24 ianuarie va fi zi nelucrătoare

0
386


Comisia pentru Muncă a Senatului a dat, ieri, raport favorabil pentru propunerea legislativă privind declararea zilei de 24 ianuarie ca zi liberă, nelucrătoare. Inițiativa îi aparține președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a propus pentru prima dată, în 2008, ca ziua de 24 ianuarie să fie declarată zi de sărbătoare națională. La această propunere s-a raliat și primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita.

Senatorul PSD Laurențiu Coca, membru în Comisia de muncă a Senatului, a declarat că 24 ianuarie este o zi de sărbătoare pe care niciunul dintre regimurile trecute nu a putut s-o ignore, cu atât mai mult cu cât este prima etapă a Unirii de la 1 decembrie. „Tinerii trebuie să știe însă, și cum s-a renunțat la cel care a înfăptuit-o, Alexandru Ioan Cuza. Poate că având o zi liberă, tinerii noștri vor învăța că nu trebuie să renunți sub nicio formă la oamenii de stat”, a precizat senatorul social democrat.
Vă reamintim că inițiativa declarării zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare națională, îi aparține președintelui Consiliu-lui Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a făcut această propunere pentru prima dată, în 2008, înaintea sărbătoririi a 150 de la Unirea Moldovei cu Å¢ara Românească. La inițiativă s-a raliat și primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita. Contactat de reporterii noștri în 2008, primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita, a confirmat că propunerea privind inițierea unui proiect legislativ în acest sens, a fost inițiată de liderul PSD Vrancea și de el, și este susținută de mai mulți lideri ai partidului.
„Această inițiativă a fost discutată prima dată în cadrul Biroului Permanent Național și, ulterior, a fost prezentată în ședința Comitetului Executiv Național al PSD. Această propunere poartă girul meu, al lui Marian Oprișan și a fost însușită și de alți colegi. Este normal să fie așa deoarece numai la Iași și Focșani această zi este sărbătorită cu atâta fast de foarte mulți ani”, a afirmat primarul Gheorghe Nichita.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a precizat, în luna ianuarie a acestui an, că nu renunță la proiectul legislativ privind declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare națională a României. „În 1859, prin Unirea Moldovei cu Å¢ara Românească, s-a constituit statul național modern român, iar la 1 decembrie 1918 a fost realizat statul național unitar român. Cred că ziua de 24 ianuarie este o zi simbolică pentru toți românii. Totodată, fără Mica Unire rea-lizată în urmă cu 151 de ani, nu am fi putut beneficia de Marea Unire, care s-a realizat în urmă cu 92 de ani și de aceea cred că este foarte important ca Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 să fie declarată zi de sărbătoare națională”, a afirmat Marian Oprișan.
Propunerea liderului social democrat Marian Oprișan, privind declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare națională a fost aprobată și de Comitetul Executiv Național al PSD cu unanimitate de voturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here