Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Persoanele care suferă de depresie mănâncă mai multă ciocolată


Persoanele care suferă de depresie mănâncă mai multă ciocolată, iar cantitatea consumată crește în funcție de gravitatea bolii, potrivit unui studiu realizat de Universitatea California (SUA). „Studiul nostru confirmă vechea ipoteză potrivit căreia oamenii consumă ciocolată când sunt deprimați”, a declarat Beatrice Golomb, profesor adjunct la facultatea de medicină a Universității California din San Diego, unul dintre coautorii acestui studiu, apărut în Archives of Internal Medicine. „În măsura în care este vorba de un studiu realizat pe o anumită perioadă, nu este posibil de știut dacă acest consum de ciocolată a condus la creșterea sau descreșterea simptomelor depresiei”, a mai spus aceasta. Cercetătorii au examinat relația între consumul de ciocolată și starea psihică a unui număr de o mie de voluntari care nu făceau tratament cu medicamente antidepresive și nu sufereau de vreo boală cardiovasculară sau de diabet. Participanții au oferit informații privind numărul de porții de ciocolată consumate pe parcursul unei săptămâni. Gradul de depresie de care sufereau a fost stabilit cu ajutorul unor teste medicale standard și în funcție de răspunsurile oferite de voluntari. Autorii acestui studiu au descoperit că bărbații și femeile care prezentau cel mai înalt grad de depresie consumau, în medie, 12 porții (o porție fiind echivalentă cu circa 28 de grame) de ciocolată pe lună, comparativ cu cinci porții consumate în medie de subiecții care nu prezentau niciun simptom al depresiei. Persoanele moderat depresive consumau, în medie, opt porții de ciocolată pe lună. Studiul nu a făcut diferența între ciocolata neagră și cea cu lapte. „Concluziile acestui studiu nu par să fie explicate printr-o creștere a nivelului de cofeină, de materii grase sau de glucide, ceea ce sugerează că rezultatele noastre sunt determinate de consumul unor anumite cantități de ciocolată”, a spus Golomb. Specialiștii au luat în considerare și consumul de alte alimente bogate în antioxidanți, precum pește, fructe și legume, dar acesta nu a relevat diferențe privind existența simptomelor depresiei. Golomb spune că sunt necesare studii suplimentare pentru a determina rolul ciocolatei asupra depresiei, acela de cauză sau tratament. Studiul a fost finanțat parțial de Institutele de sănătate americane (National Institutes of Health) și de Centrul de cercetare clinică al Universității California.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?