Norul de cenușă emis de vulcanul Eyjafjalla-jokull din Islanda, care a paralizat traficul aerian în Europa ajungând și în România, va ieși de pe teritoriul țării în această seară, reprezentanții Ministerului Mediului declarând că acesta nu a cauzat niciun fel de poluare. „Din analizele datelor provenite din rețeaua națională de monitorizare a calității aerului reiese că nu au existat depășiri ale valorilor limită pentru posibilii agenți poluanți, astfel că putem spune că trecerea norului de cenușă vulcanică pe deasupra României nu a afectat calitatea aerului”, a declarat marți, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Ioan Mircea Cotoșman. Acesta a precizat că a fost analizată și calitatea apei de ploaie căzută în ultimele ore în România, rezultatele preliminare ale ana-lizelor arătând că nu a existat fenomenul de ploaie acidă. „Caracterul acid al precipitațiilor căzute în ultima perioadă nu a fost unul de o anvergură îngrijorătoare”, a mai spus Cotoșman, precizând însă că mai multe detalii vor fi date publicității după finalizarea analizelor amănunțite de laborator. „În acest moment putem spune că ploaia căzută a avut numai efecte benefice. Le este de mare folos agricultorilor și, în plus, a mai curățat praful din orașe”, a adăugat Cotoșman. Secretarul de stat în Ministerul Mediului a refuzat să dea detalii despre cel de-al doilea val de cenușă vulcanică, despre care se știe că se îndreaptă spre Europa, invocând lipsa unor informații oficiale primite de la Centrul Internațional de Avertizare pentru Aviație privind cenușa vulcanică, institut londonez care analizează traiectoria aerului conținând cenușă vulcanică. „Prognozele nu pot fi făcute pe o perioadă mai mare de două zile. Din ce știm până acum, în următoarele două zile nu vor fi probleme în România; cel actual va ieși din spațiul aerian românesc, iar cel de-al doilea val nu va ajunge deasupra României în mai puțin de două zile. Este tot ce știm oficial”, a spus Cotoșman.
Un al doilea val de cenușă emisă de vulcanul Eyjafjalla-jokull din Islanda se îndreaptă spre Europa, însă există șanse să evite România, a declarat directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.
Directorul ANM a arătat că date oficiale despre cel de-al doilea val de cenușă vulcanică nu au apărut încă de la Centrul European cu atribuții în domeniu, însă este deja o certitudine formarea și traiectoria lui. Potrivit lui Sandu, acest al doilea val de cenușă vulcanică va fi de dimensiuni mai mici decât cel care a paralizat zilele trecute transportul aerian în toată Europa, inclusiv în România și va circula la o altitudine mai mică.