Serea şi Martiş, arestaţi pentru 29 de zile

0
1072


Fostul arbitru Ionică Serea, actualmente angajat la Penitenciarul Focșani, și arbitrul Marius Martiș
au fost arestați, ieri, pentru 29 de zile. Avocatul lui Marius Martiș, Ticu Burcă, decanul
Baroului Vrancea, a precizat că măsura a fost atacată imediat cu recurs. Ionică Serea a fost arestat pentru luare de mită, iar Marius Martiș pentru complicitate la luare de mită.

Arbitrii focșăneni Ionică Serea și Marius Martiș au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Ionică Serea, fost arbitru de fotbal în cadrul Federației Române de Fotbal (FRF), actualmente paznic la Penitenciarul Focșani, a fost reținut pentru luare de mită, iar Marius Martiș pentru complicitate la infracțiunea de luare de mită. Cei doi au fost reținuți joi, pe bază de ordonanță, iar ieri s-a luat măsura arestării preventive pentru 29 de zile. În ceea ce-l privește pe Marius Martiș, avocatul acestuia, Ticu Burcă, decanul Baroului Vrancea, a precizat că a făcut deja recurs împotriva hotărârii de arestare preventivă a clientului său. „Au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. La perchezițiile efectuate la domiciliul clientului meu nu   s-a găsit nimic care să-l incri-mineze și nu au fost probe concludente. Deja am făcut recurs împotriva măsurii de arestare preventivă. Oricum nu mă voi mai ocupa de acest caz, deoarece sunt de făcut o serie de demersuri și trebuie să fie cineva în permanență aici, lucru pe care eu nu pot să-l fac”, a precizat Ticu Burcă.
Potrivit procurorilor DNA, fostul arbitru Ionică Serea este acuzat că ar fi primit suma de 21.000 de dolari de la Cornel Penescu, patronul Clubului FC Argeș, prin intermediul lui Marius Martiș. „Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat că la data de 18 martie 2009, inculpatul Serea Ionică, în calitate de arbitru de fotbal în cadrul Comisiei centrale a arbitrilor – organism al FRF, a primit suma de 21.000 USD de la învinuitul Penescu Gheorghe Cornel, prin intermediul inculpatului Martiș Marius Marian și al învinuitului Făcăleață Liviu Ilie. Această sumă de bani a fost dată pentru ca inculpatul Serea Ionică, în calitate de arbitru delegat de Federația Română de Fotbal, să arbitreze partida dintre cluburile Fotbal Club Argeș Pitești și Fotbal Club Steaua București, disputată la data de 20 martie 2009, să faciliteze ca echipa Fotbal Club Argeș Pitești să obțină un rezultat favorabil în meciul pe care urma să-l dispute cu echipa Fotbal Club Steaua București și de asemenea, pentru ca jucători din cadrul echipei din Pitești să nu primească sancțiuni disciplinare („cartonaș galben” sau „cartonaș roșu”), iar astfel de sancțiuni să fie aplicate fotbaliștilor din echipa adversă”, se arată într-un comunicat al DNA. Același comunicat mai spune că la instrumentarea dosarului, procurorii au cola-borat cu ofițeri din cadrul MAI – Direcția Generală de Informații și Protecție Internă și Inspectoratul de Poliție al Județului Argeș. „Inculpaților li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 29 aprilie 2010, procurorii au dispus reținerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 30 aprilie 2010, Tribunalul Argeș a dispus arestarea preventivă a inculpaților Serea Ionică și Martiș Marius Marian pe o perioadă de 29 de zile. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se mai arată în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție.

Serea, suspendat la Penitenciar 

Serea a fost citat, joi, la sediul DNA Pitești, pentru a fi audiat în cazul de corupție în care mai sunt implicați fostul președinte al Comisiei Centrale de Arbitri Gheorghe Constantin și patronul echipei FC Argeș Cornel Penescu.
Joi dimineață, procurorii au efectuat o percheziție la domiciliul lui Serea, în lipsa acestuia, la domiciliu fiind prezenți doar soția Livia și cei doi copii. În jurul orei 14.00, fostul arbitru a fost dus în arestul Poliției Argeș. După audierile de joi, Serea a fost reținut în baza unei ordonanțe pentru 24 de ore, iar ieri a primit mandat de arestare preventivă. Ionică Serea, în vârstă de 41 de ani, a fost retrogradat în lotul B de arbitraj în aprilie 2009 pentru prestația din semifinala Cupei României, CFR Cluj-FC Vaslui, scor 1-0, și nu mai avea posibilitatea să mai conducă vreun meci din cauza vârstei sale. El a arbitrat 107 meciuri în Liga I. În prezent, Serea este angajat ca agent de pază la Penitenciarul Focșani, unde a intrat după ce a câștigat un concurs cu nota 7,42, la sfârșitul anului trecut. Câștiga 1.500 de lei din noua sa meserie. Ancheta DNA l-a lăsat pe Serea șomer, cel puțin deocamdată. După decizia de arestare preventivă luată de judecătorii Tribunalului Argeș, Ionică Serea a fost suspendat din funcția de paznic la Penitenciarul Focșani. „Având în vedere încheierea pronunțată de Tribunalul Argeș, din data de 30 aprilie 2010 și mandatul de arestare preventivă emis pe numele agentului de penitenciare Ionică Serea, conducerea Penitenciarului Focșani a dispus suspendarea din funcție a funcționarului public conform Legii 293/2004 privind statutul funcționarilor publici cu statut special din Administrația Națio-nală a Penitenciarelor. Măsura este valabilă pe perioada arestării preventive. În această perioadă funcționarul public cu statut special nu beneficiază de niciun drept prevăzut de Statutul funcționarilor publici din Administrația Națională a Penitenciarelor”, a precizat comisarul șef Ion Diță, directorul Penitenciarului Focșani.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here