Peste 5 mii de vrânceni au protestat împotriva guvernului Boc

0
1369


Peste 5 mii de simpatizanți și membri ai PSD Vrancea au participat, sâmbătă, la un marș de protest și la un miting, organizat sub sloganul „Vrem alt guvern, 1 Mai corect”. Oamenii au protestat împotriva Guvernului Boc, pe care l-au acuzat că i-a adus „la sapă de lemn”. Marșul s-a desfășurat în Focșani, pe traseul: Stadionul Tineretului-Bulevardul Cuza Vodă-strada Republicii-Piața Gării și s-a finalizat cu un miting de protest, care a avut loc în Piața Gării. Protestatarii au scandat lozinci antiguvernamentale și au cerut locuri de muncă, salarii și pensii decente. „Jos Guvernul Boc!”, „Jos Guvernul Boc, vrem guvern boboc!”, „PSD-Oprișan”, sunt doar câteva dintre lozincile scandate de participanți. Mitingul s-a încheiat la prânz, după ce mai mulți primari din județ le-au vorbit oamenilor de pe scena amplasată în Piața Gării.

Sub sloganul „Vrem alt guvern, 1 Mai corect”, PSD Vrancea a organizat, sâmbătă, un marș și un miting de protest împotriva Guvernului Boc, care a fost acuzat de manifestanți că i-a adus „la sapă de lemn”. Marșul de protest a început în jurul orei 10.30, cei peste cinci mii de manifestanți îndreptându-se din Sud spre Piața Gării. Toți participanții s-au dotat cu fluiere, cu ajutorul cărora au denunțat „incompetența Guvernului Boc”. Ei au fluturat steaguri cu însemnele PSD și au purtat pancarte pe care erau scrise mesaje antiguvernamentale.
Marșul s-a desfășurat în Focșani, pe traseul: Stadionul Tineretului-Bulevardul Cuza Vodă-strada Republicii-Piața Gării și s-a finalizat cu un miting de protest care a avut loc în Piața Gării. Protestatarii au scandat lozinci antiguvernamentale și au cerut locuri de muncă, salarii și pensii decente. „Jos Guvernul Boc!”, „Jos Guvernul Boc, vrem guvern boboc!”, „PSD-Oprișan”, sunt doar câteva dintre lozincile scandate de participanți.
Pe parcurs, protestatarilor li s-au alăturat oameni simpli ieșiți la plimbare, care au ales să-și spună oful alături de membrii și simpatizanții PSD. Alții i-au încurajat pe manifestanți, declarându-se solidari cu acțiunea social democraților vrânceni. „Fac foarte bine că au ieșit în stradă să spună care sunt problemele noastre, ale vrâncenilor. Voi merge și eu în Piața Gării să strig «Jos Guvernul Boc!» deoarece ne-a adus la sapă de lemn. Tinerii nu mai au locuri de muncă, iar nouă ne taie pensiile. Astea sunt realizările lui Boc”, ne-a spus un pensionar din Focșani.

„Protestăm împotriva unui guvern incompetent!”

În Piața Gării, mai mulți primari și parlamentari social democrați le-au vorbit oamenilor, arătând că România trece prin cea mai grea situație din ultimii 20 de ani, situație cauzată de incompetența Guvernului Boc. Manifestanții au scandat minute în șir „Jos Guvernul Boc!”. „Protestăm împotriva unui guvern incompetent, a unui guvern care, în ciuda promisiunilor, nu ne-a făcut viața mai bună. Protestăm împotriva unui guvern care se poate lăuda în momentul acesta cu aproape un milion de șomeri. La 1 mai 1889, muncitorii au protestat împotriva numărului mare de ore de muncă, noi protestăm astăzi pentru că vrem să ni se respecte  dreptul la muncă. În România nu ni se respectă dreptul la muncă. Suntem țara cea mai îndatorată, iar împrumutul de la FMI nu a fost folosit așa cum trebuia. Nu produce dezvoltare așa cum ar trebui, iar în România, tot mai mulți oameni devin șomeri”, le-a spus celor prezenți în Piața Gării deputatul PSD de Vrancea, Angel Tâlvăr. Acesta a arătat că Guvernul Boc trebuie să plece din fruntea țării.
Primarii social democrați au arătat că din cauza incompetenței Guvernului Boc vrâncenii își pierd locurile de muncă, iar agricultorii nu mai primesc subvenții. De asemenea, ei au spus că se pierd finanțările la proiectele cu finanțare europeană nerambursabilă deoarece guvernul nu își respectă obligațiile de a asigura cofinanțarea la acestea. „Este Ziua Internațională a Muncii, dar noi nu avem ce sărbătorii azi. Pentru că oamenii nu au locuri de muncă. Ce să sărbătorim dacă tinerii din Vrancea și din România sunt plecați în străinătate pentru a-și face un rost?”, s-a întrebat Elena Gârneață, primarul comunei Slobozia Ciorăști.
Primarul comunei Gologanu, Dumitru Robu, a spus că tinerii nu mai au nicio speranță pentru a-și găsi un loc de muncă, agricultorii nu mai beneficiază de subvenții, iar pământurile rămân nelucrate. „Mă aflu alături de dumneavoastră în această piață pentru a protesta împotriva Guvernului Boc. Creșterea șomajului și lipsa măsurilor de limitare a șomajului ne-a adus în situația ca un număr foarte mare de familii să trăiască sub limita subzistenței. Tinerii nu mai au nicio speranță pentru a-și găsi un loc de muncă, agricultorii nu mai beneficiază de subvenții, iar pământurile rămân nelucrate. Guvernul învrăjbește salariații din mediul privat împotriva celor din sistemul bugetar, iar pensionarii își primesc pensiile cu greutate și reduse. Proiectele cu finanțare europeană nerambursabilă sunt în pericol de a fi pierdute, deoarece guvernul nu își respectă obligațiile de a asigura cofinanțarea acestor proiecte”, a susținut Dumitru Robu.

„Acest guvern mi-a furat orice speranță”

Primarul comunei Cârligele, Åžtefan Moscu, le-a spus oamenilor că acest guvern trebuie să plece deoarece în loc să le facă oamenilor viața ușoară, le-o face mai grea. „Putem demonstra că 1 Mai poate fi unul mai corect și prin prisma salariilor și a pensiilor. Sperăm ca acest 1 Mai să ne aducă un guvern mai corect. Ceea ce se întâmplă azi în România nu este corect, iar acest guvern trebuie să plece. Å¢ăranii care se numesc pompos fermieri sunt vai de capul lor. Reprezint o comună preponderent viticolă, dar acești oameni numai fermieri viticoli nu sunt, cu dările și birurile pe care guvernul ni le pune pe cap. Nu se mai poate așa și de aceea strigăm «Jos guvernul»”, a strigat primarul comunei Cârligele, în uralele manifestanților. Pe scenă a urcat și un  tânăr șomer, absolvent de facultate, care le-a spus manifestanților că guvernul i-a furat orice speranță de a se angaja. „Aș fi vrut să sărbătoresc și eu această zi în calitate de angajat, dar, din păcate, guvernul nu mi-a oferit această șansă. Acest guvern mi-a furat orice speranță de a-mi găsi un loc de muncă”, a spus Ionuț Mersoiu, proaspăt absolvent de facultate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here