Senatorii au reușit, în cursul săptămânii, să dezbată și să voteze o mare parte a celor aproximativ 100 de proiecte legislative restante, care riscau să fie adoptate tacit, dar s-au împotmolit la Legea unitară a pensiilor, la care au discutat doar un singur amendament. Senatorii au aprobat luni mai multe proiecte legislative, printre care și cel ce prevede că furnizorii de rețele de comunicații electronice vor avea drept de acces pe proprietăți în vederea dezvoltării infrastructurii rețelei. Propunerea, inițiată de reprezentanți ai tuturor grupurilor politice parlamentare, a fost aprobată cu 55 de voturi pentru, un vot împotrivă și șapte abțineri.
Prin această lege, furnizorii de rețele de comunicații electronice vor avea drept de acces pe proprietăți, pe deasupra, în sau sub imobile publice, precum și pe drumuri, poduri și pasaje, cu condiția ca efectuarea lucrărilor să nu contravină cerințelor specifice de urbanism, de amenajare a teritoriului sau celor privind calitatea în construcții, protecția mediului, a sănătății publice și a ordinii publice. Tot în plenul de luni, senatorii au adoptat majorarea de cinci ori a limitei maxime a amenzilor prevăzute pentru distribuitorii de energie electrică și gaze naturale care nu își respectă contractele. De asemenea, Senatul a adoptat o importantă modificare a Legii educației fizice și sportului în sensul extinderii ariei de acordare a rentei viagere și sportivilor care au obținut medalii de argint la Jocurile Olimpice. Modificarea articolului 64 din Legea educației fizice este necesară pentru a înlătura ‘discriminarea’ în acordarea rentei viagere pentru sportivii cu performanțe deosebite.
Dezbaterea Legii unitare a pensiilor a fost reluată, așa cum a fost programat, miercuri, după adoptarea câtorva proiecte legislative, printre care și Ordonanța de Urgență a Guvernului care scurtează perioada în care tinerii pot locui cu chirie în locuințele ANL înainte de a le cumpăra. Senatorii au reușit să dezbată un singur amendament, cel privind eliminarea obligativității militarilor, alături de alte categorii din sistemul de siguranță națională, de a contribui la sistemul public de pensii. Amendamentul a fost respins cu voturile reprezentanților arcului guvernamental, explicația fiind cea oferită de ministrul Muncii, Mihail Åeitan, și anume că adoptarea acestei prevederi ar fi modificat esența legii. Nemulțumiți de votul senatorilor independenți, social-democrații au solicitat o pauză, după care, revenind în plen, liderul grupului PSD, Ion Toma, a anunțat depunerea moțiunii simple privind activitatea Ministerului Apărării Naționale.
Senatorul PSD Ilie Sârbu i-a acuzat pe senatorii independenți că au acționat duplicitar, votând contrar celor anunțate de ministrul Gabriel Oprea, care spusese că sprijină unele amendamente privind pensiile militarilor. Președintele Senatului, Mircea Geoană, a anunțat că va consulta membrii Biroului Permanent în legătură cu data la care să fie dezbătută în plen moțiunea privind Apărarea, precum și asupra întregului program pe săptămâna viitoare.
Conform Regulamentului, senatorii trebuie să dezbată moțiunea în termen de șase zile de la depunerea acesteia, cel mai târziu marți, însă, potrivit cutumei, această zi este rezervată activității în comisii.
Legea unitară a pensiilor are termen de adoptare tacită la Senat data de 10 mai.