Soluţii pentru pensionarii vrînceni

0
250


Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a făcut o interpelare la adresa ministrului Sănătății, Cseke Attila, căruia i-a propus cîteva măsuri de ajutorare a persoanelor care au datorii la bugetul asigurărilor medicale. Deputatul social democrat se referă la persoane care au avut alte venituri în afară de pensii sau salarii și de a căror impozitare nu au fost anunțați la timp. Deputatul vrîncean a propus ca Ministerul Sănătății să țină cont de particularitatea fiecărui caz, să găsească soluții alternative de plată. Angel Tîlvăr a mai propus ca majorările la valoarea contribuției să fie eliminate, iar plata contribuției propriu-zise să se facă eșalonat.
„Deciziile pe care le veți lua în aceste cazuri să țină cont de particularitatea situației. Să veniți în sprijinul pensionarilor care se găsesc în această situație atît cu lămuririle necesare cît și cu găsirea unor soluții alternative de plată a datoriilor. Întrucît înștiințarea cetățenilor s-a făcut la diferență de mai bine de 1 an de zile de la ultima înregistrare a veniturilor, propun ca majorările la valoarea contribuției să fie eliminate, iar plata contribuției propriu-zise să se facă eșalonat”, se arată în interpelarea semnată de deputatul Angel Tîlvăr.
El a explicat că a venit cu aceste propuneri după ce mai multe persoane s-au plîns că au primit somații însoțite de titluri executorii pentru că nu și-au plătit contribuțiile la fondul de sănătate.
„La data de 28.10.2009 o pensionară a primit o decizie conform căreia datorează Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS)  suma de 737 RON, bani pe care, din pensie, nu are posibilitatea să îi achite. O lună mai tîrziu a primit somație și titlu executoriu. Femeie simplă, de la țară, a intrat în panică pentru că avea să rămînă fără casă, după spusele dînsei acestea fiind singurele bunuri pe care le deține. După numeroase adrese pe care doamna le-a înaintat atît la CAS Vrancea cît și la Direcția Generală a Finanțelor Publice Vrancea a aflat cu stupoare că suma de 737 RON pentru care a primit titlu executoriu se dato-rează încasării în 2007 și 2008 a sumei totale de 118 RON reprezentînd venituri din dividente”, se mai arată în interpelarea semnată de social democratul Angel Tîlvăr. Deputatul vrîncean i-a mai cerut ministrului Sănătății, Cseke Attila, să prezinte care sînt măsurile pe care le are în vedere Ministerul Sănătății pentru rezolvarea acestei situații într-un timp cît mai scurt astfel încît acele titluri executorii să nu se aplice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here