Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800
Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800

Învierea lui Hristos, sărbătorită de toţi creştinii vrînceni


Zeci de mii de credincioși s-au adunat în bisericile din județ pentru a lua „Lumină din Lumină” și a sărbători Învierea Domnului Iisus Hristos. La miezul nopții preoții i-au chemat pe creștinii ortodocși să ia simbolul Învierii Domnului: „Veniți de primiți luminã!”. În multe din bisericile vrîncene lumina a fost adusă de la Ierusalim, de la Mormîntul Sfînt.

Bisericile vrîncene au fost pline pînă la refuz de sute de oameni care au venit pentru a lua Lumina Sfîntă, în noaptea de Înviere. În comuna Păunești dar și în alte localități din județ, preoții au împărțit credincioșilor Lumina Sfîntă adusă de la Ierusalim. Lumina de la Mormîntul Sfînt a ajuns în bisericile vrîncene prin intermediul preoților sau al credincioșilor care au făcut un adevărat drum al Luminii Sfinte care a ajuns în bisericile din toate colțurile țării. Majoritatea preoților au luat Lumina Sfîntă de la București și mai apoi au împărțit-o credincioșilor din parohie.
„Lumina Sfîntă a fost adusă de o cunoștință a preotului pînă la Adjud. De la Adjud am preluat-o noi și am dus-o la Păunești. Cred că toți preoții care au vrut au procedat așa și a fost o mare bucurie pentru noi, că ne-am bucurat de Lumina de la Sfîntul Mormînt”, ne-a declarat unul dintre credincioși.
Anul acesta, Lumina Sfîntă a fost adusă de o delegație a Patriarhiei Române care a plecat, vineri, spre Ierusalim, și s-a întors, sîmbătă, în țară. Din aeroportul Otopeni, Lumina Sfîntă a ajuns în mai toate bisericile din țară și din Vrancea. Majoritatea focșănenilor au fost prezenți la slujba de Înviere și au plecat către casele lor cu Lumina Sfîntă a Învierii. Pentru că numărul credincioșilor care așteaptau la ușa bisericilor a fost foarte mare, unii preoți au ieșit înainte de miezul nopții cu Lumina pentru a avea timp să o împărtă la toți cei prezenți.
La Capela Militară, de pe Bulevardul Unirii, oamenii au ocupat o mare parte din stradă pentru a se bucura de Lumina Sfîntă a Învierii. Zeci de oameni au fost și la Biserica „Sfîntul Nicolae” de pe strada Popa Åžapcă unde oamenii au umplut curtea și strada în așteptarea Învierii. Cei prezenți s-au putut bucura și de un concert de muzică pascală susținut de corul Pastorala, dirijat de profesorul Dumitru Săndulachi. Prezența corului la biserica cu hramul „Sfîntul Nicolae” a devenit o tradiție. Åži anul trecut membrii corului i-a bucurat pe cei prezenți cu cîntece religioase, specifice sărbătorilor pascale.

Mănăstirea Poiana Mărului, loc de pelerinaj în noaptea de Înviere

Mănăstirile Dălhăuți, Brazi, Poiana Mărului sau Monteoru au fost arhipline de credincioși vrînceni dar și din alte localități. La Mănăstirea Poiana Mărului este deja o tradiție ca slujba de Înviere să înceapă după ora veche. Slujba de Înviere a fost oficiată de starețul Macarie Beșliu, al doilea ctitor al mănăstirii pe care a reînviat-o din paragina în care fusese împinsă de comuniști. Părintele Macarie a reușit, ca de fiecare dată, să-i țină atenți pe credincioșii veniți la mănăstire. Nu s-a auzit alt glas în catedrala de lemn din pădurile Jitiei, decît al lui Macarie, al călugărilor și enoriașilor care cîntă cu ei.
„Să fim smeriți și cu frică de Dumnezeu. Este cea mai mare sărbătoare a creștinilor noștri. Este sărbătoarea sărbătorilor și praznicul praznicelor. Iubiți credincioși să mergem la casele noastre cu această rugăciune «Hristos a Înviat»,  să ne rugăm, să facem lucruri bune ca Dumnezeu să ne treacă de aici dincolo la viața veșnică”, au fost vorbele lui Macarie Beșliu, starețul mănăstirii Poiana Mărului.
Frumusețea și bucuria Învierii Domnului au fost aparte pentru cei prezenți la slujbă. Mănăstirea cu hramul Tuturor Sfinților nu are curent electric în interior iar singura sursă de iluminat au fost lumînările, care au stat aprinse toată noaptea în mîinile credincioșilor, licărind dragoste, liniște sufletească și speranța de mai bine. Mulți dintre credincioșii care au luat parte la slujba de înviere de la Poiana Mărului, au venit așa cum spun chiar ei chemați de sfințenia locului.
„Locul de aici este binecuvîntat de Dumnezeu, are o aură aparte. Este un loc sacru și asta te face să fii prezent aici de Înviere, dar și cu alte ocazii. Vin la mănăstire de cînd eram copil. Este în tradiția locului ca slujba de înviere să se țină la Poiana Mărului după ora veche și nu după cea nouă”, a spus Valentin Săraru, din satul Dealu Sării.
Alți credincioși au bătut sute de kilometri pentru a fi unde le-a cerut sufletul și inima.
„Pot spune că locul te cheamă. Sînt locuri care te marchează. După ce pleci de aici nu poți să te desprinzi așa de ușor de ceea ce ai trăit aici, de ce ai simțit, de ce ai văzut în jur, liniștea, pacea sufletească pe care o dobîndești. Este a doua oară cînd vin. Am fost la mai mult mănăstiri în țară, dar puține sînt cele care te cheamă, așa cum te cheamă Poiana Mărului. Ar mai fi Sihăstria și Frăsineiu. E foarte frumos să fii în mijlocul oamenilor simpli, păcat că am pierdut simplitatea și am dobîndit mai mult din cele care ne depărtează de Dumnezeu. Ne luptăm să ne întoarcem de unde au plecat strămoșii noștri „, a declarat Ion din comuna Vișina Nouă, județul Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?