Guvernul a alocat 570 mii lei pentru Prefectura Putna

0
686


Guvernul a alocat suma de 570 de mii de lei pentru continuarea lucrărilor la obiectivul de investiții Prefectura Putna. Suma a fost alocată în urma intervențiilor făcute personal de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. La rândul său, Consiliul Județean va aloca, anul acesta, 3,5 milioane lei pentru continuarea lucrărilor la fostul sediu al Prefecturii Putna.

Guvernul a alocat suma de 570 de mii de lei pentru continuarea lucrărilor la obiectivul de investiții Prefectura Putna. Suma a fost aprobată în ședința de guvern și a fost publicată în Monitorul Oficial. Această sumă a fost alocată în urma demersurilor făcute de șeful administrației județene, Marian Oprișan.
Consiliul Județean va aloca, anul acesta, 3,5 milioane lei pentru continuarea lucrărilor la fostul sediu al Prefecturii Putna. Suma provine din bugetul propriu al Consiliului Județean Vrancea. Până în acest moment, la acest obiectiv au fost executate lucrări de reabilitare a clădirii de patrimoniu în proporție de peste 80 %. Mai exact, au fost executate toate lucrările de infrastructură, acoperiș, lucrări de finisaje exterioare și interioare și a fost montat și sistemul de încălzire.
De bunul mers al lucrărilor s-a ocupat personal președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Acesta  a vizitat de mai multe ori șantierul pentru a vedea stadiul lucrărilor și dacă se respectă proiectul inițial. Marian Oprișan a solicitat ca fiecare sală să poarte numele unei personalități sau a unui eveniment care a avut loc în Vrancea.
„Vreau ca fiecare sală să poarte numele unei personalități sau a unui eveniment ce a avut loc în județ. Vrancea este un județ încărcat de multă, multă istorie. Au lipsit patru voturi la Adunarea Constituantă de la 1849 pentru a deveni capitala României. La Focșani a funcționat Înalta Curte de Casație dar și Comisia Centrală. Vrancea fără ieșire la mare este România în miniatură”, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea.
Marian Oprișan le-a cerut specialiștilor ca toate materialele folosite să respecte planurile originale, chiar dacă materialele folosite sunt moderne. „Aceste lucrări le facem pentru cel puțin 200 de ani și de aceea totul trebuie să fie de foarte bună calitate”, a mai precizat Marian Oprișan.

„Piața Maior Gheorghe Pastia”

Clădirea fostei Prefec-turi Putna face parte, împreună cu Teatrul Municipal, biserica Săpunari și clădirea Camerei de Conturi Vrancea, din situl arhitectural și istoric „Piața Maior Gheorghe Pastia”. Din cele patru clădiri prinse în situl arhitectural și istoric, două au necesitat fonduri importante pentru restaurare și consolidare. Prima clădire reabilitată a fost Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia”. Bijuteria arhitectonică a fost inaugurată în ziua de 24 ianuarie 2004, în prezența șefului statului, Ion Iliescu, a primului ministru de atunci, Adrian Năstase, dar și a mai multor membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București, printre care ambasadorii SUA, Michael Guest și Franței, Philipe Etienne, președintele Academiei Române, Eugen Simion. Valoarea acestei investiții a fost de peste 70 miliarde lei vechi.

Prefectura Putna, clădire emblematică a județului

Imobilul „Prefectura județului Putna” a fost construit la începutul secolului XX, și datorită valorii sale, clădirea a fost inventariată ca monument de arhitectură sub Codul Oficiului Național al Monumentelor Istorice. Destinația inițială a clădirii a fost de palat administrativ, respectiv Prefectură a județului Putna iar, după 1945, aici a funcționat Consiliul Popular Municipal Focșani. În anul 1978 s-au executat lucrări de consolidare, reparații la pereți și tencuieli interioare. S-a refăcut acoperișul cu învelitoare din țiglă smălțuită. În anul 1986 clădirea a fost avariată grav de un nou seism, a fost evacuată și, în anul 1992, au început lucrările de consolidare și restaurare. Până în anul 2004, au fost executate, în limita fondurilor disponibile, lucrări de consolidare a fundațiilor și pereților prin cămășuire și parțial a planșeelor de peste subsol, prin suprabetonare. Marian Oprișan a făcut demersuri pentru ca în perioada 2000-2004, să fie alocate fonduri astfel încât acest imobil să nu se degradeze și mai tare. Pentru că finanțările au fost sistate în 2005, Marian Oprișan a inițiat un amplu proiect de reabilitare a acestui imobil simbol pentru Vrancea. Lucrările au demarat în aprilie 2008 iar valoarea totală a acestora este de 9,5 milioane lei, adică 95 de miliarde de lei vechi.

Imobilul ar putea deveni sediul Consiliului Județean

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a afirmat că, după finalizarea lucrărilor, fostul sediu al Prefecturii Putna ar putea deveni sediul Consiliului Județean Vrancea. În acest moment sunt două variante privind destinația pe care să o aibă acest imobil și anume, sediu pentru Consiliul Județean Vrancea, sau Palat al Culturii vrâncene. „Cel mai sigur, va fi sediul Consiliului Județean. Palatul administrativ este proprietatea Guvernului României, nu este proprietatea Consiliului Județean și stăm printr-o hotărâre de Guvern care a statuat principiile funcționării Consiliului Județean în această clădire”, a precizat Marian Oprișan. El a mai adăugat că speră ca în acest an, „imobilul Prefectura Putna să fie redat circuitului public și cetățenilor ca și clădire monument istoric”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here