Medicii de familie nu mai vor să elibereze formulare pentru rețete compensate și gratuite și nici trimiteri pentru medicii specialiștii. Acest lucru se întîmplă pentru că medicii de familie nu sînt de acord cu mai multe clauze din noul contract cadru, care a fost aprobat miercuri, în ședința de Guvern. Medicii spun că nu vor accepta sub nici o formă să semneze un contract în urma căruia veniturile lor vor scădea, cu 50 la sută. „Noi nu am cerut prime, nu am cerut miei de Paște și așa mai departe cum cer alții. Nu am cerut nici măcar majorare salarială dar să ne diminueze veniturile pe cabinet cu 50 la sută, este strigător la cer! Am discutat clauzele pe baza proiectului care era, iar acum am observat că acest contract este în contradictoriu cu tot ceea ce am discutat”, ne-a declarat Alexandru Ghenadi, medic de familie la cabinetul medical din cartierul Sud, din Focșani. Åi în cabinetele medicale de la sat oamenii nu au primit rețete compensate și gratuite din același motiv, după ce medicii spun că s-au săturat să facă tot felul de compromisuri de la an la an. „Noi acordăm consultații medicale gratuite dar nu mai eliberăm nici un formular al Casei de Asigurări de Sănătate întrucît nu s-au respectat clauzele contractului cadru care au fost negociate de noi”, ne-a declarat medicul Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea. Situația este foarte gravă mai ales că la începutul fiecărei luni, pacienții obișnuiau să meargă la cabinet pentru a-și lua rețetă pentru medicamentele compensate și gratuite.
Ar fi trebuit ca măcar de Paște să stăm liniștiți
Medicii de familie spun că ar fi trebuit ca măcar acum în preajma Sărbătorilor pascale să nu fie implicați într-un asemenea scandal, mai ales că și în ceilalați ani s-a întîmplat la fel. Nemulțumirea medicilor constă în faptul că, potrivit noului contract cadru toți medicii de familie vor fi plătiți doar pentru 2200 de pacienți. Adică, dacă pe listele lor figurează mai mulți pacienți pentru aceștia nu vor fi plătiți. „Înainte, din totalul veniturilor, 90 la sută reprezenta valoarea per capita, adică pe numărul de pacienți înscriși. Acum doar 70 la sută din venituri ne revin, în funcție de cîți pacienți avem pe listă. Restul ar trebui să le obținem din serviciile medicale numai că acum, într-o zi de lucru, avem voie să consultăm doar 20 de pacienți restul ar trebui fie să ne plătească consultația fie să îi consultăm gratuit, pentru că reprezentații CAS nu ne plătesc. În contract scrie că ar trebui să îi reprogramăm situație care cu siguranță va declanșa nemulțumirea pacienților, lucru de care nu sîntem noi vinovați”, ne-a declarat medicul Grigore Hanță. Aceștia spun că sînt plătiți pentru o consultație la valoarea de 3 lei, sumă total insuficientă în comparație cu prețurile la celelalte cabinete. Reprezentanții medicilor spun că nu sînt de acord nici cu sancțiunile extrem de dure stipulate în contractul cadru, potrivit cărora în urma unui control al CAS, ar putea rămîne fără 10 la sută din valoarea contractului sau acesta le-ar putea fi reziliat ori suspendat în funcție de abatere. „Noi în acest contract nu avem decît obligații, drepturi nu există, așa că nu putem semna așa ceva”, a adăugat președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea.
Farmaciștii mai concilianți
Reprezentanții farmaciștilor spun că vor aștepta să treacă Sărbătorile pascale și apoi vor face demersuri privind noul contract cadru. „Å¢inînd cont că sînt sărbătorile și că sînt foarte mulți oameni care nu au ce pune pe masă nu vom sista eliberarea de medicamente compensate și gratuite”, a precizat Fevronia Stoica, președintele Colegiului farmaciștilor. Dar, dacă medicii nu vor elibera acesta formulare nici farmaciile nu vor putea acorda medicamente compensate și gratuite. „Personal, din ceea ce am observat, în contractul cadru sînt cîteva sancțiuni cu care nu sînt de acord. Printre acestea se numără și cea care se referă la suspendare dreptului de practică pentru farmaciști. Nu mi se pare normal pentru că diploma de farmacist nu a fost eliberată de către Casa de Asigurări de Sănătate”, a adăugat Fevronia Stoica.
Reprezentanții CAS vor încheierea unor contracte adiționale
Ieri, reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate au trimis un comunicat de presă potrivit căruia toți furnizorii de servicii medicale vor fi chemați în această lună pentru a semna noul contractul cadru. Pînă cînd acest proces va avea loc se vor semna contracte adiționale la anul 2009, așa cum s-a întîmplat și în primele luni ale acestui an. „Pentru asigurarea continuității în acordarea asistenței de specialitate pe durata desfășurării procesului de contractare, furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale încheie acte adiționale cu casele de asigurări de sănătate”, a precizat Iustina Micu, purtătorul de cuvînt al CAS. Reprezentanții farmaciilor susțin că vor semna actele adiționale și abia mai apoi vor discuta despre noua formulă a contractului cadru.