Comisia de Învățământ din Cameră a admis, joi, un amendament la Legea Educației, inițiat de deputatul Adriana Săftoiu, potrivit căruia, la Bacalaureat, proba de competență lingvistică se va susține la o singură limbă internațională și nu la două, așa cum se stipula în varianta Guvernului.
În favoarea amendamentului respectiv s-au pronunțat 17 deputați. Amendamentul modifică articolul 66, litera c din Legea Educației, stipulând că examentul național de bacalaureat constă, printre altele, în susținerea probei de evaluare a competenței lingvistice la o singură limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal, și nu la două limbi de circulație internațională, așa cum prevedea varianta textului de lege propus de Guvern. Deputatul Adriana Săftoiu și-a motivat depunerea amendamentului și restrângerea numărului de limbi de circulație internațio-nală la care să se susțină probe de la două la una invocând numărul mare de probe la care liceenii din ultimul an trebuie să facă față. Săftoiu a arătat că liceenii din ultimul an ar avea de susținut șapte probe la bacalaureat, iar cei care doresc să susțină și examen de admitere la facultate ar mai trebui să dea încă alte trei probe. Punerea în discuție a susținerii probelor la una sau două limbi străine a suscitat interesul deosebit al de-putaților, unii susținând necesitatea cunoașterii de către elevi a două limbi străine.
După dezbaterea punctelor de vedere opuse, ideea ca elevii să nu fie supuși unui număr prea mare de probe – având în vedere că a cunoaște o limbă este un lucru, iar a susține probă la acea limbă este alt lucru – a avut câștig de cauză, potrivit votului deputaților.