Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Liceele din judeţ se întrec în oferte


La nivelul județului Vrancea, pentru cei 3.600 viitori absolvenți de clasa a VIII-a au fost puse la dispoziție 3.600 de locuri în unitățile de învățământ liceale, în 120 de clase. Timp de o săptămână, liceele din județ își prezintă oferta educațională pentru anul școlar 2010 – 2011, în cadrul unui târg organizat la Inspectoratul Åžcolar Județean. Sute de elevi sunt așteptați să consulte oferta de licee, astfel încât să facă alegerea cea mai potrivită.

Pentru a-și atrage un număr cât mai mare de cursanți, reprezentanții instituțiilor preuniversitare din județ au prezentat oferta educațională pentru anul școlar 2010-2011. La Colegiul Național „Al. I. Cuza”, elevii pot urma una dintre cele două clase de profil real specializarea Matematică – Informatică sau una dintre cele două clase specializarea Åžtiințe ale Naturii. Åži la profilul umanist, specializarea Filologie – Åžtiințe Sociale, oferta cuprinde câte două clase, a câte 30 de elevi fiecare. Oferta nu este mai săracă nici la Colegiul Național „Unirea”. Pentru anul școlar 2010 – 2011, planul de învățământ cuprinde trei clase de Matematică – Informatică, o clasă Matematică-Informatică intensiv, o clasă Åžtiințele Naturii și o clasă filologie Limbi Străine. Liceul Pedagogic „Spiru Haret” oferă pentru absolvenții claselor a VIII-a, 28 de locuri la clasa de Åžtiințe Sociale, 56 de locuri la Filologie, 28 de locuri la Filologie – intensiv engleză și o altă clasă intensiv franceză, iar la profilul Pedagogic Învățători – Educatori o clasă.
O altă unitate de învățământ cu profil uman, respectiv Liceul de Arte „Gh. Tattarescu”, are o ofertă diversificată. Câte o clasă se va forma pentru specializările Muzică, Arte Plastice și Decorative, Arhitectură, Arte Ambientale și Design. În plus, pentru anul școlar următor, la specializarea Arte Plastice și Decorative, ce va fi compusă din 30 locuri, se va forma  specializarea Arhitectură, Arte Ambientale și Design. Alte 30 de locuri vor fi la clasa de Muzică – secția teoretică. La Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobești, se vor forma o clasă la specializarea Filologie și o alta cu specializarea Åžtiințe ale Naturii. La Liceul Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu oferta cuprinde câte 30 de locuri la specializarea Matematică -Informatică și Åžtiințele Naturii. La specializarea Filologie, oferta cuprinde 60 de locuri, iar la profilul Economic alte 30 de locuri. La Liceul Teoretic „Emil Botta” din Adjud au fost aprobate pentru anul școlar viitor, la specializarea real, profilul Matematică – Informatică și Matematică – Fizică, câte două clase, dar și o clasă de Chimie – Biologie. La profilul uman, la specializarea Filologie, va fi înființată doar o clasă, în vreme ce la specializarea Istorie Åžtiințe Sociale vor fi două clase. Liceul Teoretic „Simion Mehedinți” Vidra oferă elevilor de clasa a VIII-a, la profilul uman și la profilul real Matematică – Informatică, câte 30 de locuri, adică câte o clasă. La profilul tehnologic, sunt oferite 30 de locuri în domeniul Economic și Administrație și Silvicultură, iar la fa-bricarea produselor din lemn câte 30 de locuri.

Clase de designeri, bucătari sau strungari

Nici oferta pusă la dispoziție de liceele cu profil tehnic sau industrial nu este mai modestă. Dimpotrivă, aici specializările sunt variate și cuprind o paletă largă de domenii de studiu. La Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” au fost aprobate 28 locuri pentru clasa de Matematică-Informatică și 10 clase cu profil tehnic. Colegiul „Ion Mincu” vine cu un pachet atractiv atât pentru învățământul la zi, cât și pentru cel seral. La învățământul de zi au fost aprobate la profilul Matematică – Informatică, Tehnician Activități Economice, Tehnician Proiectant Card câte o clasă, iar la profilurile Construcții Instalații și Lucrări Publice și Tehnician Operator Tehnică de Calcul câte trei clase. La învățământul seral, a fost aprobată pentru anul școlar viitor o clasă cu profilul Tehnician Mecatronist. Pentru anul de completare de clasa a XI-a, a fost aprobată o clasă cu profilul Construcții, Instalații Lucrări Publice. La ruta progresivă zi, profilul Tehnic, a fost aprobată o singură clasă, iar la învățământul postliceal zi a fost aprobată o clasă la profilul Construcții, Lucrări Instalații Publice.
Oferta Educațională a Colegiului Tehnic „Gh. Asachi” este compusă din mai multe specializări. La Specializarea Tehnician Designer Vestimentar au fost aprobate două clase, iar la profilul servicii cinci clase cu specializările Tehnician în Turism, Organizator Banqeting, Tehnician în Gastronomie. La seral a fost aprobată o clasă la specializarea Tehnician Designer Vestimentar. Tot la seral, dar pentru clasa XII-a, ruta progresivă, se va forma o clasă cu specializarea Tehnician în Industria Textilă. La ruta progresivă pentru clasa a XII-a se va forma și o clasă cu profil Tehnician în domeniul hotelier și o altă clasă Tehnician în industria textilă.
Pentru anul școlar 2010 – 2011, Colegiul Tehnic „Gheorghe Balș” va pregăti elevi în următoarele calificări: 3 clase – cu profil tehnic, 2 clase – Resurse Naturale și Protecția Mediului și 2 clase Servicii. Liceul cu Program Sportiv pune la dispoziția elevilor 16 clase cu diferite specializări. Este bine de știut că această unitate de învățământ dispune de un centru de excelență pentru rugby, fotbal și handbal. Grupul Åžcolar „G.G.Longinescu” pune la dispoziția absolvenților de clasa a VIII-a trei clase la profil Resurse Naturale și Protecția Mediului, iar la profil tehnic – dome-niul pregătirii de bază, fabricarea produselor din lemn, o clasă. Pentru anul de completare la clasa XI-a a fost aprobată pentru anul școlar următor în domeniul fabricarea produselor din lemn, calificarea profesională tâmplar universal, o clasă.  La învățământ seral a fost aprobată o clasă, la profil Tehnic, domeniul pregătirii de bază – fabricarea produselor din lemn.

