O investiție de peste 635 milioane lei, aproximativ 160 milioane euro, care va asigura peste 500 locuri de muncă este blocată pînă cînd Agenția Națională de Protecția Mediului (ANPM) va decide dacă este nevoie de un nou studiu de impact pentru lucrările începute în 1990. Lucrările la centrala hidroelectrică de la Cosmești, pe raza orașului Mărășești, trebuiau să înceapă în 2010 și să fie finalizate în 2015. Este a doua investiție din Vrancea, după drumul național DN 2 D Focșani – Tulnici – Ojdula – Tîrgu Secuiesc – Brașov, blocată de incompetența politrucilor din PDL care nu reușesc să asigure toate condițiile pentru derularea lucrărilor. Partidul stat care și-a infiltrat oameni în toate structurile guvernamentale doar pe criteriul carnetului de partid dă un exemplu, încă o dată, a incompetenței sau a rea voinței acestora.
Centrala hidroelectrică de la Cosmești face parte din amenajarea hidroenergetică a rîului Siret pe sectorul Cos-mești-Movileni. Investiția ar urma să asigure peste 500 locuri de muncă și va avea o valoare de peste 635 milioane lei. În plus, pe lîngă energia electrică mai ieftină livrată sistemului național, se va asigura apa necesară pentru irigarea terenurilor agricole situate în zona amenajării. Dar, ca și în cazul altor investiții, lucrările sînt blocate din cauza unor incompetenți de la instituțiile de mediu care nu reușesc să colaboreze cu alte companii, culmea, tot de stat. Este cazul celor din ANPM și Hidroelectrica, prin companiile care trebuie să realizeze investiția de la Cosmești. Deși trebuiau să înceapă în acest an, lucrările întîrzie pe o perioadă nedeterminată deoarece, pe motiv că vor fi efectuate defrișări pe circa 100 hectare în Lunca Siretului, nimeni nu știe deocamdată dacă trebuie un aviz de mediu și un studiu de impact aprobate de ANPM.
Conducerea Agenției de Protecția Mediului din Vrancea a trimis, deocamdată, o adresă către ANPM în funcție de care vor fi luate deciziile ulterioare. „Am trimis o adresă către ANPM pentru a ne confirma dacă va fi nevoie de avizarea și efectuarea unui studiu de impact”, susține directorul APM, Adrian Colin. Directorul PDL nu spune însă de ce n¬ -a făcut acest lucru înainte și a așteptat să înceapă o investiție pentru ca, ulterior, să fie făcut un studiu de impact și astfel să se blocheze lucrările. Mai simplu ar fi fost ca reprezentanții de la Mediu să avertizeze asupra necesității unui studiu de impact anterior începerii investiției, pentru a nu se pierde timpul și banii contribuabililor în chichițe birocratice. De fapt, este încă o mostră a priceperii pedeliștilor, care, în ultimii cinci ani, au reușit „performanța” să blocheze mai multe proiecte importante pentru vrînceni.
Întîrzierea lucrărilor îi nemulțumește pe beneficiarii direcți ai acestui proiect. Primarul orașului Mărășești, Constantin Vlase, spune că investiția este vitală pentru o loca-litate lipsită de investiții. Edilul este nemulțumit de întîzierea lucrărilor care ar asigura locuri de muncă pentru locuitorii orașului.
„Este inacceptabil ceea ce se întîmplă acum. Această lucrare trebuie să asigure locuri de muncă iar acum este stopată, chipurile pentru un aviz de mediu”, a afirmat primarul orașului Mărășești, Constantin Vlase.
Amenajarea rîului Siret pe sectorul Cosmești -Movileni a fost aprobată prin hotărîrea de guvern numărul 311/1990. Lucrările au început în 1990, în incinta nodului Călimănești. Timp de 8 ani, între 1990 și 1998, a fost efectuat digul pe malul drept al rîului Siret pe o lungime de 6 kilometri. Lucrările au fost oprite în 1998, fiind rea-lizate doar lucrări pentru punerea în siguranță a investiției. Puterea instalată va fi de 44 MW.
Incapabilii de la PDL au blocat reabilitarea DN 2 D
O altă investiție vitală care este blocată din cauza incompetenței unor funcționari este reabi-litarea drumului național 2D Focșani – Tulnici – Ojdula – Tîrgu Secuiesc – Brașov. Investiția este blocată pe sectorul Tulnici-Ojdula după ce Agenția Națională de Mediu a impus anumite completări în studiul de impact, rea-lizat de evaluatorul stabilit de beneficiar, adică de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale. S-a ajuns astfel în situația paradoxală ca două instituții ale statului să nu poată colabora și să realizeze un studiu de impact care să permită derularea acestei investiții vitale pentru locuitorii de pe Valea Putnei, dar și din județele Covasna și Brașov.
Inițiatorul și susținătorul acestui proiect, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a precizat că, în ultimii cinci ani, mai multe proiecte importante pentru vrînceni au fost pierdute din cauza incon-știenței pedeliștilor. Åeful administrației județene a arătat că nici măcar la cinci ani de la inundațiile catastrofale din 2005 nu au fost asigurate fondurile necesare reabilitării infrastructurii distruse de ape.
„Creditul pentru asfal-tarea străzilor municipiului Focșani a fost întîrziat un an și jumătate. Din cauza lor (a PDL-n.r.) am pierdut, în 2005, 14 milioane de euro pentru proiectul de infrastructură turistică Lepșa-Soveja. Din cauza lor (a PDL-n.r.) și a lipsei de cofinanțare, am pierdut o finanțare de 560 de mii de euro pentru trei poduri distruse de calamitățile din 2005. Nu sînt în stare nici acum, după cinci ani de zile, să aducă măcar bani să reparăm infrastructura distrusă de inundațiile din 2005. Oamenii înoată în noroaie și trec cu piciorul prin rîpe și vaduri de apă. Este strigător la cer cum dau dovadă de răutate și șantaj, mințind într-un mod ordinar populația județului Vrancea”, a afirmat Marian Oprișan. Președintele Consiliului Județean Vrancea a mai susținut că pedeliștii sînt doar o gașcă de oameni interesați de funcții care vor să-și hărțuiască adversarii politici cu DNA dar nu sînt interesați de pro-blemele și necazurile oamenilor din Vrancea. „Nu sunt interesați (pedeliștii-n.r.) decît de posturi, funcții și să-și aducă găștile în instituții publice, să-și hărțuiască adversarii politici cu DNA, să șantajeze primarii sau agenții economici ca să le dea bani, cu care să cumpere voturi. După pă-rerea mea, pedeliștii din Vrancea sînt mai răi și mai incompetenți decît legionarii”, a concluzionat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.