Președintele Traian Băsescu a recunoscut, într-o conferință de presă, că de când se află la conducerea țării, cheltuielile cu salariile din sectorul bugetar au crescut cu 150%. Mai exact, este vorba de perioada 2005 – 2010. Când PSD i-a predat puterea Alianței DA, în sistemul bugetar erau angajați circa 900 mii persoane iar în 2010 sunt nu mai puțin de 1,4 milioane salariați. Deși au tăcut în ultimii șase ani, adică „perioada angajării fără limite, a oricărui număr de salariați – voturi să iasă”, Traian Băsescu și PDL vor să reducă liniar salariile cu 25% și să trimită în șomaj câteva sute de mii de angajați. Concedierile nu îi vor viza pe funcționarii care i-au ajutat pe pedeliști să lipească afișe în campania electorală și care sunt considerați oameni de bază ai partidului.
Traian Băsescu și PDL vor să reducă salariile bugetarilor deși poartă vina pentru angajările masive din sistemul de stat realizate în ultimii ani. Aproape un sfert din numărul actual de bugetari au fost angajați în ultimii 6 ani, adică exact de când Traian Băsescu a ajuns președintele României. Cei mai mulți au fost angajați în administrația publică, care s-a umflat cu circa 50% în această perioadă. Acum, după ce au girat angajările masive pe pile politice în administrația publică, blocând dezvoltarea normală a economiei României, președintele și PDL spun că nu mai sunt bani pentru salarii.
Traian Băsescu a recunoscut, în această săptămână, că sistemul bugetar consumă prea mult față de cât produce, fără să spună că el a fost președintele țării în ultimii șase ani. Este tocmai „perioada angajării fără limite, a oricărui număr de salariați – voturi să iasă”. Este exact perioada în care au fost înființate diverse agenții pentru camarila politică răsplătită cu salarii grase, prime și sporuri babane.
„Pentru anul 2004, deci la începutul anului 2005, cheltuielile cu aparatul bugetar erau de 17 miliarde de lei; pentru anul 2010, cheltuielile cu aparatul bugetar sunt de 43,6 miliarde lei, de la 17 la 43,6 în interval de cinci ani. Este mai mult decât o dublare”, a afirmat președintele Traian Băsescu în ultima confe-rință de presă.
Datele oferite de Institutul Național de Statistică arată că, în 2004, lucrau în administrația publică 154 mii funcționari, la care se adaugă peste 381 mii de salariați din învățământ, peste 306 mii de salariați din sistemul sanitar. Acestora li se adaugă mi-litari, polițiști, pompieri, jandarmi. În total, aproximativ 900 mii de persoane.
După cinci ani, la începutul anului 2009, numărul funcționa-rilor din administrația publică a crescut cu aproape 50%, la peste 218 mii persoane. Acestora li se adaugă cei peste 400 mii de salariați din învățământ și peste 368 mii în sistemul sanitar. Acestora li se adaugă militari, polițiști, pompieri, jandarmi, servicii secrete. În prezent, numărul angajaților din sistemul bugetar, cei plătiți, direct sau indirect, din bugetul de stat, se ridică la 1,4 milioane persoane. Creșterea în cei 6 ani este de aproape jumătate de milion de persoane în sistemul bugetar.
Un exemplu pentru modul haotic și clientelar în care s-a lucrat după 2004 este structura instituțiilor din agricultură. Deși sectorul economic este privat 100%, numai în Vrancea sunt zece structuri teritoriale, de la Direcția pentru Agricultură, până la Direcția Silvică, Agenția Domeniilor Statului, Agenția de Plăți pentru Intervenții în Agricultură. Fiecare instituție are câte un director coordonator, dacă nu chiar trei cum este cazul la APIA, și cel puțin un director adjunct, cu salarii de mii de lei lunar.
