Medalii pentru militarii întorşi din Afganistan

0
718


Echipa operațională de consiliere și legătură tip garnizoană nr. 3 și-a încheiat misiunea în Afganistan. Ieri, la sediul Brigăzii 8 Artilerie Mixtă s-a desfășurat ceremonialul de întoarcere din misiune. După apelul solemn, militarii au primit medalii non-articol 5, din partea Nato. La eveniment au participat inclusiv familiile militarilor, reprezentanți ai autorităților publice locale, dar și locotenent colonelul Valentin Cheptenariu, reprezentant al Statului Major General.
Militarii și-au executat  misiunea în regiunea Zabul din Afganistan și s-au întors acasă cu fruntea sus. „Avem, astăzi, onoarea de a ne întoarce după șase luni și jumătate în fața dumneavoastră, eu și întreaga echipă operațională de consiliere și legătură numărul 3. Avem sentimentul misiunii îndeplinite și bucuria revederii cu persoanele și locurile îndrăgite. În acest interval, am promovat în fața partenerilor de coaliție și a celor afgani competența și pregătirea personalului Armatei României, a profesionalismului și curajului în cel mai fierbinte loc de pe glob. Fiecare membru al echipei a muncit cu dăruire și abnegație la reușita misiunii noastre, iar acum, la final, fiecare dintre noi poate raporta: misiune îndeplinită”, a precizat locotenent-colonel Viorel Orțan, comandantul echipei operaționale.
Pentru unii dintre militari, aceasta a fost prima misiune în afara țării. Ei au declarat că prima întrebare pe care și-au pus-o, când au ajuns în Afganistan, a fost „ce caut eu aici?”. În această situație s-a aflat și maiorul Romeo Teșilă. „Din punctul meu de vedere, misiunea a fost și ușoară, și grea. Ușoară pentru că Armata României are oameni pregătiți, grea pentru că este o situație de război. În Afganistan m-au impresionat oamenii. Sunt deștepți, frumoși, dar au neșansa unui război de 30 de ani. Pregătirea ne-a ajutat foarte mult. În momentul în care ajungi acolo ai surpriza să găsești altceva și atunci totul depinde de pregătirea acumulată de-a lungul vieții. Cel mai dificil moment a fost prima zi în Afganistan și m-am întrebat «ce caut eu aici?»”, a afirmat maiorul Romeo Teșilă.
Militarii au fost felicitați de generalul de brigadă doctor Florinel Damian. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here