Deputatul PSD de Vrancea, Ciprian Nica, a susținut, în Camera Deputaților, o declarația politică intitulată „Ardealul este România”. Cu această ocazie, parlamentarul a atras atenția asupra proiectului prin care UDMR solicită modificarea și completarea Legii nr.315/2004 privind Dezvoltarea Regională în România, respectiv refacerea, în mod formal, a Å¢inutului Secuiesc.
La începutul alocuțiunii sale, Ciprian Nica a precizat că, „din nefericire, o serie de lideri politici de etnie maghiară și-au făcut un scop în viață din a vinde iluzii maghiarilor din România, din a le promite că vor obține autonomie, pe criterii etnice”. Ciprian Nica a mai afirmat că, în fiecare an, în luna martie, acești lideri „devin mai vocali pentru că atunci conaționalii noștri sînt mai atenți la tot ceea ce înseamnă spiritualitate maghiară”. În 2010, luna martie a coincis cu perioada în care proiectul UDMR de modificarea și completarea Legii nr.315/2004 privind Dezvoltarea Regională în România a ajuns în dezbaterea Comisiei Juridice a Camerei Deputaților.
„La propunerea mea am avizat negativ acest proiect. Avizul negativ se fundamentează pe faptul că modificările propuse de UDMR contravin legislației europene, această lege putând fi modificată doar cu respectarea procedurilor impuse de Regulamentul CE nr. 1059/2003”, a precizat Ciprian Nica.
Deputatul a informat Parlamentul cu privire la faptul că, în proiectul de lege, UDMR a propus constituirea, pe teritoriul României, a 16 regiuni de dezvoltare și a cinci microregiuni de dezvoltare, adăugînd că județele Covasna, Harghita și Mureș, fostul Å¢inut Secuiesc, ar deveni o microregiune în sine. „Toate aceste lucruri se întîmplă în condițiile în care, în prezent, sînt constituite în România opt regiuni de dezvoltare, acestea fiind stabilite de următoarele acte comunitare: Tratatul de la Amsterdam, Regulamentul 2052/88/CE, Regulamentul 1059/2003/CE. Ceea ce vreau să spun este că România are configurate, la acest moment, regiunile de dezvoltare, iar demersul UDMR este evident unul care își are originile în mult trîmbițata autonomie, cea care le asigură, încă, politicienilor maghiari legitimitatea”, a spus Ciprian Nica.
Deputatul a declarat că președintele PSD, Victor Ponta, a avut o abordare pe această temă, subliniind că „Ardealul este România”. „Vreau să îl completez: Harghita, Covasna, Mureș sînt România! Åi spun acest lucru sperînd să audă și liderii etnici ai maghiarilor care speră că, în 2011, o dată cu preluarea președenției Uniunii Europene de către Ungaria, Å¢inutul Secuiesc să obțină autonomie pe criterii etnice”, a precizat Ciprian Nica.
Unul dintre cei mai înverșunați susținători ai ideii de autonomie este Kelemen Hunor, ministrul Culturii care a declarat public faptul că maghiarii din România au nevoie de „garanții instituționale ale drepturilor lor” și „autonomia este o asemenea garanție instituțională”.
În încheierea delcarației susținute în Camera Deputaților, Ciprian Nica a făcut un apel la solidaritate fața de românii din Ardeal, îndemnîndu-și colegii să mediteze îndelung înainte de a vota proiectul de modificare și completare a Legii nr.315/2004 privind Dezvoltarea Regională în România. „Vreau să vă gîndiți la românii din Covasna, Harghita sau Mureș ori de cîte ori auziți astfel de teze separatiste și vreau să vă întrebați: pe acei români cine îi mai reprezintă? Vreau să spun dumneavoastră și românilor de peste Carpați că «Ardealul este România» și mai vreau să mai adaug încă ceva: îi deplîng pe acei politicieni care, aflați astăzi la putere, sînt dispuși să sacrifice interesul național pentru interesul lor meschin, acela de a-și conserva puterea, indiferent dacă prețul plătit se numește unitatea României”, a concluzionat deputatul Ciprian Nica.