Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Doar două spitale din Vrancea ar putea trece testul acreditării


Spitalul Județean și cel de la Adjud ar putea funcționa după normele Uniunii Europene. În curând, unitățile spitalicești vor fi supuse evaluării, de către o comisie, în vederea acreditării.

Legea potrivit căreia toate spitalele trebuie să fie supuse unei evaluări, făcută de către o comisie de acreditare, ar putea fi pusă în aplicare în perioada următoare. Votată în urmă cu mai bine de 10 ani, legea a rămas fără normele de aplicare și nu a mai fost pusă în practică.
Potrivit acestui act normativ, toate spitalele vor fi verificate dacă respectă criterii europene de calitate în tot ceea ce înseamnă spațiu, dotare, personal, servicii medicale acordate. Potrivit reprezentanților sistemul sanitar vrâncean doar două spitale ar putea trece de această evaluare și cu puțin noroc, poate și al treilea. Este vorba despre Spitalul Județean și cel de la Adjud și de secția de cronici de la Dumitrești, dacă renovarea va fi finalizată și spitalul va fi dat în funcțiune. „Nu știu ce s-ar putea întâmpla cu celelalte spitale. Dacă nu se va găsi finanțare pentru ele nu cred că vor mai putea funcționa așa. Poate din fonduri de la autoritățile locale sau din altă parte, nu știu exact ce soluție se va găsi”, ne-a declarat medicul Vasile Costin, directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică. Ideal ar fi ca celelalte spitale să fie transformate în unități medicale destinate bolnavilor cronici dar chiar și pentru acest lucru, majoritatea are nevoie de dotare pentru a oferi condiții și asistență medicală cel puțin decentă. „Degeaba impunem niște reguli dacă nu avem cu ce să le punem în aplicare, nimeni nu le respectă”, a subliniat Vasile Costin. Prima etapă a acreditării spitalelor este înscrierea pentru obținerea acreditării. Astfel unitățile spitalicești vor fi obligate să se înscrie pentru acreditare.

Fiecare spital controlat de evaluatori

O comisie de evaluatori va merge în orice spital public unde va analiza dacă se respectă standarde, criterii și proceduri atât în sălile de operații, cât și la blocurile alimentare, la sterilizare, dacă există medici specialiști, dar și cât de mulțumiți și informați sunt pacienții de serviciile oferite, care sunt condițiile de internare, ce tratament i se face pacientului. De la evaluare nu este exclusă nici părerea pacienților care sunt întrebați despre gradul de satisfacție pe care îl oferă unitatea spitalicească dar și dacă sunt informați asupra drepturilor pe care le au ca pacienți. La finalul evaluării se va face un raport, iar spitalul va primi sau nu certificat de acreditare pentru o perioadă de cinci ani. Unitățile fără acreditare nu vor mai avea finanțare de la casele de asigurări. La final, evaluatorii vor face un raport și se va stabili în ce procent un spital îndeplinește standardele de calitate. În funcție de asta, va putea fi acreditat, acreditat parțial, cu recomandări (să-și remedieze deficiențele în șase luni) sau nu va fi acreditat. Există și varianta ca spitalele care nu îndeplinesc standardele să fie retrogradate de la statutul de spital județean, spre exemplu, la cel de spital municipal, ceea ce va face ca și finanțarea să scadă. Potrivit legii, comisia de evaluare se va supune direct Parlamentului și va fi controlată la rândul ei de către reprezentanți ai forurilor europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?