Păncenii, îndemnaţi să depoziteze deşeurile selectiv

0
515


Păncenii sunt îndemnați să-și depoziteze selectiv deșeurile din gospodării. Această problemă a fost discutată în plenul Consiliului Local, la ultima ședință ordinară. Aleșii urbei au plecat de la ideea că, din moment ce orașul beneficiază de o stație modernă de colectare și selectare a gunoiului, păncenii ar trebui să se alinieze regulilor impuse de depozitarea diferențiată a acestuia.
„Este o dovadă de civilizație. Consider că trebuie să intervenim cu o strategie bine elaborată, la nivelul fiecărui beneficiar al serviciului de Salubritate pentru a-l determina să înțeleagă că e momentul să învețe să selecteze deșeurile, așa cum se întâmplă în toate țările civilizate” a declarat consilierul Elena Stoica.
Aceasta a adăugat că, pentru a avea efectul scontat, strategia va trebui să aibă și un caracter de responsabilizare a populației, în așa fel încât oamenii să înțeleagă că Salubritatea nu le va mai ridica deșeurile de la poartă dacă, anterior, ele nu au fost selectate în reciclabile și biodegradabile.
„În aceste condiții, deșeul menajer va merge la rampa județeană de la Haret, iar la platforma «Eco-Panciu» vor ajunge doar deșeurile uscate, respectiv hârtie, plastic, metale sau sticlă”, a mai spus Elena Stoica.
Ea a propus ca, treptat, să fie introdus și un program de colectare selectivă a gunoiului din gospodării. „Comunitatea locală stabilește un orar. De exemplu, astăzi trebuie colectat cartonul. Toată lumea iese la poartă cu cartonul, chiar dacă are și gunoi menajer. Mâine, se ridică pet-urile, în aceleași condiții ca hârtia. Când e ziua pentru gunoi menajer, numai acesta urmează să fie ridicat. Este un lucru care, odată implementat, cu siguranță, în timp, va deveni obișnuință”, a susținut consilierul local.

Mai multe pubele pentru populație

Propunerea Elenei Stoica a fost dezbătută de aleșii locali care au arătat că, pentru depozitarea selectivă a deșeurilor, autoritățile ar trebui să suplimenteze numărul de pubele de care beneficiază, în prezent, fiecare gospodărie.
Consilierii au ridicat și problema eventualelor costuri suplimentare de transport care s-ar putea răsfrânge în valoarea facturii pe care populația va trebui s-o achite Salubrității.
„Cred că, în acest caz nu ar fi pro-bleme pentru că avem deja mașini moderne pentru ridicarea gunoiului și acestea ar putea transporta orice tip de deșeuri”, a fost de părere Elena Stoica.
Viceprimarul Iulian Nica a declarat că și în prezent Salubritatea realizează colectarea selectivă a deșeurilor care sunt transportate la platforma de la „Eco-Panciu”. „În această stație nu au fost colectate selectiv decât deșeurile preluate din cele 32 de puncte în care sunt amplasate pubele în acest scop. Deșeurile pe care le colectăm de la gospodării sunt depozitate, deocamdată, la rampa județeană administrată de ILGO Mărășești”, a precizat acesta. Edilul a mai adăugat că, la ora actuală, fiecare gospodărie beneficiază de câte o singură pubelă pentru gunoi și că, în cursul anului, în funcție și de resursele financiare, vor fi achiziționate încă o mie de pubele, pentru ca gospodăriile să beneficieze și de a doua pubelă. În opinia viceprimarului, acest lucru va ajuta populația să depoziteze corect gunoiul. „Noi am avertizat și avertizăm în continuare populația să nu arunce gunoiul oricum și oriunde. În acest sens, facem demersurile necesare pentru ca fiecare gospodărie să încheie contractul de prestări de servicii cu Salubritatea. Cei care nu vor să-l încheie, vor fi amendați. Dacă nu-i amendăm noi, îi vor amenda cei de la Mediu. Interesul nostru este ca lumea să fie în legalitate în această privință pentru că, dacă nu aplicăm noi amenzi, le vor aplica inspectorii de mediu care ne vor sancționa și pe noi, ca autorități publice, pentru că nu am reușit să colectăm cum trebuie deșeurile de la toate gospodăriile”, a concluzionat viceprimarul Iulian Nica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here