Luminiţa Deliu – demisă, camarila PDL menţinută pe funcţii

0
1115


Luminița Deliu, directorul coordonator al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea(DSVSA), a fost demisă ilegal din funcție. Luminița Deliu a aflat că va fi eliberată din funcție pe data de 4 mai, deși ordinul era semnat din 26 februarie, adică la o zi după ce Curtea de Apel Galați o confirma în funcție. Pedeliștii au încercat să își acopere abuzul susținând că există o decizie a Curții Constituționale prin care au fost declarate neconstituționale prevederile legii de modificare a legii 188 din 1999 privind Statutul funcționarilor pu-blici. Director executiv interimar a fost numită Mariana Amaricăi, drept recompensă că a muls de bani oamenii de afaceri pentru campania electorală a PDL, folosindu-se de funcția deținută, respectiv director adjunct al DSVSA.

Directorul coordonator al DSVSA, Luminița Deliu, a fost chemată miercuri, 5 mai, la ANSVSA alături de toți directorii coordonatori și adjuncții acestora pentru a li se comunica schimbarea din funcție. Motivul ar fi schimbarea denumirii funcției, transformată din director coordonator în director executiv. Culmea, decizia de schimbare din funcție a fost semnată în 26 februarie, adică la o zi după ce Luminița Deliu fu-sese repusă în funcție printr-o decizie definitivă a Curții de Apel Galați.
„Am fost anunțați că a fost publicată în Monitorul Oficial decizia Curții Constituționale prin care ordonanțele de urgență 37 și 105/2009 au fost declarate neconstituționale, motiv pentru care am fost eliberată din funcție și mi s-a spus că nu mai am drept de semnătură. Directorul ANSVSA  Marian Zlotea mi-a prezentat ordinul de în-cetare a contractului de manager de eliberare din funcție ce poartă numărul 867, din 26.02.2010. Din ordin reiese că am fost eliberată din funcție în data de 26 februarie, iar în perioada 1 martie – 4 mai 2010 m-am aflat în perioada de preaviz, ceea ce nu este adevărat deoarece nu am știut niciun moment că mă aflu în preaviz”, a precizat Luminița Deliu.
Întrebată dacă există posturi special create în DSVSA Vrancea pentru cei cu funcții de conducere dar care nu sunt funcționari publici, Luminița Deliu a precizat că există un singur caz pentru care se va scoate un post la concurs. „Există un singur caz, cel al directorului economic pentru care s-a scos obli-gatoriu un post la concurs pentru a reveni pe statul de funcții al instituției”, a mai precizat Luminița Deliu. Åži asta în condițiile în care se invocă reducerile de personal din instituțiile publice pentru a degreva bugetul de stat de cheltuieli. În realitate, camarila aflată la pu-tere caută tertipuri și artificii pentru a fi menținuți pe funcții toți pedeliștii veniți din afara instituției și care nu sunt funcționari publici.

Amaricăi jumulește oamenii de afaceri pentru PDL

Director executiv interimar a fost numită Mariana Amaricăi, drept recompensă că ar fi muls de bani oamenii de afaceri pentru campania electorală a PDL pentru alegerile prezidențiale, folosindu-se de funcția deținută, respectiv director adjunct al DSVSA. CV-ul acesteia este unul impresionant dar nu în sensul pozitiv. În perioada ultimei campanii electorale, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a remis presei un comunicat în care atrăgea atenția asupra atitudinii „deviante” a directorului adjunct al Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Vrancea, Mariana Amaricăi. Aceasta solicita produse de la comercianții din piață, prin intermediul unui medic veterinar, spunând că produsele sunt destinate „chefurilor organizate de Marian Oprișan pentru Mircea Geoană”. Marian Oprișan a cerut atunci organelor abilitate să se autosesizeze și să demareze o anchetă în acest caz.
„În calitate de Președinte al Consiliului Județean Vrancea doresc să trag un semnal de alarmă în legătură cu atitudinea deviantă a directorului adjunct al Direcției Sanitar-Veterinare Vrancea – Mariana Amaricăi. Aceasta solicită produse de măcelărie comercianților din Piața Moldovei din municipiul Focșani, prin intermediul medicului veterinar de igienă Elena Åžerbu, spunând că aceste produse sunt destinate «chefurilor organizate de Marian Oprișan pentru Mircea Geoană». Atrag atenția că astfel de comportamente sunt ilegale și solicit organelor abilitate să se autosesizeze și să demareze o anchetă, în condițiile în care produsele obținute de către reprezentanții DSV Vrancea de la comercianții din Piața Moldovei sunt folosite  de către PD-L pentru a da mită în Tabăra de la Gălăciuc”, se preciza în comunicatul semnat de Marian Oprișan.

Avansată pentru banii colectați în campanie

În aceeași perioadă, surse din interiorul DSV Vrancea susțin că Mariana Amaricăi, director adjunct în cadrul instituției le-a cerut medicilor veterinari  concesionari din teritoriu să contribuie cu bani pentru campania electorală a PDL. Mai trebuie știut că, luna trecută, ANSVSA a efectuat un control în Vrancea, unul din motivele controlului fiind o plângere împotriva Marianei Amaricăi, acuzată că ar lua bani de la medicii concesionari din teritoriu. Nu se știe care este rezultatul controlului dar cert este că Amaricăi a fost promovată și nu mazilită.  Mai mult, surse apropiate PDL Vrancea au susținut că mai mulți viticultori au fost contactați de oameni de bază ai partidului care le-au propus să cotizeze cu sume cuprinse între 10 și 20 de milioane de lei la campania electorală a PDL, fiind feriți în schimb de controale de la Direcția de Vamă și Garda Financiară, adică exact instituțiile abilitate cu controlul în acest domeniu.

13 pedeliști menținuți pe criterii politice în fruntea unor instituții

În timp ce Luminița Deliu este elibe-rată din funcție deși este medic și lucrează de mulți ani în cadrul DSVSA, 13 pedeliști impuși pe criterii politice, sunt menținuți în continuare în fruntea unor instituții deconcentrate. Aceasta deși Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea de modificare a Legii 188 din 1999 privind Statutul funcționarilor publici. În termen de cel mult 45 de zile, pedeliștii politruci ar trebui să părăsească funcțiile de condu-cere și să lase locul funcționarilor publici competenți.
Pedeliștii în cauză sunt  Mugurel Mălureanu, directorul coordonator al Gărzii Financiare Vrancea, Ovidiu Nichitoiu, director coordonator adjunct la Biroul vamal de control și vămuire la interior Focșani, Adrian Colin, director coordonator Agenția de Protecția Mediului, Vasile Croitoru, director coordonator al Direcției de Statistică Vrancea, Carmen Chitic, director coordonator al Agenției Județene de Prestări Sociale, Iozefina Iaru, director coordonator al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vrancea, Mioara Lazăr, director adjunct al aceleiași instituții,  Adrian Juravle, director coordonator al Casei Județene de Pensii Vrancea, Daniel Gongu, director coordonator al Direcției Județene de Sport Vrancea, Lucica Chiper, directorul Secției de Drumuri Naționale Vrancea, Cătălin Graur, director al Direcției de Sănătate Publică Vrancea, Adrian Baciu, director al Direcției Județene de Tineret, Costel Marica, director al Oficiului Județean pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Vrancea. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here