Copiii și elevii vor fi evaluați pe toată durata pregătirii, la finalul clasei pregătitoare, la sfârșitul claselor a II-a, a IV-a, a VI-a, a IX-a și la bacalaureat, pentru a se vedea, în funcție de vârstă, cum au fost însușite anumite noțiuni, rezultatele fiind trecute în Portofoliul educațional. Proiectul legii educației, aprobat luni de Guvern și transmis Parlamentului, prevede că, la finalul clasei pregătitoare, cadrul didactic respon-sabil întocmește, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS), un raport de evaluare a competențelor cognitive, emoționale și sociale ale copilului. La finalul clasei a II-a, fiecare școală, în baza unei metodologii elaborate de către MECTS, organizează și realizează evaluări la scris-citit și matematică. Rezultatele evaluărilor sunt folosite pentru elaborarea planurilor individualizate de învățare ale elevilor.
Rezultatele evaluării și planurile individualizate se comunică părinților, elevilor și constituie documente din Portofoliul educațional al elevului.
La finalul clasei a IV-a, MECTS realizează, prin eșantionare, o evaluare la nivel național a competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar, după modelul testărilor internaționale, „pentru diagnoza sistemului de învățământ la nivel primar”, se arată în proiect. La finalul clasei a VI-a, toate școlile, în baza unei metodologii elaborate de MECTS organizează și realizează evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe. Proba de limbă și comunicare va cuprinde limba română, limba mo-dernă I și limba maternă, pentru elevii din clasele cu predare în limbile minorităților. Rezultatele evaluărilor sunt utilizate pentru elaborarea planurilor individualizate de învățare ale elevilor și pentru preorientarea școlară către un anumit tip de liceu. Rezultatele evaluării și planurile individualizate de învățare se comunică părinților elevilor și sunt trecute în Portofoliul educațional al elevului.
La finalul clasei a IX-a , în baza unei metodologii elaborate de MECTS, va avea loc o evaluare națională disciplinară obligatorie a tuturor elevilor.
Rezultatele evaluării se vor exprima printr-un punctaj, similar testelor internaționale. Examinarea va cuprinde o probă transdisciplinară de evaluare scrisă a competențelor de comunicare în limba română, limba maternă și într-o limbă de circulație internațională, o probă transdisciplinară de evaluare scrisă a competențelor la matematică și științe, o probă practică de evaluare a competențelor de utilizare a calculatorului și o probă transdisciplinară de evaluare orală a competențelor civice și sociale.