451 de firme au fost radiate, dizolvate sau li s-a suspendat activitatea în primul trimestru din 2010, comparativ cu 202 cazuri în perioada similară a anului trecut. Acestora li se adaugă încă 153 de firme vrâncene care au intrat în insolvență potrivit legii 85 din 2006.
Lipsa de încredere în perspectivele economiei românești este demonstrată de numărul mic de vrânceni care și-au deschis o firmă în perioada ianuarie – februarie 2010. Un raport al Oficiului Registrului Comerțului arată că, în perioada ianuarie – martie 2010, patronii au preferat să suspende activitatea firmelor. Statistica ORC arată că, în cazul a 282 firme a fost solicitată suspendarea activității, cu 683% mai mult decât în perioada similară a anului trecut când s-au înregistrat doar 36 solicitări. Solicitări au fost și pentru radierea societăților, cu 154 cereri față de 155 în urmă cu un an de zile și 15 de dizolvări voluntare, față de 11 în perioada anului trecut. Statistica ORC precizează că, în Vrancea, mai sunt activi 12.000 de agenți economici, cu o mie mai puțin decât în urmă cu un an când se înregistrau circa 13 mii de comercianți. Cei mai mulți comercianți activi din județ sunt persoane juridice, respectiv 7.399 dar și 4.601 de persoane fizice autorizate.
De remarcat că vrâncenii au preferat, în ultimul an, să se înregistreze ca persoane fizice autorizate decât să înființeze SRL-uri.
Motivul este impozitul minim, menți-nut de actualul guvern și care, practic, falimentează societățile în această perioadă de criză când patronii sunt nevoiți să aducă bani de acasă pentru a plăti taxele și impozitele la stat.