Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

Orătăniile şi deţinuţii, privilegiaţi de stat!


„Mai bine aș da în cap cuiva, pentru a ajunge la pușcărie. Cel puțin acolo, știu sigur că am mâncare, căldură și medicamente!”. Asta a declarat miercuri, și pe bună dreptate, o pensionară ieșită în stradă să-și ceară drepturile. Drepturi obținute după o viață de muncă! Deși oamenii au ajuns la limita subzistenței, statul face tot posibilul ca dobitoacele și orătăniile să trăiască în cele mai bune condiții. Guvernanții    i-au obligat pe deținători să le amenajeze spațiu decent, să le dea mâncare bună, cu multe calorii. Atenție, dobitoacele nici nu trebuie stresate! Norocoși sunt și deținuții. Deși au comis fapte antisociale, trebuie musai să consume câteva mii de calorii zilnic.

În loc să se gândească la soluții pentru redresarea economiei naționale și pentru creșterea nivelului de trai, guvernanții portocalii, în frunte cu președintele Traian Băsescu și premierul Emil Boc, au alte preocupări. Dau ordonanțe de urgență pentru creșterea nivelului de trai al… dobitoacelor din bătătură sau înființează comitete și „comiții” pentru studierea impactului automobilului electric! Toate acestea în timp ce pensionarii și salariații bugetari ies în stradă pentru a-și cere drepturile, fiindcă le-a ajuns cuțitul la os. „Mai bine aș da în cap cuiva, pentru a ajunge la pușcărie. Cel puțin acolo, știu sigur că am mâncare, căldură și medicamente!”. Asta a declarat miercuri, și pe bună dreptate, o pensionară din Galați, ieșită în stradă să-și ceară drepturile. Drepturi obținute după o viață de muncă.
Când salariații și pensionarii numărau mărunțișul din portofel și se gândeau ce să facă pentru a pune ceva de mâncare pe masă, pedelistul Boc dădea o ordonanță prin care proprietarii de animale erau obligați să le asigure dobitoacelor din bătătură un trai mai bun decât al lor. Astfel, dacă mulți dintre români, din cauza crizei, se chinuie să trăiască de pe o zi pe alta, porcii trebuie musai să aibă spațiu cât mai mare, numai bun să se lăfăie în el. Cotețele vor trebui să aibă câțiva metri pătrați și să fie păstrate curate, ca să nu se murdărească animalele. Guvernanții noștri sunt încă mai pretențioși când vine vorba de păsări. Cei care „îndrăznesc” să crească orătănii vor trebui să monteze becuri în țarcul lor, pentru că lipsa luminii le stresează. Åži parcă nu ar fi fost de ajuns, pedeliștii au stabilit ca lumina să fie albastră! Ne-am liniștit! Mai rău era dacă o puneau portocalie, că nu mai făceau ouă săracele păsări.
Cei care încă mai cresc animale spun despre aceste legi că nu pot fi date decât de niște guvernanți cărora nu le pasă de soarta țării și a oamenilor care au rămas fără locuri de muncă și trăiesc din ce în ce mai greu. „Eu nu mai cresc porci pentru că nu mai am ce să le dau de mâncare. Această lege mi se pare de tot râsul. Cum să te gândești la așa ceva când lumea moare de foame? Se vede treaba că nu le pasă de soarta noastră, dar parcă nici așa. Să te gândești la păsări și animale când nu ai rezolvat problemele cu cetățenii!?”, a afirmat Ion Vasile, de 48 de ani, din Focșani. Viorica Istrate a precizat că, în aceste vremuri grele, nu păsările și porcii ar trebui să reprezinte problema guvernanților. „Cresc și eu câteva găini care nici măcar nu prea se ouă. Noi încercăm să ținem becul aprins în casă cât mai puțin pentru a face economie și ei vor să punem bec la păsări! Asta este chiar absurd! Cum să se gândească la așa ceva când bătrânii nu au bani de medicamente, iar tot mai mulți oameni își pierd locul de muncă?”, s-a întrebat femeia, de 42 de ani. 

