Cinci proiecte pentru „Sprijinirea fermelor de semi-subzistenţă

0
8


Cinci fermieri vrânceni au depus dosare la Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru obținerea celor 1.500 euro de la Uniunea Europeană pentru ferme de semi-subzistență. Banii se acordă prin măsura 141 „Sprijinirea fermelor de semi-subzistență”. Sesiunea pentru depunerea proiectelor la măsura 141 „Sprijinirea fermelor de semi-subzistență” a început pe 15 aprilie și va dura o lună de zile.
Măsura „Sprijinirea fermelor de semi-subzistență” se adresează țăranilor care doresc să-și dezvolte fermele pentru a deveni exploatații viabile. Prin această măsură se acordă un sprijin public nerambursabil de 1.500 euro/an/ferma de semi-subzistență. În situația în care, după 3 ani, se constată neîndeplinirea criteriilor minime de acordare a sprijinului, se suspendă plata pentru următorii 2 ani, dar nu se vor returna sumele primite.
Ferma de semi-subzistență este consi-derată o exploatație agricolă a cărei mărime se încadrează între 2 și 8 UDE și a cărei producție este utilizată cu precădere pentru autoconsum. UDE este o unitate de dimensiune economică – va-loarea calculată fiind de 1.200 euro.
Cele mai ieftine proiecte pentru obținerea acestor fonduri europene sunt realizate de specialiștii Camerei Agricole Vrancea. Tariful perceput fermierilor pentru realizarea proiectelor este de doar 100 lei, aprobat prin hotărâre a Consiliului Județean, din care sunt acoperite cheltuielile legate de consumabile. Este vorba despre hârtiile pentru documente, toner, dosare, CD-uri.
„Prioritatea în această perioadă este consilierea și sprijinul acordat producătorilor agricoli pentru realizarea proiectelor pentru măsura 141 «Sprijinirea fermelor de semi-subzistență». Vrem să ajungem la circa 250 de proiecte eligibile realizate pentru această sesiune”, a afirmat directorul Gabriel Necula. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here