Cei mai mulți bugetari lucrează în administrația centrală
În timp ce în Franța, Italia, Germania și în toate celelalte țări civilizate raportul personalului din administrația centrală și locală este de 1/3 la 2/3, în România este exact invers. Acest lucru în condițiile în care numărul de personal al administrațiilor locale cuprinde și personalul din învățământ. În toți acești ani de când Traian Băsescu este președinte nu s-a făcut niciun fel de descentralizare și Reformă. Degeaba mai mulți lideri locali au cerut mutarea puterii lângă cetățean pentru că acest lucru nu s-a întâmplat.
În prezent, cei mai mulți bugetari din România, aproximativ 411.000, lucrează în administrația centrală, cu aproape 50.000 mai mulți decât în admi-nistrația locală și mai mult decât dublu față de întreg personalul angajat în sistemul sanitar, arată un document al Ministerului de Finanțe, citat de Newsin.
Astfel, din totalul de 1.360.376 posturi ocupate în sectorul bugetar în luna martie 2010, cele mai multe posturi revin angajaților din administrația centrală, urmați de salariații din învățământ (389.910 persoane), și de perso-nalul angajat în administrația locală – 364.654, se arată în do-cumentul mai sus menționat.
Ministerul Finanțelor susține că din numărul total de posturi ocupate în administrația publică centrală, respectiv 674.051, 345.681 de salariați lucrează în instituțiile finanțate integral din bugetul de stat, 10.575 angajați lucrează în instituțiile finanțate integral din bugetele asigurărilor sociale, 39.123 de bugetari sunt încadrați în instituțiile subvențio-nate din bugetul de stat și 278.672 de angajați lucrează în instituțiile finanțate integral din venituri proprii.
În cadrul autorităților executive locale lucrau în luna martie 298.281 de salariați, însă cei mai mulți bugetari plătiți integral de autoritățile locale sunt angajații din învățământ – 321.671.
Documentul Ministerului Finanțelor Publice mai arată că numărul salariaților angajați la instituțiile subvenționate din bugetele locale se ridică la 52.616, în timp ce doar 13.757 salariați lucrează în instituțiile din țară finanțate integral din venituri proprii.
Referitor la aceste aspecte, la începutul anului 2009, fostul vice prim ministru, social democratul Dan Nica, trăgea un semnal de alarmă, arătând că aproape 215.000 de persoane au fost angajate în sectorul bugetar numai între anii 2005 – 2008, iar cheltuielile salariale au crescut în numai trei ani cu 100%.
PDL pregătește epurări politice în administrație
Anunțul făcut de Băsescu deschide calea epurărilor politice din sistemul bugetar. Câteva sute de mii de bugetari urmează să fie concediați, însă camarila politică a PDL nu va da afară funcționarii care i-au ajutat să lipească afișe în campania electorală, considerați oameni de bază ai partidului. Disponibilizările îi vor afecta pe funcționarii onești, care lucrează cinstit chiar de zeci de ani în sistemul de stat. După experiența de la sfârșitul anului 2009, cei disponibilizați vor fi funcționarii publici care au curajul să denunțe abuzurile pedeliștilor și persoanele cu altă opțiune politică decât a conducerii. De altfel, funcționarii din serviciile publice descentralizate vrâncene au ajuns mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu. Oamenilor le este frică să protesteze față de redu-cerea cu 25% a salariilor de teamă că, oricând, șefii pedeliști îi vor da afară și vor rămâne pe drumuri, cu rate la bănci și copii de întreținut.
„Am discutat la sindicat să facem o grevă pentru a protesta față de reducerea salariilor dar îmi este frică să nu mă concedieze. Chiar dacă e mai mic, este totuși un salariu. Dacă particip la grevă mă tem să nu mă dea afară, ăstora de la PDL nu le este frică de nimic, nu au niciun criteriu. Am văzut ce s-a întâmplat la ultimele disponibilizări”, ne-a spus unul dintre funcționarii de la Casa de Pensii Vrancea.