Planeta a înregistrat cea mai caldă lună martie de când se fac măsurători meteorolo-gice, adică din 1880, a informat joi Institutul Meteorologic American. Temperatura combinată a oceanelor și continentelor a avut în martie 2010 o medie record de 13,5 grade, cu 0,77 grade peste media secolului al XX-lea, potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration, citată de AFP. Numai temperatura la suprafața oceanelor a urcat cu 0,56 grade peste media secolului trecut (15,9 grade). Astfel, luna trecută a fost cea mai caldă lună martie din istorie pentru oceane. Temperatura solului a crescut și ea cu 1,36 grade față de medie (5 grade), martie fiind pe locul patru în această privință de când există date meteorologice. Temperaturi mai ridicate decât ar fi fost normal au fost înregistrate în Africa de Nord, Asia de Sud și Canada. În același timp, a fost ceva mai frig în Mongolia, estul Rusiei, Europa, Mexic, Australia și în zonele din sudul Statelor Unite.
Fenomenul climatic El Nino, care se caracterizează prin temperaturi mai mari decât cele normale ale apelor de suprafață în partea centrală și orientală a Pacificului tropical, a contribuit și el la încălzirea climei.
În primele trei luni din 2010, temperatura combinată a oceanelor și continentelor a fost de 13 grade, plasând primul trimestru pe locul patru printre cele mai calde din istorie.