Polițiștii din cadrul IPJ Vrancea au demarat o anchetă la Obștea Negrilești, după ce sătenii din comună au depus o plângere penală la adresa actualului președinte, Dumitru Dochioiu. Sătenii aduc la cunoștința polițiștilor și a procurorilor că în activitatea Obștii Negrilești s-au constatat grave abateri care „se repetă an de an, fără ca nimeni să nu ia niciun fel de măsuri”. Cele mai multe nereguli au fost constatate de Comisia de Cenzori a Obștii. „Solicităm efectuarea unei anchete asupra tuturor activităților desfășurate de conducerea Obștii pentru anii 2008-2009”, se arată în plângerea penală.
Contactat, comisarul șef Victor Norocea, comandantul IPJ Vrancea a precizat că verificările vor continua și în teren, cu specialiștii în silvicultură.
„Au început verificările la Obștea Negrilești și continuăm zilele următoare cu specialiștii de la Silvic”, a afirmat comisarul șef Victor Norocea.
Scandalul de la Obște a început după ce mai mulți săteni din comună au transmis redacției noastre raportul Comisiei de Cenzori. Acesta arată modul dezastruos în care a fost gospodărită averea Obștii de către controversatul Dumitru Dochioiu, care nu ar fi respectat procedurile pentru vânzarea lemnului exploatat din pădurea deținută de obșteni. Potrivit raportului, doar în 2009, Obștea a vândut 10.229 metri cubi de lemn prin negocieri directe, „deși calea cea mai legală de vânzare este cea făcută prin licitație”. Prețul mediu a fost de 81 lei/metrul cub.
„Consiliul de Administrație nu respectă OUG 85/2004, care obligă ca vânzarea lemnului să se facă la licitație și numai în anumite situații prin negociere”, se arată în raport.
O altă afacere dubioasă este cea a împăduririlor din 2009 unde există suspiciuni privind lucrări fictive de peste 120 milioane lei vechi. În urma verificării do-cumentelor, Comisia de Cenzori constată că a doua lucrare de împădurire, respectiv completarea golurilor, a cărei recepție s-a făcut în 30 septembrie 2009, ridică semne de întrebare deoarece „nu există documente de proveniență a puieților de unde au fost cumpărați, prețul de cumpărare, specia”. „Comisia de cenzori suspectează că această lucrare nu a fost executată deoarece nu se dovedește că s -au cumpărat puieții necesari”, se arată în raportul Comisiei de cenzori.
Neregulile de la Obște au avut efect și în alegerile pentru desemnarea președintelui. Cele mai multe voturi, peste 280, au fost obținute de omul de afaceri Răzvan Pantazică iar actualul președinte Dochioiu a fost votat de doar 107 persoane. Speriată că ar putea pierde șefia Obștii, actuala conducere vrea să îl excludă pe Răzvan Pantazică și, astfel, să îl împiedice să participe la următorul tur pentru desemnarea președintelui Obștii.