Băuturile carbogazoase dulci pot dubla riscul dezvoltării cancerului pancreatic, din cauza conținutului ridicat de zaharoză, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Georgetown (SUA), informează dailymail.co.uk.
Studiul a evaluat riscul dezvoltării cancerului pancreatic pentru consumatorii de sucuri care conțin zahăr, în rândul a 60.000 de persoane din Singapore, pe o perioadă de 14 ani. Principala concluzie a studiului a fost că persoanele care consumă mai mult de două băuturi carbogazoase pe săptămână prezintă un risc dublu de a dezvolta această afecțiune față de cele care beau mai puțin de două sucuri dulci săptămânal. Un al doilea studiu, realizat de specialiștii de la University of East Anglia, care s-a desfășurat pe o perioadă de 16 ani și la care au participat 25.000 de persoane, a arătat că cei a căror dietă zilnică include o cantitate mai mare de zaharoză sunt de două ori mai expuși riscului de a dezvolta cancer pancreatic. Cercetătorii nu au aflat deocamdată care este cauza acestui fenomen, una dintre ipoteze fiind că excesul de zaharoză provoacă apariția cancerului pancreatic prin creșterea producției de insulină (o substanță sintetizată de pancreas care are rolul de a scădea concentrația zahărului din sânge, după fiecare masă). Descoperirea a fost validată de un al treilea studiu, rea-lizat pe 160.000 de persoane, în cadrul Universității din Hawaii, care a arătat că un consum ridicat de fructoză și zaharoză duce la o creștere cu 35% a riscului apariției cancerului pancreatic.