Arbitrul Ionică Serea reţinut de DNA

0
1096


Fostul arbitru de fotbal focșănean Ionică Serea a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru luare de mită, ieri. Serea a fost citat la sediul DNA Pitești pentru a fi audiat în cazul de corupție în care mai sunt implicați fostul președinte al Comisiei Centrale de Arbitri Gheorghe Constantin și patronul echipei FC Argeș Cornel Penescu.
Ieri dimineață, procurorii au efectuat o percheziție la domiciliul lui Serea, în lipsa acestuia, la domiciliu fiind prezenți doar soția Livia și cei doi copii. În jurul orei 14.00, fostul arbitru a fost dus în arestul Poliției Argeș. Serea a fost reținut ieri în baza unei ordonanțe pentru 24 de ore, iar astăzi va fi adus la Tribunalul Argeș cu pro-punere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Conform unor surse, Serea va face recurs împotriva deciziei de reținere.
La numai câteva ore de la reținerea lui Serea, procurorii DNA l-au interogat și pe arbitrul Marius Martiș. El a fost dus la sediul DNA Pitești pentru a da declarații procurorilor în dosarul „Mită pentru arbitri”, fiind citat în calitate de martor. În jurul orelor 14.00, locuința sa a fost luată „la puricat” de anchetatori. Potrivit unor surse în locuința sa au fost găsite mai multe contracte de vânzare cumpărare a unor terenuri din Focșani semnate de Marius Martiș și Cornel Penescu.
Ionică Serea, în vârstă de 41 de ani, a fost retrogradat în lotul B de arbitraj în aprilie 2009 pentru prestația din semifinala Cupei României, CFR Cluj-FC Vaslui, scor 1-0, și nu mai avea posibilitatea să mai conducă vreun meci din cauza vârstei sale. El a arbitrat 107 meciuri în Liga I. În prezent, Serea este angajat ca agent de pază la Penitenciarul Focșani, unde a intrat după ce a câștigat un concurs cu nota 7,42, la sfârșitul anului trecut. Câștiga 1.500 de lei din noua sa meserie. Însă, locul său de muncă este pus în pericol de ancheta DNA. „Dacă va fi a-restat, Ionică Serea va fi suspendat din funcție. Iar dacă va fi cercetat în stare de libertate, va fi pus la dispoziția unității, adică va avea sarcini precise și punctuale, iar în funcție de rezultatele anchetei se vor lua măsurile care se impun”, a afirmat comisarul-șef Ion Diță, directorul Penitenciarului Focșani.

Mai mulți arbitri arestați

Scandalul corupției din fotbal s-a declanșat pe 13 aprilie 2009, când finanțatorul echipei FC Argeș, Cornel Penescu, și fostul președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, au fost reținuți odată cu directorul societății PIC, Liviu Făcăleață, și fostul director al Inspectoratului Regional pentru Protecția Consumatorilor Pitești, Cristian Libertatu. Ulterior, au fost arestați preventiv în același dosar observatorul federal Marcel Lică și arbitrii Sorin Corpodean, Marcel Savaniu și Aurelian Bogaciu. Ei au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție pe 25 iunie, alături de directorul pentru relații internaționale al Federației Române de Fotbal, Florin Prunea, arbitrii Cristian Lucian Dan și Sorin Caia, administratorul FC Argeș, Gheorghiță Pieca, fostul președinte al formației piteștene, Cristian Mincă, și Daniela Cârstina, director în cadrul societății PIC. Procesul se află în prezent pe rolul Tribunalului Prahova, între timp toți inculpații arestați preventiv fiind puși în libertate.

Huzu: „Serea a fost un real talent”

Fostul președinte al CCA, Aron Huzu, s-a declarat surprins în momentul în care a aflat că Serea a fost reținut și l-a caracterizat pe acesta ca fiind un real talent al arbitrajului. „Este o surpriză pentru mine reținerea lui Ionică Serea. Mă lasă fără cuvinte. Nu am nici cea mai mică idee ce   s-ar putea întâmpla, care ar fi motivul acestei decizii. Am rămas blocat când am auzit de reținerea lui Ionică Serea. A fost un arbitru internațional și un real talent. El s-a pierdut așa, în timp. Nu mi-au plăcut nici declarațiile lui, la un moment dat. Parcă nu cadrează un asemenea comportament. Era ceva cu mama, cu tatăl unui arbitru internațional la momentul ăla”, a declarat Aron Huzu.    

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here