Reprezentanții primăriilor nu mai doresc să încheie contracte de comodat cu medicii. Anul acesta, termenul de 5 ani acordat medicilor pentru folo-sința gratuită a spațiului destinat cabinetelor medicale, a expirat. Cu toate că legea mai este încă în vigoare, iar reprezentanții primăriilor ar mai putea încheia contracte de comodat cu medicii, aceștia preferă concesiunea. „Legea este încă valabilă și se mai poate încheia contract de comodat. Cum cele mai multe primării preferă concesiunea pentru a aduce venituri suplimentare primăriilor, se renunță la comodat”, ne-a declarat medicul Vasile Costin, directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică.
În această situație se află și cabinetele me-dicale de la fosta Policlinică II din Focșani, pentru care Spitalul Județean avea încheiat un contract de comodat. Cum contractul nu mai este valabil, iar chiria este destul de mare, reprezentanții unității spitalicești au preferat să mute cabinetele la policlinica spitalului. Deja, foarte multe Consilii Locale au stabilit prețurile pentru concesiune, prețuri care pot fi mo-dificate în fiecare an. În paralel, mare parte dintre medicii de familie s-au reorientat către achi-ziționarea spațiilor. Cum nici această variantă nu este agreată de majoritatea Consiliilor Locale, cea mai la îndemînă rămîne concesiunea. „Sînt medici care s-au judecat foarte mult timp, au apelat la instanță și au cîștigat dreptul de a-și cumpăra cabinetul medical. Unul dintre exemplele în acest sens este la cabinetul medical de la Movilița, unde primarul ne-a trimis o adresă prin care ne solicită să schimbăm medicul pentru că nu vrea să încheie nici un fel de contract cu cel care este acolo. O să-i răspundem că există o lege de foarte mult timp, care îl obligă să îi asigure inclusiv spațiu de cazare”, a adăugat medicul Vasile Costin.
Legea spune că cel care rămîne proprietarul clădirii, care are ca obiect de activitate actul medical, trebuie să se ocupe și de dotarea cu aparatură de specialitate.