Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Deputatul Nica se bate pentru finanţarea proiectelor Primăriei


Deputatul PSD de Vrancea, Ciprian Nica, l-a interpelat pe premierul Emil Boc pe tema finanțării proiectelor europene și a modului în care „metehnele” funcționarilor din administrația centrală afectează absorbția fondurilor europene în România. Deputatul s-a referit la proiectele europene aparținând Primăriei Panciu, în valoare de câteva zeci de milioane de euro, care se află, în prezent, pe masa miniștrilor din Guvernul României, în așteptarea semnării contractelor de finanțare. Primăria Panciu are 34 de proiecte depuse la Organismele Intermediare de Evaluare iar majoritatea au fost declarate eligibile. Ciprian Nica susține c㠄«metehnele» miniștrilor fac ca timpul scurs de când aceste proiecte așteaptă să intre la finanțare să fie atât de îndelungat, încât pe acele dosare s-a așezat praf de un deget”.
„Primăria Panciu a cheltuit, din puținii bani pe care îi avea, sume importante pentru realizarea studiilor de fezabilitate necesare realizării acestor proiecte”, se arată în interpelarea adresată primului ministru.
Ciprian Nica a afirmat că obiectivele sunt de importanță majoră pentru comunitate și a precizat că primarul Ion Petre, membru PSD,  „suspectează faptul că «metehnele» miniștrilor nu ar fi la fel de accentuate dacă ar deveni, peste noapte…independent”.
„Pentru aceste motive, Primăria Panciu a adus la cunoștința tutu-ror cetățenilor orașului, printr-o scrisoare, stadiul tuturor proiectelor de finanțare depuse și cauzele care duc la neimplementarea lor”, a declarat Ciprian Nica.
Deputatul PSD de Vrancea a mai precizat că „metehnele” celor care decid că numai anumite autorități publice locale merită să fie sprijinite duc România în urmă cu zeci de ani. „Ecuația finanțării proiectelor europene, pe fonduri structurale este simplă: Uniunea Europeană pune 75% din va-loarea unui proiect declarat eligibil, Guvernul României pune 23% din suma necesară, iar autoritățile publice locale pun 2%. Datorită faptului că acest Guvern nu alocă cota sa de 23% pentru finanțarea programelor, acestea nu pot fi implementate. Spre exemplu, dacă Executivul ar aloca 1 miliard euro pentru finanțarea unor proiecte, România ar putea atrage sume nerambursabile de 3,3 mi-liarde euro, de la Uniunea Europeană”, a explicat acesta.
Ciprian Nica a mai afirmat că, din păcate, Guvernul nu alocă nici măcar câteva sute de milioane de euro pentru finanțarea programelor pe care autoritățile locale le depun și pentru care aceleași autorități locale cheltuie banii necesari studiilor de fezabilitate. În opinia parlamentarului, aceasta este cauza accesării, la nivelul României, a numai 4% din fondurile europene. „După cum vedeți, domnule prim-ministru, nu autoritățile locale sunt cele dezinteresate de atragerea de fonduri externe, ci Guvernul României  prin faptul că nu alocă sumele necesare pentru partea sa de cofinanțare, așa cum s-a angajat în memorandumul încheiat cu Uniunea Europeană”, a spus deputatul.
În încheierea interpelării adresate primului ministru, Ciprian Nica i-a solicitat acestuia să demareze procedurile necesare pentru a-i descoperi pe cei responsabili din Guvernul  pe care îl conduce și care fac imposibilă semnarea proiectelor depuse de orașul Panciu.
„Probabil, problemele guver-nării nu vă permit să monitori-zați cu atenție fiecare activitate ministerială în parte și atunci angajații din ministere fac ca metehnele de care vorbeați să îngreuneze procedurile de absorbție a fondurilor europene. Chiar și așa, vă întreb domnule prim-ministru, de ce trebuie să sufere cetățenii orașului Panciu după urma metehnelor angajaților din Guvernul pe care îl conduceți?”, a concluzionat Ciprian Nica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?