Restanţele la bănci au depăşit 68 de milioane lei

0
447


Vrâncenii sunt tot mai săraci și nu mai au bani pentru plata ratelor la bănci. Restanțele vrâncenilor către instituțiile bancare au crescut cu peste cinci milioane lei într-o singură lună, arată statistica realizată de Banca Națională. Față de sfârșitul anului 2009, când restanțele erau de aproape 53 milioane lei, restanțele bancare în luna martie au ajuns la 68,7 milioane lei, cu peste 9 milioane de lei mai mult decât în luna fe-bruarie. Statistica oferă imaginea unei economii falimentare, în condițiile în care populația nu mai are bani pentru ratele la bănci iar agenții economici își închid porțile pentru că nu au bani pentru impozitul minim. De asemenea, valoarea creditelor în lei acordate vrâncenilor de instituțiile bancare a scăzut la 851,1 milioane lei. În schimb, economiile din bănci se mențin la 1,2 miliarde lei, nivel înregistrat și la sfârșitul anului trecut.

Guvernul Boc sărăcește tot mai mulți vrânceni, arată statistica Băncii Naționale pentru primul trimestru din acest an. În această perioadă a crescut numărul șomerilor iar populația nu mai are bani pentru ratele bancare. Statistica oficială a Băncii Naționale arată o creștere cu peste 10% a restanțelor la creditele contractate de persoanele fizice și agenții economici din Vrancea. La sfârșitul lunii martie a.c. se înregistra o creștere a valorii restanțelor la creditele contractate în lei și în valută până la peste 68,7 milioane lei, cu peste 9 milioane mai mult decât în luna februarie și 14 milioane lei mai mult decât în luna decembrie 2009. Potrivit BNR, cele mai mari restanțe erau înregistrate la creditele în lei, cu o valoare totală de 44,6 mi-lioane lei. De asemenea, va-loarea în lei a restanțelor la creditele contractate în valută a ajuns la 24,1 milioane lei. Îngrijorătoare este creșterea la restanțele în moneda națională, care au crescut cu aproape 8 milioane lei față de luna precedentă.
Mai mult, statistica BNR indică o scădere a valorii cre-ditelor în lei care trebuie achitate către instituțiile bancare. Dacă, în luna decembrie 2009, valoarea creditelor curente era de 871,1 milioane lei, în februarie, aceasta a crescut la peste 905,2 milioane lei. Ulterior, în luna martie, valoarea creditelor a scăzut la 851,1 milioane lei. Cele mai mari sume erau datorate de agenții economici, cu o valoare de 447,6 milioane lei în vreme ce populația datora 400,9 milioane lei, din care 383 milioane lei pentru credite de consum.
În schimb, a crescut valoarea creditelor contractate în valută. Potrivit datelor BNR, la sfârșitul lunii decembrie 2009, vrâncenii aveau contractate credite în valută cu o valoare de 773 milioane lei, din care valoarea creditelor curente era de 752 milioane lei. În martie 2010, vrâncenii datorau peste 764 milioane lei la creditele contractate în valută, din care valoarea creditelor curente era de 740,5 milioane lei. Cele mai mari sume trebuie plătite de către populație, care are credite cu o valoare totală de 491,2 milioane lei, ponderea cea mai mare fiind la creditele pentru consum, cu o valoare de 339,3 milioane lei. 

Vrâncenii au economisit în lei

Pe de altă parte, vrâncenii au arătat o creștere a apetitului pentru economisire, atât în mo-neda națională cât și în valută. Valoarea totală a economiilor aflate în instituțiile bancare depășește un miliard de lei, respectiv 1,2 miliarde lei. Potrivit BNR, în februarie, vrâncenii aveau la bănci depozite în moneda națională în valoare de 871,6 milioane lei. Situația este diferită la depozitele în monede străine. Depozitele și conturile în valută se ridicau la 332,5 milioane lei.

S-a dublat numărul de firme închise

451 de firme au fost radiate, dizolvate sau li s-a suspendat activitatea în primul trimestru din 2010, comparativ cu 202 cazuri în perioada similară a anului trecut. Acestora li se adaugă încă 153 de firme vrâncene care au intrat în insolvență potrivit legii 85 din 2006. Lipsa de încredere în perspectivele economiei românești este demonstrată de numărul mic de vrânceni care și-au deschis o firmă în perioada ianuarie – fe-bruarie 2010. Un raport al Oficiului Registrului Comerțului arată că, în perioada ianuarie – martie 2010, patronii au prefe-rat să suspende activitatea firmelor.

Încasări mai mici la Finanțe

Fiscul vrâncean a avut încasări mai mici în primul trimestru din 2010, comparativ cu perioada similară a anului trecut. În primul trimestru din 2010, s-au încasat 161,6 milioane de lei, comparativ cu 167,5 milioane de lei în primul trimestru din 2009. Totodată, în primul trimestru al acestui an, 260 de agenți economici și-au suspendat activitatea, comparativ cu doar 22 în perioada similară din 2009. Dimensiunea crizei economice care a afectat firmele vrâncene se vede și în numărul tot mai mare de amânări la plată. În primul trimestru din acest an s-au acordat 61 de amânări la plată, cu o valoare de 6,4 milioane de lei, față de 10 în tot anul 2009, cu o valoare de 0,36 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here