Elevii de clasa a XII-a au susținut, ieri, cea de-a doua probă a examenului de Bacalaureat, de testare a competențelor digitale. Este vorba de aproape 3.000 de elevi. Ieri, au fost programați la examinare 751 elevi, din care 30 au fost reprogramați pentru zilele următoare. Oficialii Inspectoratului Åcolar Județean (ISJ) au precizat că examenul a decurs bine. Subiectele au respectat tematica de la si-mulare, aplicațiile propuse elevilor fiind studiate și la orele de curs. „Totul a decurs bine și nu s-au înregistrat probleme. Subiectele au fost de nivel mediu, de tipul celor de la simulare și au respectat programa școlară”, a declarat Maria Lupu inspector general adjunct. Åi elevii s-au declarat mulțumiți de subiecte. „Nu mi-au picat subiecte la care să nu mă aștept. Tot ce am făcut la examen am studiat și la ore cu profesorul. A fost chiar mai ușor decât mă așteptam, iar subiectele au fost mult mai simple decât la simulare. Sper să obțin un calificativ cât mai bun”,a precizat Florin Vasilescu elev la Colegiul „Valeriu D. Cotea”.
În schimb, profesorii se simt intimidați, după ce de la nivel central le-au fost transmise note cu mesaje amenințătoare. Pentru că vor să organizeze grevă generală joi, reprezentanții Ministerului Educației le-au transmis dascălilor să nu tulbure buna desfășurare a probei de testare a competențelor digitale din cadrul examenului de Bacalaureat, ca urmare a nemulțumi-rilor pe care le au. Potrivit unui comunicat de presă al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, salariații din sistemul educațional ar fi fost intimidați și aproape amenințați de cei de la Minister să nu se alăture protestului, ce este planificat să aibă loc joi, în plin proces de desfășurare a examenului de Bacalaureat. Cum aceste note sunt considerate de către sindicaliști amenințări la adresa profesorilor, reacția lui Constantin Grigore, lider județean al Federației, nu a întârziat să apară. Grigore spune că va discuta cu profesorii pentru a vedea pe câți contează în desfășurarea activității de protest de joi.
„Nu mi se pare deloc normal cum a procedat Ministerul Educației care a trimis adrese în școli, prin intermediul Inspectoratului Åcolar. Profesorii care sunt în comisiile de Bacalaureat și nu doresc să participe în cadrul examenului sunt intimidați. Este o notă forțată și nu sunt de acord cu ea. Astăzi vom face statistica re-ferendumului din școli și vom stabili care va fi gradul de participare a profesorilor la greva de joi. Dacă vom fi în grevă, este normal ca profesorii care sunt implicați în examenul de Bacalaureat să nu participe”, a declarat Grigore Constantin