Procesul politic Oprişan versus DNA se va judeca la Focşani

0
433


Instanța de judecată a respins, ieri, solicitarea procurorului Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Gabriela Popa, de strămutare a dosarului în care Marian Oprișan și alte 5 persoane, foste sau actuale angajate ale Consiliului Județean, sunt acuzate de așa zise fapte de corupție. Judecătoarea Luminița Duță a respins solicitarea procurorului DNA, Gabriela Popa, ca fiind „neîntemeiată”. Hotărârea este definitivă. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 9 iunie.

Demersul DNA arată că instanțele din Cluj nu sunt alese la întâmplare de procurorii așa-ziși anticorupție atunci când solicită strămutarea vreunui dosar, în special cele întocmite împotriva opozanților regimului politic aflat la guvernare. Procurorii DNA cred că în acest fel vor scoate din cursă toți adversarii politici ai actualei puteri. Solicitarea procurorului DNA, Gabriela Popa, de a strămuta dosarul la Judecătoria Cluj nu are susținere legală și nici procedurală, deoarece magistrații clujeni și-au declinat competența în favoarea colegilor lor de la Focșani în urmă cu câteva luni.
Avocații apărării au susținut la termenul de miercurea trecută că excepția de necompetență teritorială, ridicată de procurorul DNA este inadmisibilă. Avocatul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, Alexandru Bălan, a declarat că, potrivit prevede-rilor Codului de Procedură Penală, excepția de necompetență teritorială poate fi invocată numai înainte de citirea actului de sesizare de către instanța de judecată, lucru care s-a întâmplat în urmă cu câțiva ani. El a adăugat că declarațiile procurorului privind necompetența teritorială a Judecătoriei Focșani sunt nefondate, deoarece legiuitorul a statuat că toate hotărârile de declinare a competenței rămân definitive.
„A invoca excepția de necompetență teritorială este o cerere ce poate fi formulată până la citirea actului de sesizare. Actul de sesizare a fost citit în fața acestei instanțe, iar Înalta Curte de Casație și Justiție, strămutând cauza, a menținut toate actele de procedură până la momentul la care s-a dispus strămutarea”, a precizat avocatul Alexandru Bălan. Avocații celorlalte persoane implicate în dosar au susținut că solicitarea reprezentantului DNA este „tardivă și nefondată”.

Drepturile omului,  încălcate de procurorii DNA

În dosarul politic instrumentat de DNA împotriva președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, și a altor 5 persoane, respectiv Liviu Rusu, fost șef al Serviciului Drumuri și Poduri din Direcția Tehnică a Consiliului Județean, vicepreședintele Consiliului Județean Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu – fost director al Direcției Economice, Ion Costeanu – fost director la Direcția Tehnică și fostul diriginte de șantier- Valeriu Iacob, procurorilor le-a luat aproape un an să ancheteze așa-zisele „mari fapte de corupție”. Numai că, după finalizarea cercetărilor, în 2006, acestea s-au transformat într-un banal abuz în serviciu, care nici măcar nu intră în competența DNA.
Rechizitoriul DNA împotriva lui Oprișan și a celor 5 funcționari încalcă principiile fundamentale ale drepturilor omului, Constituția României, Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Procurorii așa-ziși anticorupție au întocmit dosarul în sens unic, prezentând doar faptele care îi incriminează pe cei șase, fără să accepte probele în apărare și fără se respecte prezumția de nevinovăție.
În 2006, dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Focșani. Doi ani mai târ-iu a fost restituit Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani pentru refa-cerea urmăririi penale.
Așa-zișii procurori anticorupție au formulat recurs, dosarul ajungând în cele din urmă pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca. În decembrie 2009, magistrații clujeni și-au declinat competența în favoarea colegilor lor de la Judecătoria Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here