Prefectul vrea să cenzureze hotărârile Consiliului Local Focşani

0
943


Prefectul pedelist continuă abuzurile atunci când trebuie să analizeze actele administrative emise de primăriile conduse de edili social democrați. Prefectura a solicitat Primăriei Focșani să reanalizeze hotărârea de majorare a prețului gigacaloriei însă nu pentru că ar fi fost nelegală ci pentru că „este criză economică”. Prefectul pedelist nu spune însă că tocmai guvernul PDL este cel care a trimis în șomaj sute de mii de muncitori și a închis mii de firme. În schimb, prefectul își încalcă atribuțiile prevăzute prin legea 340 din 2006 a Instituției Prefectului și impune, de fapt, o cenzură asupra deciziilor luate de administrațiile publice locale.

Prefectul pedelist cenzurează hotărârile Consiliului Local Focșani și comite abuzuri doar de dragul șefilor de la partidul stat. Prefectura a solicitat Primăriei Focșani să reana-lizeze hotărârea de majorare a prețului gigacaloriei însă nu pentru că ar fi fost nelegală ci pentru că „este criză econo-mică”. Ori, atributul prefectului este doar de a verifica legalitatea actelor administrative ale Consiliului Local, nu de a se pronunța asupra oportunității lor.
Motivele invocate de Pre-  fectură nu țin cont că un preț mai mic la gigacalorie ar duce la falimentarea Primăriei Focșani care nu ar mai avea fonduri pentru celelalte servicii pe care trebuie să le asigure cetățenilor. Mai mult, deși nu primesc agent termic de la ENET, aproape jumătate dintre focșăneni suportă din taxele și impozitele plătite către bugetul local diferența la prețul gigacaloriei.
Încălcarea atribuțiilor stabilite prin lege de către Prefectură o demonstrează chiar argumentele invocate de prefectul pedelist, respectiv că „populația traversează o perioadă de criză economică, în care rata șomajului a crescut, salariile și pensiile au înghețat iar puterea de cumpărare a monedei naționale a scăzut față de anii precedenți”. Nici un cuvânt despre vreun articol de lege care să nu fi fost respectat de Consiliul Local Focșani.
Conducerea primăriei Focșani a arătat că impozitele și taxele estimate a se colecta de la focșăneni în acest an sunt de 38,3 milioane lei iar cuantumul subvențiilor pentru diferența la prețul energiei termice, în condițiile menținerii prețului vechi la gigacalorie,    s-ar ridica la 35,9 milioane lei.
„În condițiile în care bugetul de stat nu alocă nicio sumă, bugetul local va suporta subvenția în totalitate, aceasta afectând buna funcționare a serviciilor, unele dintre ele obligatorii prin legi speciale”, se arată în răspunsul Primăriei Focșani.

Aproape jumătate dintre locuințe nu sunt racordate la ENET

Conducerea municipalității precizează că 41% din focșăneni nu beneficiază de subvenția la energie termică și suportă, din taxele și impozitele pe care le plătesc, diferența la prețul gigacaloriei „în loc să beneficieze de servicii de calitate mai bune, trotuare mai bune, străzi, parcuri și zone de agrement moderne, siguranță în circulație”.
Statistica arată că, din cele 34.205 locuințe din munici-piu, 19.966 sunt racordate la sistemul de încălzire centra-lizată, 7.672 de apartamente au centrale pe gaze, 1.761 au încălzire electrică, aer condiționat, 985 de case au centrale pe gaze, 1.211 case se încălzesc cu sobe pe gaz iar 2.610 case pe bază de combustibil solid. Dintre acestea, 8.604 de familii primesc ajutoare bănești pentru încălzire, anume 5.987 din cele racordate la sistemul centralizat, 1.637 de locuințe alimentate cu gaze și 980 case cu sobe pe bază de combustibil solid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here