„Micşorarea salariilor şi pensiilor DA, diminuarea evaziunii fiscale BA“

0
459


Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tâlvăr, susține că reducerile salariale din sistemul bugetar, a pensiilor și a ajutorului de șomaj ar putea fi evitate dacă guvernanții s-ar concentra pentru a eradica evaziunea fiscală. Într-o declarație politică susținută de la tribuna Camerei Deputaților, intitulată „Micșorarea salariilor și pensiilor DA, diminuarea evaziunii fiscale BA”, deputatul vrâncean arată că, zilnic, Guvernul Boc „mai inventează câte un impozit, mai micșorează câte un salariu sau anunță că pensiile parcă intră la apă”, dar nu anunță nicio măsură de reducere a evaziunii fiscale. Deputatul Tâlvăr a dat exemplul contrabandei cu țigări, din care sta-tul pierde anual un miliard de euro.
„Îngrozit de intoxicările la care suntem astăzi supuși din partea actualei guvernări vin astăzi cu o propunere! Propun domnilor guvernanți să îi lăsăm pe săracii pensionari să își ducă bătrânețile liniștiți pe cât posibil, cu lipsurile iminente datorate unei gestionări defectuoase a banului public! Să îi lăsăm pe micii întreprinzători să își ducă afacerea mai departe! Åži să-i lăsăm pe profesori să aducă în continuare țării medalii la concursurile internaționale cu elevii pregătiți de domniile lor pentru ca astfel România să își păstreze renumele pe care și l-a format și haideți domnilor guvernanți să acționăm într-unul dintre domeniile în care statul chiar pierde o sumă imensă de bani: contrabanda cu țigări”, a afirmat deputatul Angel Tâlvăr.
El a precizat că România este campioană în domeniul contrabandei cu țigări, mai ales după apariția crizei economice, și a atras atenția că țigările de contrabandă sunt mult mai nocive decât cele făcute la standarde legale. Tâlvăr a dat ca exemplu țigările de contrabandă din Ucraina care au în compoziție tutun din plantații situate în apropierea fostului reactor nuclear de la Cernobâl – zonă puternic contaminată în urma exploziei din 1986. Deputatul vrâncean a mai susținut că, în România, campaniile împotriva contrabandei cu țigări „s-au transformat într-o preocupare a statului pentru strângerea de bani la buget”.
„S-a făcut o campanie nu împotriva fumatului ci împotriva contrabandei cu țigări și nu pe motiv că tutunul dăunează sănătății ci pentru că prin contrabanda cu țigări statul pierde anual 1 miliard de euro pe care, de altfel, l-ar putea încasa din taxe. Încă o dată, ministerul pune din nou interesele statului mai presus de cele ale cetățeanului participând la o altă campanie axată pe pierderile suferite de bugetul statului și mai puțin pe nocivitatea fumatului asupra cetățenilor”, a mai spus deputatul Angel Tâlvăr. El a mai afirmat că este mult mai simplu să se dea vina pe un sistem nefuncțional sau pe cerințele Fondului Monetar Internațional și „să adunăm bani la buget prin micșorarea salariilor și pensiilor, prin disponibilizări și falimentări de societăți decât să luptăm prin politici concrete și susținute împotriva unui flagel care ar putea aduce anual la bugetul României milioane de euro”.
Amploarea contrabandei cu țigări o demonstrează capturile făcute în acest an. De la începutul anului și până în prezent polițiștii vrânceni au confiscat peste 32 de mii de pachete cu țigări. La acestea se adaugă cele peste 22 mii pachete de țigări confiscate de funcționarii Direcției de Vamă Focșani. „De la începutul anului 2010 și până în prezent au fost confiscate 32.171 de pachete cu țigări, respectiv 645.677 de țigarete  iar cele mai multe au fost marca Winston. Å¢igările confiscate au provenit în mare parte din Republica Moldova și Ucraina. Acestea au fost confiscate pe DN2 E85, dar și în Piața Moldovei, în târgul din Obor, Tișița și alte zone”, a precizat inspectorul Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here