Încep emoţiile Examenelor Naţionale

0
388


Elevii de clasa a VIII-a vor susține, astăzi, prima probă din cadrul Evaluării Naționale. Examenul, ce contează pentru admiterea elevilor în învățământul preuniversitar, va debuta cu proba scrisă la Limba și Literatură Română. Potrivit metodologiei de concurs, elevii vor avea la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele propuse de Comisia Națională de Evaluare a Elevilor. La nivel de județ au fost constituite 24 de centre de comunicare și un centru de coordonare, la Inspectoratul Åžcolar Județean. Proba va începe la orele 12.00. Directorii din unitățile de învățământ care organizează examenul, trebuie să stabilească  programul școlar pentru zilele în care sunt programate probele specifice Evaluării Naționale. Trebuie subliniat faptul că, potrivit metodologiei, Comisia de Evaluare din fiecare unitate de învățământ în parte va asigura condiții de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe, prin adaptarea procedurilor în funcție de particularitățile individuale și de cele specifice deficienței respective. Proba scrisă la Limba și Literatura Română va fi urmată de proba scrisă la matematică, ce va avea loc pe 12 mai.
Va mai fi și o sesiune specială de examen ce va debuta în data de 25 mai, cu proba scrisă la Limba și Literatura Română, și se va încheia pe 2 iunie, cu proba scrisă la matematică.
Admiterea în clasa a IX-a se face pe  baza calculului unei medii dintre media generală de absolvire a claselor V-VIII, la care se adaugă media generală obținută la tezele cu subiect unic susținute în clasa a VII-a și media obținută la evaluarea națională susținută în clasa a VIII-a. Acestea se împart la patru, iar rezultatul îi oferă elevului locul într-o ierarhie pentru admiterea la liceu. În cazurile speciale, însemnând absolvenții clasei a VIII-a promoția 2010, care în clasa a VII-a nu au susținut tezele cu subiect unic, media generală se calculează astfel: media generală obținută în clasa a VIII-a la Evaluarea Națională se adaugă mediei generale de absolvire a claselor  V-VIII, și totul se împarte la doi. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here