Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790

Guvernul pune impozit pe pătrunjel!


Guvernul lui Boc mai are puțin și ne pune taxă și pe respirat. Din 25 aprilie, țăranii care vând chiar și o legătură de pătrunjel în piețe, pentru a-și câștiga astfel pâinea zilnică, sunt obligați să se înregistreze la Oficiul Registrului Comerțului ca … persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau întreprindere familială! Astfel ei vor plăti impozit la stat, pentru ca guvernanții să aibă bani pentru propria clientelă politică. Unii dintre țărani sunt persoane în vârstă, fără școală, și nu au auzit în viața lor de Registrul Comerțului. Cei care nu se înregistrează, nu vor primi subvenții.

Å¢ăranii nu vor mai avea voie să vândă sau să facă schimb în piețe dacă nu sunt înregistrați la Oficiul Registrului Comerțului (ORC) ! Indiferent că vând o legătură de pătrunjel, un kilogram de mere sau un litru de lapte, pe care și-l rup de la gură, țăranii trebuie să se înregistreze ca … persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau întreprindere familială! În acest fel, cei câțiva lei pe care îi câștigau pentru a-și cumpăra pâine sau zahăr să-și facă un ceai pentru masa de seară, trebuie să-i împartă cu Statul.
Dacă nu se înregistrează la ORC până pe 25 aprilie, ei nu-și mai pot vinde produsele din propriile gospodării. Înregimentarea în aberațiile lui Boc înseamnă o taxă suplimentară de câteva sute de lei la înregistrare și, ulterior, plata unui impozit de 16% pentru profitul anual. Cu alte cuvinte, statul vrea să treacă de criza economică cu impozitul pe pătrunjel și lobodă.
Comercianții din Piața Moldovei nici nu vor să audă de așa ceva și mai degrabă ar renunța să vândă zarzavaturile, decât să plătească noi taxe și impozite. Paraschiva Dogaru are 72 de ani, este din Suraia și vinde legături de pătrunjel, ceapă verde și leuștean, pe care le cultivă în grădina proprie. „Dacă e vorba de așa, nu mai venim deloc. Culmea cu ăștia, nu știu ce să mai scoată și cum să ne ia banii. Nu e de ajuns că plătim taxă pe masă și drumul până aici? Ce mare afacere cred ei că facem vânzând buruienile astea?”, ne-a spus nemulțumită Paraschiva. Nici tovarășa sa de tarabă, de la Vulturu, nu este de acord cu noile reglementări. „Nu suntem deloc de acord. Ne-au adus la sapă de lemn. Stăm toată ziua aici să vindem câteva legături de pătrunjel ca să ne putem întreține. Dau legi numai ce le convine lor”, a spus Maria Soare, de 69 de ani, din Vulturu. Un alt comerciat, din Tecuci, care avea expusă pe tarabă salată proaspătă, nu numai că s-a arătat nemulțumit de noile reguli, ci și de faptul că în loc să fie ajutați, Guvernul Boc le dă în cap. „Stau toată ziua și se ceartă la televizor și vin și ne pun nouă impozite. Cei care vin cu re-gulile astea nu se gândesc dacă avem cu ce ne ara și semăna terenurile. Eu nu știu unde ne îndreptăm. Decât să ne înre-gistrăm, mai bine ne apucăm de făcut altceva”, se plânge omul.

Å¢ăranii fără PFA nu primesc subvenții

Conducerea Direcției Agricole nu știa nimic, ieri, despre noile condiții impuse țăranilor. Directorul Direcției Agricole, Costică Neață, a afirmat că va cere lămuriri la minister. „Nu știm nimic despre noile condiții. Vom cere lămuriri pentru că va fi foarte greu pentru fermieri în noile condiții”, a arătat directorul Direcției Agricole.
Ministerul Agriculturii a anunțat că noile condiții impuse țăranilor au fost stabilite prin Ordonanța de urgență a Guvernului 44 din 2008. Reprezentanții ministerului au arătat că activitatea economică este definită ca „activitatea agricolă, industrială, comercială, desfășurată pentru obținerea unor bunuri sau servicii a căror valoare poate fi exprimată în bani și care sunt destinate vânzării ori schimbului pe piețele organizate sau unor beneficiari determinați ori determinabili, în scopul obținerii unui profit”.
De asemenea, același act normativ precizează că persoanele fizice pot desfășura activități economice „a) individual și independent, ca persoane fizice autorizate;     b) ca întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale; c) ca membri ai unei întreprinderi familiale”.
„Conform OUG nr. 44/2008 există o perioadă de doi ani, care se încheie la 25 aprilie 2010, până la care persoanele interesate pot opta să desfășoare activitate economică  – în una din formele menționate la art. 4 din ordonanță”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii. În plus, fără să fie înregistrați într-o formă sau alta la ORC, țăranii nu vor primi nici subvențiile agricole deoarece acestea sunt considerate ajutoare de stat. Singurul sprijin care le rămâne agricultorilor este de la Uniunea Europeană, prin subvenția unică pe suprafață.

Zeci de mii de viticultori obligați să se înregistreze

Guvernanții obligă, practic, pe zeci de mii de țărani să se înregistreze la ORC. Doar în Vrancea sunt peste 30 de mii de viticultori care, în fiecare an, își vînd strugurii sau vinul obținut în cramele proprii. Prin această ordonanță, micii producătorii vor fi obligați să meargă la ORC pentru a putea să își vândă strugurii pe marginea șoselelor. Mai mult, micii producători ar putea fi obli-gați să se doteze și cu case de marcat. Este însă greu de crezut că zecile de mii de viticultori vor avea bani pentru case de marcat. De fapt, oamenii se pot aștepta la controale de la inspectorii fiscali și comisarii Gărzii Financiare care vor aplica sancțiuni de milioane de lei celor care sunt în neregulă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?