Astăzi, „Curierul juridic” tratează solicitarea domnului Marian S. din municipiul Focșani.
Domnul Marian S., din municipiul Focșani, ne-a scris pe adresa redacției și ne-a solicitat o serie de informații despre pensia pe care o primește. Dumnealui ne-a spus că este pensionat anterior pentru caz de boală și ar dori să afle detalii despre stagiul potențial și dacă atunci cînd va primi pensia pentru li-mită de vîrstă se va ține cont de pensia actuală.
Răspuns: Domnule Marian S., stagiul potențial, acordat la stabilirea pensiei de invali-ditate, reprezintă dife-rența dintre stagiul complet de cotizare și stagiul de cotizare realizat efectiv pînă la data încadrării în grad de invaliditate. În funcție de gradul de invaliditate punctajul anual acordat poate fi de: 0.75 puncte pentru gradul I de invaliditate, respectiv handicap accentuat; 0.40 puncte pentru gradul III de invaliditate, respectiv handicap mediu. În situația în care stagiul de cotizare realizat este mai mic decît stagiul necesar (18 ani), stagiul potențial reprezintă diferența dintre stagiul necesar și stagiul complet de cotizare. Această prevedere se aplică numai dacă asiguratul a realizat cel puțin jumătate din sta-giul de cotizare necesar. Stagiul potențial acordat nu poate fi mai mare decît stagiul de cotizare pe care asiguratul l-ar fi putut realiza de la data ivirii invalidității pînă la împlinirea vîrstei standard de pensionare. Perioada în care o persoană beneficiază de pensie de invaliditate, constituie stagiu asimilat (art. 38 din Legea nr. 19/2000) și se valorifică la împlinirea vîrstei standard de pensionare în calculul pensiei pentru limită de vîrstă. La determinarea punctajului anual, pentru această perioadă se utilizează cuantumul pensiei de invaliditate.
Așteptăm scrisorile dvs. pe adresele: „Monitorul de Vrancea”, Focșani, str. Bucegi nr. 21 sau redactie@monitorulvn.ro, cu specificația: „Curier juridic”.