Zi de sărbătoare pentru veterani

0
792


Veteranii de război au organizat, ieri, la Cercul Militar din Focșani, un simpozion, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înființarea Asociației Veteranilor de Război. De asemenea, s-a marcat și împlinirea a 65 de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial și împlinirea a 180 de ani de la înființarea Armei Infanterie sau „Regina Bătăliei”. Activitățile continuă și astăzi când, la Monumentul Eroilor din Cimitirul Nordic vor fi depuse coroane de flori. Ziua Veteranilor de Război se sărbătorește în fiecare an pe 29 aprilie, ca semn de recunoaștere a meritelor deosebite ale celor care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a României.
La simpozion au participat veterani de război și văduvele acestora, reprezentanți ai administrației publice locale și reprezentanți ai Gar-nizoanei Focșani. Titlul de „veteran de război” a fost recunoscut pentru prima dată pe 29 aprilie 1902, prin Înalt Decret Regal. Ziua Veteranilor de Război a fost instituită la 29 aprilie, prin H.G. 1222 din 10 octombrie 2007.
În discursul său, generalul (r) Nicolae Zanfir, președintele filialei Vrancea a Asociației Veteranilor de Război, le-a cerut autorităților să fie mai atente la nevoile pe care le au veteranii de război. „Timpul lucrează în defavoarea  noastră și de la un an la altul, numărul ve-teranilor de război se reduce dramatic. Cei mai tineri veterani de război au vârste de peste 85 de ani. Avem rugămintea să vă plecați atenția și înțelegerea asupra doleanțelor noastre și să încercați să le rezolvați pe cât posibil”, a precizat generalul Nicolae Zanfir.  Cât mai sunt încă în viață, veteranii de război pretind un singur lucru: respect și onoare din partea instituțiilor statului centrale și locale și, în special, respectarea drepturilor ce li se cuvin conform Legii 44/94.
Imaginile văzute pe video-proiector în timpul simpozionului au trezit suspine și au adunat lacrimi în ochii veteranilor și văduvelor ve-teranilor de război. Prezent la simpozion, vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Diaconu, a precizat că a venit la simpozion nu pentru a ține un discurs, ci pentru a se înclina în fața veteranilor. „Nu am venit să susțin un discurs ci să mă înclin în fața dumneavoastră și a înaintașilor dumneavoastră. Ceea ce s-a prezentat aici este cu-tremurător și ar fi bine dacă mai marii statelor lumii ar fi frământați în fața unor astfel de imagini. Am reținut observația dumneavoastră referitoare la grija administrației publice locale față de nevoile pe care le aveți. După cum știți, Administrația Publică Județeană a promovat un proiect de restructurare a celor patru mausolee din Vrancea”, a afirmat Mircea Diaconu.

Amintiri cumplite

Veteranii de război își amintesc cu groază de momentele prin care au trecut și spun că doresc ca nimeni, niciodată, să nu mai treacă prin așa ceva. „Au fost momente cumplite, pe care nu vreau să mi le mai amintesc. Când am văzut acele imagini cu război, cadavre, cimitire, mi-am amintit de tot ce a fost. Pot spune că am fost norocos că am scăpat cu viață și îi mulțumesc lui Dumnezeu că este așa. Amintirile sunt multe și urâte, dar încerc pe cât posibil să le las în urmă”, a povestit unul dintre ve-teranii prezenți la simpozion.
După discursurile ținute atât despre Ziua Veteranilor, cât și despre ce a însemnat cel de-al Doilea Război Mondial, generalul Nicolae Zanfir a împărțit diplome aniversare. Printre veteranii care au primit diplome s-au numărat Toader Chelaru, Aurica Vărzaru, Ioan Rusu, Mișu Panaite, Vasile Racoviță, Sofia David și alții. După simpozion, veteranii de război au participat la o masă festivă, organizată tot la Centrul Militar.
Activitățile continuă și astăzi. La ora 10.00, la Monumentul Eroilor din Cimitirul Nordic va avea loc un ceremonial militar și religios, după care vor fi depuse coroane de flori în memoria eroilor neamului. De asemenea, cu începere de la ora 12.00, la sediul Brigăzii 8 Artilerie Mixtă „Alexandru Ioan Cuza”, va avea loc ceremonia de sosire din Afganistan a Echipei Operaționale de Consiliere și Legătură – tip garnizoană nr. 3 (O.M.L.T.-3). La activitate vor participa cadre militare, reprezentanți ai autorităților publice locale și familiile militarilor care sosesc din misiune. Echipa O.M.L.T.-3, instruită de comandamentul Brigăzii 8 Artilerie Mixtă, a consiliat și cooperat cu Armata Națională Afgană în îndeplinirea obiectivelor acesteia timp de șase luni, în perioada noiembrie 2009 – aprilie 2010.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here