mariana Asaftei, mama unui copil de gimnaziu. Chiar dacă părinții au început să pună sub semnul întrebării continuarea meditațiilor care s-au scumpit mai ceva ca un curs plătit la o instituție de învățământ privată, elevii spun că nu pot renunța la ele.

Elevii spun că au nevoie de meditații

Faptul că la ore materia mai mult se frunzărește și prea puțin se insistă pe elementele principale este confirmat și de copii. Ei spun că dacă ar fi să se prezinte la un examen serios doar cu materia învățată la ore, cel mai probabil ar obține rezultate mici. „Cred că trebuie să facem în continuare meditații dacă vrem să avem performanțe cu adevărat. Åžtim că pentru părinții noștri este foarte greu, mai ales acum că profesorii cu specializări căutate au majorat tarifele. Poate dacă s-ar fi ocupat mai mult de noi la ore nu s-ar fi ajuns aici. Ne vom pregăti mai mult individual și vom încerca să facem mai puține ore de meditație. Eu fac pregătire de trei ori pe săptămână și dau la fiecare ședință de două ore 40 de lei,  mă cam sperie gândul că va trebui să plătesc și mai mult. Părinții mei sunt plecați în Italia să muncească și le este greu acolo…nu știu cum o să le spun dacă se vor mări cu mult meditațiile”, a spus la rândul său Ionuț, elev în clasa a XII-a în Focșani.  În tot acest timp, paginile de mică publicitate din ziare abundă de anunțuri  date de profesorii care vor să mediteze elevi la prețuri mai mult sau mai puțin rezonabile. Banii, așadar, circulă pe o piață neagră a meditațiilor pe care nimeni nu o controlează fie din nepăsare, fie din rea voință. Banii obținuți din meditații ar trebui declarați la Finanțe însă anul trecut, doar un singur profesor s-a dovedit a fi cinstit. Restul au îngroșat și mai mult rândurile evazioniștilor fiscali. Așadar, am putea spune că este strigător la cer că profesorii vor să fie tratați cu onestitate în condițiile în care nici ei, la rândul lor, nu sunt la fel de cinstiți pe cât par. Până una alta însă, profesorii și liderii lor de sindicat amenință cu ample proteste ce ar putea culmina chiar cu înghețarea anului școlar dacă Guvernanții vor decide să le taie din salarii 25 %. Reprezentanții Inspectoratului Åžcolar au refuzat să ofere un punct de vedere despre acest subiect extrem de delicat. Pe cale neoficială însă, au recunoscut că meditațiile sunt ilegale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?