Sărbătoarea pasării darului la Vrâncioaia

0
1150


Aproape două sute de săteni din Vrâncioaia au venit, ieri, la Muncei, să vadă cum se împart mieii de la americanii fundației Heifer International. Zece familii din comună au primit câte 10 oi și un berbec de rasă în cadrul ceremoniei de pasare a darului. Primăria din Vrâncioaia a folosit acest prilej pentru a organiza o mare petrecere câmpenească la care au fost invitați artiștii Ansamblului Folcloric Profesionist „Å¢ara Vrancei”.

Principiul proiectelor finanțate de americanii de la Heifer este simplu și are originea în proverbul chinezesc „Decât să-i dai săracului un pește, mai bine îl înveți să pescuiască”. Pasul următor al proiectului derulat de Heifer este sprijinul acordat Asociației din Vrân-cioaia pentru realizarea unei stâni moderne, care să îndeplinească toate condițiile europene. Tot-odată, va fi sprijinită și înregistrarea produselor tradiționale din zonă care să poată fi vândute în supermarketuri.
„E o treabă foarte bună pentru comunitate. Împreună cu Heifer vrem să rea-lizăm și o stână modernă, pe care să o integrăm și într-un circuit turistic. Un alt obiectiv este realizarea de produse tradiționale, înregistrate, pe care să le putem vinde la un preț cât mai bun astfel încât oamenii să câștige mai mult”, a precizat primarul Ionică Danțiș.
Invitați speciali la manifestare au fost președintele Forumului Montan din România, profesorul Radu Rey, alături de președintele filialei județene, Dănuț Stoianof. El le-a explicat oamenilor că zona de munte trebuie să beneficieze de o atenție specială din parte autorităților centrale. Profesorul a arătat că agricultura din zona de munte nu poate fi pusă pe picior de egalitate cu cea din zona de câmpie.
„Nicăieri nu a lovit mai tare criza economică decât în munte pentru că aici este cel mai înalt grad de sărăcie din cauza fertilității scăzute a pământului, a consumului foarte mare de energie necesară pentru obținerea aceluiași produs”, a afirmat profesorul Radu Rey.
Proiectul americanilor este un pas pentru dezvoltarea comunei Vrân-cioaia și un model care ar trebui urmat și de alte localități din zona de munte. De altfel, la eveniment au mai fost prezenți directorul Camerei Agri-cole Vrancea, Gabriel Necula, directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Vasile Carnariu. Vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Diaconu, a explicat că localitatea se află pe lista de priorități a admi-nistrației județene. „Pro-iectele Heifer sunt un gest pe care noi, administrația și locuitorii Vrâncioaiei îl apreciem în mod deosebit. Este un proiect care a dat rezultate și care trebuie preluat în toată Vrancea dacă dorim să reînnodăm activitatea de crescători de animale. Este un program care ajută individul, fami-lia, colectivitatea”, a afirmat vicepreședintele Consiliului Județean.

Asocierea și produsele tradiționale, soluții pentru zona de munte

Președintele Forumului Montan din România, profesorul Radu Rey, a arătat că tinerii din zona de munte trebuie motivați să rămână în aceste locuri prin măsuri concrete. Una dintre soluții este sprijinirea asocierilor pentru producerea de produse tradiționale. Prin aceste asocieri, oamenii vor putea obține prețuri mai mari la litrul de lapte sau kilogramul de carne.
„Este nevoie să se introducă, ca politică de stat, sistemul asociativ. Să aveți industria, brânzăria, abatorul dumneavoastră în care produsul, fie lapte, carne, fructe, să fie separat și întregul profit să se întoarcă în buzunarele dumneavoastră după cum ați contribuit. Este principiul stânei, vechi de două mii de ani, care stă în justa împărțeală, corectitudinea la împărțeală și nu pe jecmăneală”, a afirmat profesorul Radu Rey.

Oi, albine și salcâmi de la americani

Proiectul de la Vrâncioaia a fost lansat în noiembrie 2008, are o valoare de 450 mii dolari, este finanțat de Heifer Project România și implementat de Federația Agricultorilor de Munte „Dorna” din Vatra Dornei. La derularea proiectului  s-au mai implicat Asociația Județeană a Crescătorilor de Taurine din Vrancea și Asociația de Dezvoltare Rurală Vrîncioaia.Proiectul Heifer se adresează sătenilor din cele șase sate ale comunei Vrâncioaia. Heifer distribuie 500 de oi Å¢igaia, 25 berbeci de carne din rasa Hampshire și 25 berbecuți din Å¢igaia la 50 de familii. Complementar proiectului de creștere a animalelor, Heifer finanțează un proiect de reîmpădurire a zonei cu zeci de mii de puieți de salcâm. Heifer distribuie 125 stupi de albine la 25 de familii și 162.000 puieți de salcâm la 810 familii. Directorul de programe al Heifer Interna-tional, Călin Săhleanu, a arătat că, în luna septembrie, va avea loc a treia donație de animale, constând în circa 100 de oi și berbecuți. Tot atunci vor veni și circa 40 de cetățeni americani, sponsori ai fundației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here