Matematică la Transporturi Auto

Grupul Åžcolar de Transporturi Auto pune la dispoziția elevilor locuri la clasele de Mecanică – Tehnician Transporturi, domeniul electric – tehnician electrician electronist auto, mecanică – mecanic auto, la fiecare dintre ele fiind disponibile câte 90 de locuri. La aceeași unitate de învățământ sunt disponibile 30 de locuri la fiecare dintre domeniile: tinichigiu vopsitor auto, tehnician transporturi, tehnician transporturi auto interne și internaționale. La anul de completare rută progresivă la zi – tehnician transporturi- 60 locuri, la același domeniu seral- 30 de locuri, iar la Åžcoala Postliceală tot 30 de locuri la profilul – tehnician transporturi auto interne și internaționale.  Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” se prezintă cu o ofertă la fel de generoasă. Pentru calificarea profesională Tehnician în activități economice se vor forma 3 clase, pentru tehnician în administrație o clasă, tot o clasă fiind formată și pentru  profilul comerț, iar o clasă la specializarea Tehnician în achiziții și contractări. La Turism și Alimentație Publică, tehnician în turism, va fi disponibilă o clasă, aceeași ofertă fiind valabilă și pentru specializarea operator banqeting. Grupul Åžcolar „Grigore Gheba” din Dumitrești oferă la filiera teoretică la zi profilul Matematică – Informatică și la Filologie câte o clasă, la filiera tehnologică – Textile pielărie sunt disponibile 28 de locuri.
Grupul Åžcolar Mărășești propune celor interesați profilul Matematică – Informatică, iar la profilul tehnic locuri la specializarea electromecanic și electric, la profilul Servicii specializarea activități economice și locuri la profilul Resurse Naturale și Protecția Mediului. Grupul Åžcolar Agricol din Odobești oferă elevilor la specializarea Servicii comerț, profil resurse naturale și protecția mediului, profil industrie alimentară, câte 28 de locuri. La învățământ seral sunt locuri pentru profilul industrie alimentară, servicii comerț și protecția mediului. Pentru toate aceste specializări va fi înființată câte o clasă. Absolvenții claselor a X-a SAM au la dispoziție o clasă de 30 de locuri la specializarea turism și alimentație. Pentru ruta progresivă se pun la dispoziție câte 30 de locuri la turism și alimentație publică și la profilul Fabricarea produselor din lemn.

Ofertă pentru elevii cu dizabilități

Centrul Åžcolar pentru Educație „Incluzivă „Elena Doamna” oferă locuri pentru o paletă largă de specializări atât pentru viitorii liceeni, cât și pentru elevii de clasele primare sau gimnaziale și chiar pentru preșcolari. Pentru educație specială și specializată a copiilor cu deficiențe senzoriale de auz, educație specială și specializată a copiilor cu dificultăți de învățare, dezvoltare – adaptare, tulburări de limbaj, tulburări de comportament – socioafective, autism. Pentru clasele liceale, oferta include locuri în noul an școlar pentru filiera tehnologică – domeniul Industrie textilă și pielărie, calificarea confecționer produse textile, învățământ de zi. Pentru clasele IX – X, oferta cuprinde și clase de arte și meserii pe domeniul industrie textilă și pielărie, durata 3 ani și 6 luni, calificarea lucrător în tricotaje confecții. La clasa a XI-a – Åžcoala de Arte și Meserii – învățământ de zi, sunt oferite locuri la specializarea lucrător în tricotaje confecții, clasa a XII-a – Åžcoala Arte și Meserii, învățământ de zi, lucrător în tricotaje confecții. Pentru învățământ postliceal de zi durata cursurilor este de 3 semestre la profilul optică medicală specializare optician. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?