Medicii de la Direcția de Sănătate Publică au contabilizat, anul trecut, 31 de cazuri de salmonela, 41 de toxiinfecții alimentare și peste 1800 cazuri de boli diareice acute. Toate aceste afecțiuni au apărut pe fondul nerespectării condițiilor de igienă în pregătirea alimentelor. Medicii spun că, anul trecut, au avut de tratat și un caz de botulism, o boală care apare după ce sînt consumate conserve din carne care nu sînt pregătite corespunzător. „Analizele pe care le-am făcut în cazul femeii care a suferit din cauza botulismului, au arătat că aceasta s-a îmbolnăvit după ce a consumat o conservă de pește, pe care a pregătit-o ea”, a declarat medicul Marina Maiorov, directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică.
Focarele de toxiinfecții alimentare au apărut la Păunești și Adjud din cauza cașului de oaie comercializat în piețele din aceste localități, care a fost contaminat cu bacterii ce au provocat îmbolnăvirea oamenilor. Inspectorii sanitari au declarat la acea vreme, că unul dintre ciobani a avut infecție la un deget și a preparat cașul fără să respecte condițiile de igienă. Nu au lipsit, conform statisticii efectuate de către DSP, nici bolile copilăriei, respectiv varicela, rubeola, oreionul sau scabia, a căror număr a fost mai scăzut decât în 2008. „La rubeolă, scabie și oreion se constată o scădere a numărului de cazuri în 2008 față de anul 2009”, a menționat medicul Marina Maiorov.