Lux pentru deținuți…

Într-un moment în care criza financiară a dus la sute de disponibilizări și desființări de posturi, la care se adaugă și tăierile de sporuri salariale și creșterile de prețuri și impozite, cei mai fe-riți de asemenea necazuri par a fi deținuții. Acestora li se asigură zilnic hrană, adăpost și servicii medicale. Mâncarea de care beneficiază zilnic deținuții trebuie să aibă un anumit număr de calorii că altfel fac greva foamei. Spre exemplu, mâncarea pe care o primesc minorii din Penitenciarul Focșani trebuie să conțină zilnic 3.820 de calorii. Persoanele arestate preventiv primesc hrană care să conțină zilnic 3.645 de calorii, iar condamnații definitiv au un meniu care cuprinde 2.855 de calorii. În total, regimul alimentar al unui deținut nu trebuie să aibă mai puțin de 3.175 de calorii pe zi. Suma cheltuită zilnic pentru ca deținutul să beneficieze de cele trei mese, este de 3,12 lei sau 4,35 lei, asta în condițiile în care Penitenciarul Focșani s-a gospodărit și produce carne și legume.
Un deținut beneficiază de trei mese calde pe zi. Dimineața, ei primesc ceai, biscuiți, pâine, margarină, marmeladă, parizer și paste. Evident, nu primesc toate preparatele într-o singură zi, ci pe rând. Dar tot e bine! La prânz nu lipsește supa sau ciorba cu carne, piure sau tocăniță, orez, ghiveci, legume sau varză cu carne. Meniul de seară cuprinde ceai, biscuiți, piure, ghiveci și eventual gogoși ca și desert. Meniul se repetă doar la 10 zile. „Meniul se face decadal, adică la 10 zile, în așa fel încât să se poată roti felurile de mâncare menționate”, dau asigurări reprezentanții Penitenciarului Focșani. Dacă cumva vreo persoană privată de libertate are o altă religie și nu mănâncă carne de porc, aceasta este înlocuită cu carne de vită sau pasăre.
Penitenciarul Focșani nu plătește nicio persoană care să le gătească persoanelor private de libertate, deoarece printre acestea sunt și persoane cu abilități în domeniu. Produsele alimentare cum ar fi uleiul, orezul, zahărul, margarina, conservele, cartofii și altele sunt procurate prin intermediul sistemului electronic de achiziții publice.
Cele trei mese pe zi care trebuie să conțină un anumit număr de calorii, nu sunt singurele beneficii ale celor care încalcă legea și ajung după gratii. De exemplu, la majoritatea penitenciarelor din țară suma alocată zilnic pentru cheltuielile de hrană, cazare, supraveghere, transport și alte servicii oferite fiecărui deținut depășește, în medie, 50 de lei. Diferențele de la unitate la unitate provin de la faptul că sumele primite de la stat sunt „îmbunătățite” cu venituri proprii, asta pentru că sistemul penitenciar românesc le oferă multor deținuți și posibilitatea să lucreze. Banii pe care îi poate încasa o persoană privată de libertate nu sunt mulți, dar sunt bineveniți. Åži așa, după ce și-a ispășit pedeapsa, un deținut poate ieși în libertate cu ceva lei în buzunar, cât să-și ducă traiul câteva zile.
De asemenea, deținuții beneficiază și de asistență medicală gratuită, respectiv medicamente și consultații. Inclusiv dentare, ceea ce nu-și poate permite un om de rând, care muncește la stat sau la privat.

Ceai pentru pensionari…

Dacă persoanele private de libertate au și carne inclusă în meniu, pensionarii nu pot spune același lucru. Cei mai mulți dintre ei consumă carne o dată sau de două ori pe lună, iar pentru alții, carnea este o delicatesă și mai scumpă decât Icrele de Manciuria. Pensionarii se plâng că au pensiile foarte mici, fără a fi reduse cu 15 la sută. Când vine poștașul, în primul rând ei se gândesc cum să-și împartă banii ca să nu rămână datori la stat, iar ce le rămâne îi dau pe medicamente și mâncare, în această ordine! Dacă au ghinionul să cumpere medicamente prea scumpe, se mulțumesc să „mănânce” un ceai și un biscuite – doi, că de atât le-au rămas bani. „Carnea este pe masă la zile mari, nu așa tot timpul. Am o pensie mică, de câteva sute de lei și în fiecare lună când iau banii, îmi achit toate dările, iau rețetele, că dacă suntem bătrâni suntem și bolnavi, și îmi mai rămân cam 150 maximum 200 lei pentru mâncare. Nu am la dispoziție nici 10 lei pe zi, iar un kilogram de carne e cel puțin 12 lei. Deci, este clar că nu îmi pot lua, că asta ar însemna să intru și în banii de pe ziua următoare și nu-mi permit. Mâncăm ce putem că astea-s vremurile. Beau dimineața un cei și mănânc un colț de pâine, la prânz fac ceva, așa ușor, și uneori mai sar peste masa de seară. Bine că statul se gândește la cei care fură sau fac alte lucruri urâte, iar pe noi ne omoară cu taxele și impozitele. Asta este lumea în care trăim și mă tem să nu fie și mai rău”, s-a plâns Ioana Lungu, o pensionară din Focșani.
Sunt și persoane care nu au nici măcar atât. Sute de vrânceni au pensii de handicap, ceea ce înseamnă că venitul lor lunar nu depășește suma de 300 lei. Acum, căci de la 1 iunie va fi și mai mic. „Am handicap de gradul I și am o pensie de aproape 300 lei. Cum aș putea eu să trăiesc cu acești bani? Am noroc că încă mai sunt părinții și mă ajută, că altfel eram mort demult. Eu nu-mi permit să cheltui pe zi cât un deți-nut, el are o sumă mai mare decât mine la dispoziție. Asta este lumea în care trăim!”, a afirmat Adrian Spătaru, din Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?