Ediția: Luni 27 ianuarie 2025 Nr. 6801
Ediția: Luni 27 ianuarie 2025 Nr. 6801

Autocare pentru donarea de sânge


Ministerul Sănătății va trimite în Vrancea autocare speciale pentru donarea de sânge atât în mediul rural, cât și în mediul urban. Inițiativa face parte dintr-o campanie a ministerului, care se va desfășura în toate regiunile țării și care are ca scop creșterea numărului de donatori și a cantității de sânge donate. Autocarele vor ajunge în Vrancea în iunie, sub coordonarea Institutului Național de Hematologie și în colaborare cu Societatea Română de Cruce Roșie. „Autocarele au fost achi-ziționate anul trecut de către Ministerul Sănătății și sunt destinate donării de sânge în zonele urbane și rurale, astfel încât cei care doresc să doneze sânge să evite deplasarea dificilă și consumatoare de timp la centrele fixe de donare din orașele capitală de județ sau din București”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătății.
Mașinile se vor deplasa la instituții, firme sau în locurile publice din localitățile unui județ pentru a recolta sânge de la persoane voluntare. Autocarele vor acționa regional, ele deplasându-se după un program prestabilit. În centrele mobile vor lucra voluntari ai organizației Crucea Roșie. După finalizarea acțiunilor de donație, sângele colectat va fi preluat de centrele de recoltare sânge din țară, care îl vor prelucra. Materialele necesare donării de sânge sunt asigurate de Ministerul Sănătății, iar costurile de operare ale autocarelor sunt asigurate de Crucea Roșie, în baza unui protocol semnat între Ministerul Sănătății, Institutul Național de Hematologie și Crucea Roșie.
Fiecare autocar va deservi un număr de județe, iar activitatea va fi monitorizată atent, în vederea creșterii numărului de donări și reducerii lipsei de sânge. Costul unui autocar include dotarea și amenajarea interioară, acesta fiind de aproximativ. 900.000 lei. Fiecare autocar este dotat cu o sală de așteptare unde se completează formularele dinaintea consultației medicale, o sală de consultații dotată cu un mini- laborator unde se testează hemoglobina și glicemia, o sală cu două posturi pentru donare și o sală unde cei care au donat pot servi un ceai sau un suc înaintea părăsirii autocarului. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?