Ţăranii, bătaia de joc a guvernanţilor

0
516


Guvernul Boc dă cu stângul în dreptul și, prin informările prezentate de ministere, își bate joc de cei care le plătesc salariile. Ministerul Agriculturii a anunțat, ieri, că micii producători care vând în piețe nu au nevoie de autorizare la Oficiul Registrului Comerțului. Clarificările guvernanților pedeliști au loc după ce țăranii au amenințat cu proteste dacă nu se găsește o soluție pentru a putea să își vândă produsele. Isteria a fost declanșată, săptămâna trecută, de aceeași conducere a Ministerului Agriculturii care anunța producătorii agricoli că „orice activitate economică trebuie să se desfășoare în conformitate cu prevederile OUG 44 din 2008”, adică să se înregistreze ca persoană fizică autorizată sau societate comercială.

Guvernanții își bat joc de țăranii vrânceni și schimbă regulile pentru vânzare în piețe de la o săptămână la alta. Ministerul Agriculturii a anunțat, ieri, că micii producători care vând în piețe au nevoie doar de certificatul de producător emis de primării. Precizările au fost făcute abia după ce țăranii au amenințat cu proteste dacă guvernanții nu renunță la proiectul privind autorizarea la Registrul Comerțului. Este vorba de Ordonanța de Urgență 44 din 2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale. Protestele au început după ce, același Minister al Agriculturii anunța, săptămâna trecută, producătorii agricoli că „orice activitate economică trebuie să se desfășoare în conformitate cu prevederile OUG 44 din 2008”.
De această dată, conducerea Ministerului Agriculturii, spune că, în ceea ce îi privește pe micii producători agricoli, care care doresc să-și valorifice producția în piețe, oboare sau târguri, aceștia „trebuie să aibă certificat de producător eliberat în baza Hotărârii Guvernului nr.661/2001 privind procedura de eliberare a certificatului de producător – act normativ în vigoare”. Conform acestui act normativ, „certificatul de producător constituie actul doveditor al provenienței produselor agroalimentare pe baza căruia acestea pot fi comercializate în piețe, târguri, oboare sau în alte locuri stabilite de consiliile locale”.
„Micii producători pot să își vândă în continuare produsele în piețe, în baza unui certificat de producător valabil, ca și până acum”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Acesta precizează, referitor la afirmațiile privind obligativitatea deținerii de case de marcat de către producătorii agricoli care își vând produsele în piețe, târguri, oboare că aceștia sunt exceptați de la obligati-vitatea deținerii aparatelor de marcat electronice fiscale: „Art. 2 – Se exceptează de la prevederile art. 1 alin. (1): a) comerțul ocazional cu produse agricole efectuat de producătorii agricoli individuali în piețe, târguri, oboare sau alte locuri publice autorizate”, articolul 2 din Ordonanța de Urgență 28 din 1999.
Pe de altă parte, conducerea Sindicatului țăranilor din Vrancea a arătat că, chiar dacă vor exista cazuri în care țăranii care vând în piețe vor fi amendați de inspectori fiscali sau Garda Financiară, micii producători vor câștiga procesele în instanță. „Nu cred că inspectorii fiscali vor avea curaj să vină în târguri și piețe să îi verifice pe producători. Riscă să fie luați la bătaie”, a afirmat președintele Sindicatului, Costel Ichim.

Fără restricții în Piața Moldovei

Conducerea Primăriei Focșani a anunțat, ieri, că nu va impune restricții micilor producători care vând în Piața Moldovei. Viceprimarul Vasile Dobre a arătat că municipalitatea așteaptă lămuriri privind situația creată prin OUG 44 din 2008, însă a explicat că țăranii nu vor fi opriți să își vândă marfa.
„Å¢ăranii care vând în piețe pot să vină în continuare fără a fi înregistrați la Oficiul Registrului Comerțului până la clarificarea situației. Așteptăm cla-rificări de la nivel central. Încă nu se știe cum se va proceda. Situația e încâlcită. După ce vom primi lămuriri ne vom adapta”, a precizat viceprimarul Vasile Dobre.
Pentru a clarifica situația din piețele focșănene, Sindicatul țăranilor va cere verificări la primării pentru a vedea cum au fost emise certificatele de producător. „Vom solicita Prefecturii să găsească o soluție pentru verificarea certificatelor de producător de la primării. Vom cere analizarea certificatelor de producător emise, comparativ cu terenurile deținute”, a afirmat Costel Ichim.

Å¢ăranii sunt pregătiți de proteste

Å¢ăranii care vând zarzavaturi în Piața Moldovei au amenințat cu proteste dacă guvernanții îi vor obliga să se înregistreze la Oficiul Registrului Comerțului și să plătească noi taxe și impozite. Oamenii au spus că vor pune mâna pe unelte și vor ieși în stradă pentru a-și face dreptate. „Ne mai gândim dacă mergem să ne înregistrăm. Ceea ce câștigăm noi abia ne ajunge să ne luăm pâine. De unde bani pentru impozit?”, spune Radu, un bătrân din Gologanu. Oamenii au acuzat guvernanții că, în loc să îi sprijine, îi ajută pe „bișnițarii” de legume. „Vrem să ieșim în stradă. Nu putem lăsa lucrurile așa. Când or veni să le plătim, o să sărim cu toții”, spune revoltat un alt bărbat din Gologanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here