Luni 6 ianuarie 2025
Luni 6 ianuarie 2025

Biserică trăsnită înainte de Noaptea Învierii


Biserica „Sfîntul Ion Botezătorul”, din localitatea Arva, comuna Broșteni, veche de aproape 100 de ani, a fost lovită de trăsnet sîmbătă, cu cîteva ore înainte de Sărbătorea „Învierii Domnului”. Localnicii spun că nu este un semn bun și că acest lucru este ca o pedeapsă iar preotul din localitate zice că este un semn pentru îndreptarea spre credință.

Oamenii din Arva au fost nevoiți să ia Lumina Învierii la bisericile din împrejurimi. Fulgerul care a lovit biserica din localitate sîmbătă, în jurul orelor 14.00, a lăsat lăcașul sfînt fără geamuri, icoane și instalație electrică. Lumea se teme să mai între în „Casa Domnului” de teamă că imobilul s-ar putea prăbuși în orice moment. Poziționată pe culmea unui deal, biserica „Sfîntul Ion Botezătorul” privește acum tristă peste casele din vale. Pe la ferestre se văd perdelele fluturînd. Parcă nu a mai fost niciodată călcată de picior de om. Sătenii spun că sîmbătă, după prînz, norii s-au năpustit pe cerul localității. A fost prima dată cînd a tunat anul acesta. Fiecare prin gospodăria sa căuta să-și termine treaba înainte de Paște. Dintr-o dată cerut s-a crăpat și o suliță de foc a lovit biserica. Unii oameni spun că trăsnetul ar fi lovit mai întîi turla, alții susțin că ar fi venit direct pe firul de curent care intră în biserică. Nimeni n-a văzut însă cînd s-a întîmplat nenorocirea. „Nimeni nu știe cum s-a întîmplat. S-a auzit o bubuitură puternică. Eu locuiesc chiar în sapatele bisericii.  La mine nu s-a stricat nimic. Nu numai biserica a fost afectată ci și alte case. Prin vale mai sînt locuințe la care s-au spart geamurile. Să trăsnească biserica în sîmbăta mare, îți dă de gîndit… Nu cred că este semn bun. La cîțiva metri este clopotnița care este neatinsă. Bătrînii spun că din cauza păcatelor. Ä‚sta este un semn de «bună purtare». Pînă și structura de rezistență este slăbită. În noaptea Învierii, unii am fost la biserica din Valea Rea, alții  la Căpetanu”, ne-a spus Ionel Cîșleanu, care locuiește chiar în spatele bisericii fulgerate. Casa omului a scăpat neatinsă chiar dacă e numai la aproximativ 15 metri distanță. Alți săteni spun că fulgerul a venit ca un foc asupra locuințelor și că numai o minune nu le-a aprins casele. Din fericire, nimeni nu mai era în biserică în acel moment. Preotul din localitate, Gelu Călțun, spune că înainte cu jumătate de oră terminase curățenia și celelate lucruri premergătoare nopții de Înviere și că cei care l-au ajutat erau deja la casele lor. Preotul privește cu regret la semnele lăsate asupra zidurilor bisericii și spune că nu este neapărat un semn rău. „Nu neapărat este un semn rău ci unul spre îndreptare pentru că nu sîntemn îndeajuns de credincioși. Acest fulger nu a provocat ardere, precum Lumina Învierii de la Mormîntul Sfînt. Fulgerul a venit cam la aceeași ora la care Patriarhul Ierusalimului se roagă acolo… Abia făcusem curățenie. Nu mai era nimeni în biserică. Acum totul este distrus. Este o minune că nu s-a aprins. Toate geamurile și majoritatea  icoanelor sînt sparte, pînă și aleea de la intrare s-a rupt”, a spus preotul Gelu Călțun.

Biserica are nevoie de reparații

 Preotul Călțun mai spune că fără reparații, enoriașii nu mai au încredere să mai intre acolo. De la intrare te întîmpină cărămizile desprinse din zid. Firul care duce la contorul de curent s-a desfăcut din învelișul din plastic. Preotul ține ușile închise pentru că oricine ar intra s-ar afla în pericol. Cablurile din pereți par smulse și toată pulberea de ciment zace pe covoarele care aproape nu se mai văd. Doar cîteva icoane și pictura de pe pereți îți amintesc că ești într-o biserică. Icoana „Maicii Domnului” zace spartă alături de sticla de la geamuri. În picioare a mai rămas doar rama icoanei și pe o măsuță, cutia în care credincioșii care veneau să se închine, puneau cîte un ban. Vîntul șuieră pînă în altar. Iar din catapeteasmă, cîteva icoane s-au despins și acum zac pe podea. Pînă și ușile de la altar sînt deschise, împinse parcă de o forță nebănuită. Crăpăturile s-au adîncit iar pictura și tencuiala au sărit, din loc în loc. „Eu cred că fulgerul a lovit mai întîi în instalația electrică și a urcat prin candelabru pînă în turlă, pe unde a și ieșit. Pînă și crucea din vîrf a reușit s-o strîmbe”, ne-a zis un sătean. Preotul spune că va face tot posibilul ca să găsească suma necesară să refacă biserica. Lăcașul a fost dat în folosință în anul 1920. De-a lungul timpului cutremurele și-au lăsat amprenta asupra zidurilor, dar niciodată nu s-a mai întîmplat un asemenea eveniment. Gelu Călțun face un apel către toți cei care vor să dăruiască sprijin material pentru refacerea bisericii și pune la dispoziție contul parohiei care are numărul RO29CEEVR0136RON 0107922.

Casele din împrejurimi, lovite de fulger

Chiar dacă sătenii spun că ceea ce s-a întîmplat a fost ca o pedeapsă pentru păcatele comunității, nici unii dintre ei nu au scăpat de mînia trăsnetului. Anișoara Stoian are 63 de ani și spune că nu a mai văzut așa ceva în viața ei. Ca majoritatea vecinilor, a rămas fără mai multe bunuri în gospodărie. „La ora aia eu spălam vasele. Deodată clăpița de la întrerupător a zburat pînă la sobă. S-a uzit o bubuitură mare. Televizorul care era în priză nu s-a stricat dar calculatorul care era închis nu mai merge. Am și cîteva geamuri sparte. Nu știu ce se întîmpla dacă eram vreunul pe afară. Un vecin a văzut că era ca un foc prin ogradă”, ne-a spus Anișoara.

Pompierii nu au intervenit

Sîmbătă, la fața locului s-au deplasat și pompierii chemați de un sătean. Nu au avut însă pentru ce interveni pentru că nimic nu luase foc. Nu au făcut decît să constate ceea ce se întîmplase și au plecat. „Evenimentul s-a produs  în urma unei descărcări electrice. S-au spart geamurile, a fost distrusă o parte din acoperiș și s-a dărîmat catapeteasma. La fața locului s-a deplasat un echipaj dar nu s-a intervenit. Am asigurat zona pînă la venirea celor de la Electrica”, a declarat George Dumitrache din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?